Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η Ελευθερία Τύπου Νοσεί στην Ελλάδα


Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα περιγράφει το σκοτάδι που έχει τυλίξει έναν από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας: την ελευθερία του Τύπου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε σύνολο 180 χωρών και στην προτελευταία μετά τη Βουλγαρία στην Ευρώπη.

Η επιβολή του δόγματος του σοκ εκ προοιμίου δεν συμβαδίζει με τη δημοκρατία και εφόσον «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας», τότε στην καλύτερη περίπτωση χειραγωγούμε και στη χειρότερη καταργούμε τη δημοσίευση.
Σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε ετών η χώρα μας έκανε βουτιά πενήντα θέσεων, γεγονός που συνιστά «ιλιγγιώδη πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου» όπως σημειώνεται στην έκθεση.
Η κατρακύλα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη αποδίδεται, σύμφωνα με την οργάνωση, αφενός στο μαύρο της ΕΡΤ «που άφησε άναυδη την Ευρώπη και τον κόσμο», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς και στις επιθέσεις που «δέχονται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συχνές διαδηλώσεις πέφτοντας θύματα βίας και από την αστυνομία αλλά και από τους διαδηλωτές που τους κατηγορούν για συμπαιγνία με την κυβέρνηση».
Ειδικότερα ως προς την ΕΡΤ, η οργάνωση χαρακτηρίζει σημείο καμπής το κλείσιμό της τον περασμένο Ιούνιο. «Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη απόφαση για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την πίεση της τρόικας έκλεισε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς, ενώ υπό τη διεθνή πίεση η κυβέρνηση εν τέλει ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κρατικού φορέα με την ονομασία ΝΕΡΙΤ».

Επίσης, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν τα ΜΜΕ έχουν μεταφέρει τις επενδύσεις τους αλλού με αποτέλεσμα ο ένας οργανισμός μετά τον άλλο να ανακοινώνει απολύσεις. Έτσι πολλοί δημοσιογράφοι είναι άνεργοι ενώ πέραν των οικονομικών δυσκολιών τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν άσχημη φήμη εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων…»