Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

Ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στο Ιερό παρεκκλήσιο του Μεγάλου Βασιλείου που βρίσκεται εντός της Σιβιτανιδείου Σχολής. Μια εκδήλωση πρωτόγνωρη για την Σιβιτανίδειο και με ξεχωριστή σημασία, και μια μεγάλη τιμή για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, αφού για πρώτη φορά ο πανηγυρικός εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, ετελέσθη  παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ως Προκαθήμενου της Εκκλησίας, και συνάμα Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε δέκα εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, που διακρίθηκαν -μαζί με πολλούς άλλους- κατά τη διακονία τους στην εκπαίδευση. Οι βραβευθέντες εκπαιδευτικοί ήταν:
Ο π. Καλλίνικος Μαυρολέων για τα πρωτοπόρα προγράμματα στην Α’/θμια εκπαίδευση στη νήσο Κάρπαθο.
Ο π. Ευάγγελος Μαρκαντώνης για τα καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Β’/θμια εκπαίδευση.
Η κ. Μαρούλα Κατσίμπρα, πρωτοπόρος εκπαιδεύτρια νοηματικής γλώσσας επί 40 περίπου χρόνια.
Ο κ. Γεώργιος Κοτονιάς, χημικός, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου Σχολής, ουσιαστικός παράγοντας δημιουργίας και ανάπτυξης της Σχολής επί 40 χρόνια.
Ο κ. Κλήμης Πυρουνάκης, για τη δημιουργία Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε φυλακές.
Ο κ. Γεώργιος Κρουσταλάκης, καθηγητής Παιδαγωγικών Πανεπιστημίου Αθηνών με ενεργή δράση στην κοινωνική παιδαγωγική, με ομιλίες και διαλέξεις.
Ο κ. Λεωνίδας Τσουτσουλιάνης, μαραγκός εμπειροτεχνίτης, δημιούργησε ένα παραγωγικό και συνάμα εκπαιδευτικό εργαστήριο με έργα ξυλογλυπτικής, έπιπλα και συναφή είδη στο Τμήμα Ξυλουργών της Σιβιτανιδείου Σχολής.
Ο κ. Κωνσταντίνος Γανωτής, φιλόλογος με πολλαπλή προσφορά στην εκπαίδευση και στα εκκλησιαστικά γράμματα.
Και οι κυρίες Αγγελική Γιαννάτου, Δ/ντρια 2ου Γυμνασίου Ασπροπύργου και Μαρία Αθανασοπούλου, καθηγήτρια, υπεύθυνες των ομάδων διαμεσολάβησης κατά της ενδοσχολικής βίας.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Γεωργίου Κοτονιά στην οποία, ευχαρίστησε αρχικά τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμή που του έκανε, λέγοντας «Είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή που συμπεριλήφθηκα με απόφαση δική Σας στους εκπαιδευτικούς που η Αγιότητά Σας τιμά σήμερα. Δε γνωρίζω αν αξίζω αυτής της τιμητικής διάκρισης. Δεν επεδίωξα ποτέ τιμές και αξιώματα. Ένα αξίωμα επεδίωξα να κατέχω εκείνο του Ανθρώπου, του καλού εργάτη δασκάλου και του καλού Χριστιανού. Αν αυτό το πέτυχα τότε είναι Ευλογία Θεού και Σας ευχαριστώ από καρδιάς,  που μου το πιστοποιείτε σήμερα με αυτή την εξαιρετική χειρονομία Σας.
