Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ...ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ

Γράφει η Ζουμπούλογλου Μαρία

          Κατά καιρούς διάφορες απόψεις αναδεικνύονται για τη Γέννηση του Θεανθρώπου, για την Προσκύνηση των Μάγων καθώς και για το Άστρο της Βηθλέεμ. Αδιαμφισβήτητο όμως παραμένει ότι το συγκεκριμένο γεγονός έλαβε χώρα, γεννήθηκε το Θείο Βρέφος, ο Βασιλιάς των Ουρανών όπου έμελε να αλλάξει το ρου της ανθρωπότητας.

          Με τον όρο Τίμια Δώρα εννοούνται τα δώρα που προσέφεραν οι Τρεις Μάγοι στο Χριστό, τα οποία ήταν χρυσός, λιβάνι και σμύρνα. Τα συγκεκριμένα δώρα δεν ήταν καθόλου τυχαία και μάλιστα την εποχή εκείνη είχαν τεράστια αξία.
          Ειδικότερα ο χρυσός ήταν το πιο πολύτιμο  μέταλλο που προσφερόταν στους βασιλιάδες. Οι Μάγοι, λοιπόν, το προσέφεραν ως ένδειξη ότι επρόκειτο για ένα βασιλέα. Το λιβάνι κι αυτό ήταν ένα πολύτιμο υλικό και χρησιμοποιούνταν ως θυμίαμα στις διάφορες θρησκευτικές τελετές όπως ακριβώς και σήμερα. Με αυτό το δώρο οι Μάγοι ήθελαν να καταδείξουν τη θεϊκή υπόσταση αυτού του βρέφους. Το λιβάνι είναι μια ρητίνη που προέρχεται από το δέντρο Boswellia Serreta. Η σμύρνα ήταν ένα υλικό που χρησιμοποιούσαν στην ιατρική και στην ταφή των νεκρών. Με την προσφορά αυτού του δώρου οι Μάγοι ήθελαν να φανερώσουν τη θυσία του Χριστού για τη σωτηρία των ανθρώπων. Η σμύρνα είναι μια ρητίνη που λαμβάνεται από το φυτό Μύρας.
          Αναφέρεται ότι η Παναγία τα Τίμια Δώρα τα παρέδωσε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων πριν την Κοίμησή της, όπου και παρέμειναν ως το 400 μ.Χ. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στη Βασιλεύουσα όπου παρέμειναν ως το 1204 μ.Χ, δηλαδή την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους κατά την περίοδο των Σταυροφοριών. Έπειτα για ένα διάστημα εξήντα χρόνων παρέμειναν στη Νίκαια της Βιθυνίας από όπου επέστρεψαν ξανά στην Κωνσταντινούπολη και παρέμειναν έως το 1453 μ.Χ, δηλαδή την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους του Μωάμεθ του Πορθητή. Ευτυχώς από τη λαίλαπα των κατακτητών τα έσωσε η μητριά του Μωάμεθ, η οποία ήταν χριστιανή και ονομαζόταν Μάρω. Αυτή αποφάσισε να τα παραδώσει στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος. Μάλιστα επέλεξε αυτή τη μονή, γιατί το καθολικό της εκκλησίας που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο το είχε κτίσει ο πατέρας της ο Γεώργιος Βράγκοβιτς, ο οποίος ήταν δεσπότης της Σερβίας. Σε αυτή τη μονή σώζονται μέχρι τις μέρες μας.
          Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράδοση η Μάρω θέλησε να παραδώσει τα Τίμια Δώρα στους μοναχούς της Μονής. Έτσι έφτασε στο λιμάνι και ακολούθησε το δρόμο προς τη Μονή. Καθώς όμως ανέβαινε, η Παναγία την εμπόδισε σε ένα σημείο, για να μην παραβεί το Άβατο του Αγίου Όρους. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ανεγέρθηκε Σταυρός, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα και αποκαλείται «Σταυρός της Βασιλίσσης».
          Τα Τίμια Δώρα είναι πολύ θαυματουργά και αναδίδουν διαρκώς ευωδία. Ειδικότερα ο χρυσός είναι είκοσι οχτώ πλακίδια, τα οποία έχουν μήκος 7 εκατοστά και πλάτος 5 εκατοστά, είναι διαφόρων σχημάτων και επάνω τους υπάρχουν διάφορα καλλιτεχνικά σχέδια. Ο Λίβανος και η Σμύρνα είναι περίπου εξήντα σφαιρίδια ανακατεμένα μεταξύ τους και έχουν το μέγεθος περίπου μιας ελιάς.