Δεν είναι η στιγμή να αναφερθώ στην προσωπικότητά Σας και στο έργο Σας, δηλαδή τί έχετε προσφέρει και τί προσφέρετε στην Εκκλησία μας, στην Ορθοδοξία αλλά και στην Εκπαίδευση, την οποία υπηρετήσατε με αγάπη, με μεράκι και αποτελεσματικότητα ως άριστος εκπαιδευτικός Αρχαιολόγος και Θεολόγος, κάνοντας πράξη τη ρήση: «Δεν τιμά η θέση τους άντρες, αλλά οι άνδρες αναδεικνύουν τις θέσεις». Στη συνέχεια, εκ μέρους της Διοίκησης, ως Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στην έγνοια, την προσφορά και το ενδιαφέρον του Μακαριώτατου για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετώπισε το Σιβιτανίδειο Ίδρυμα και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό. Τον ευχαρίστησε για τη στοργή και την αγάπη του, για το παράδειγμα που τους διδάσκει σε κάθε βήμα του και τόνισε συγκινημένος: “γνωρίζουμε ότι η όλη στάση ζωής Σας ήταν και είναι προσαρμοσμένη και συνυφασμένη με τη ρήση του Κωστή Παλαμά «Γύρε αν θέλεις να Υψωθείς…..» , με τη φράση του Σολωμού  «Ζήσε για να αγαπάς. Αγάπα για να ζεις» και ακόμα με εκείνη του Σούμπερτ «Βοήθα όλους όσους μπορείς, προτίμα όμως εκείνους που δεν μπορούν να σου το ανταποδώσουν».
Εμείς όλοι μαζί δεσμευόμαστε να πάμε μπροστά τη Σχολή για κάθε καινοτόμο, δημιουργικό και ποιοτικό εγχείρημα, προς όφελος των μαθητών και γενικότερα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας τη δράση και τη σοφία των Τριών μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου θεότητας για να αντλήσουμε δύναμη, πίστη, παιδεία, αγάπη στο συνάνθρωπο, φιλανθρωπία, σωφροσύνη και αφοβία προς εκείνους που αδικούν.”
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου Σχολής προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο μια τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της ΣΔΣΤΕ ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αναγνώρισης από όλη τη Σχολή, για το σημαντικότατο έργο που επιτελεί.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
Στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας
Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ
Τον άριστο Εκπαιδευτικό και αμετανόητο Αρχαιολόγο
που τον κέρδισε ο κλήρος.
Ήταν και είναι πάντα δίπλα μας.
Με πολλές ευχαριστίες
Το Σιβιτανίδειο Ίδρυμα
Καλλιθέα, Ιαν. 2014
Ο Μακαριώτατος κατά την επίδοση των τιμητικών  σχολίασε: «Δεν ήταν εγωιστές και διέθεσαν κάθε τους χάρισμα για τους άλλους», συμπληρώνοντας πως «Διακρίνουμε πολλούς πολιτικούς και παράγοντες να αγωνίζονται για κάτι καλύτερο και μας χρειάζονται τέτοιου είδους προσπάθειες, αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Χρειάζεται μετάνοια, δηλαδή αλλαγή μυαλού και νοοτροπίας». «Δεν υπόσχεται κανείς ότι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τη Γη παράδεισο, αλλά μπορούμε να μην την κάνουμε κόλαση».
Στο τέλος, πρόσφερε στον κ. Γεώργιο Κοτονιά και στον κ. Δημήτρη Μιχαλολιάκο, Γενικό Διευθυντή της Σιβιτανιδείου, την εικόνα των Τριών Ιεραρχών.
Στον εόρτιο Εσπερινό παραβρέθηκαν επίσης ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Πανοσιολογιότατος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Συμεών Βολιώτης, ο Πανοσιολογιότατος Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βενετσιάνος, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Σιβιτανιδείου Σχολής, κ. Ιωάννης Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλλιθέας, κ. Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Δημήτριος Γκίνης, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής και  Οικονομικής Υποστήριξης του ΥΠΑΙΘ, κ.  Παναγιώτα Διονυσοπούλου, οι Σύμβουλοι του Δ.Σ. του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, κ. Γεώργιος Μιαούλης, κ. Αλέξιος Καπόπουλος, ο Νομικός Σύμβουλος της Σιβιτανιδείου Σχολής, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων της Σιβιτανιδείου Σχολής κκ. Βασιλική Ζαφείρη, Ιωάννης Λεούσης, Ιωάννης Μπαφούνης, Ιωάννης Βλάνδος, Χρήστος Κουτουλάκος, Ιωάννης Τενέδιος, η διευθύντρια του ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου κ. Μαρία Απέργη, ο Διευθυντής του ΕΚ κ. Ευθύμιος Κότσαλος, η Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Μαρία Βίγλατζη, η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Χαρά Κατελάνου και πολλοί άλλοι εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι και μαθητές και συγγενείς των βραβευθέντων.
Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου.


Ελένη Κανατσέλη