Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝΓράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου
Είναι αποκαρδιωτικό να έχουν γίνει τόσοι αγώνες για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να βλέπουμε σήμερα τους Έλληνες να μην θέλουν να προσέρχονται στις κάλπες και να επιλέγουν την αποχή, για να δείξουν έτσι την απαρέσκειά τους στα πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει, όμως, να τονιστεί ότι η απαρέσκεια καταδεικνύεται με την καταψήφιση αυτών που δεν θέλουμε να μας εκπροσωπούν στη Βουλή και όχι με την αποχή από το αναφαίρετο δικαίωμά μας.


Από την αρχαιότητα δικαίωμα ψήφου είχαν μόνον οι άνδρες. Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία μας και περνώντας μέσα από μεγάλες χρονικές περιόδους κατάκτησης και ξένης κυριαρχίας φτάνουμε στις πρώτες εκλογές στην Ελλάδα, που έγιναν στην περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, στις οποίες μάλιστα είχαν αποκλειστεί τα ελληνικά κόμματα και «κατέβαιναν» στις εκλογές το αγγλικό, το γαλλικό και το ρωσικό. Με την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, που έγινε εξαιτίας της κακοδιαχείρισης του Όθωνα και της πτώχευσης των Ελλήνων, κατάφερε ο λαός, ώστε να πραγματοποιηθεί Εθνοσυνέλευση, κατά την οποίαν ψηφίστηκε το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας, στο άρθρο 3 του οποίου οριζόταν πως «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου». Βέβαια, αναφερόταν μόνο στους άνδρες.
Μόλις το 1930 για πρώτη φορά δόθηκε στις γυναίκες δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο για τις δημοτικές εκλογές, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους και γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή. Στις 28 Μαΐου 1952 ο νόμος 2159 κατοχυρώνει το δικαίωμα των γυναικών να εκλέγουν και να εκλέγονται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα στις 18 Ιανουαρίου 1953 εκλέγεται η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής στην Θεσσαλονίκη, η Ελένη Σκούρα.
Με το Σύνταγμα του 1975 ορίζεται ρητά ότι «όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου». Όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κάτι που σήμερα ακούγεται ως φυσιολογικό, αυτονόητο και μάλιστα θεωρείται δεδομένο, πριν από 50-60 χρόνια αποτελούσε ουτοπία, ξεσήκωνε βίαιες αντιδράσεις εκ μέρους των ανδρών και επέσυρε ειρωνικά σχόλια.
Οι αγώνες για την κατάκτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν επιτρέπουν την άρνηση κανενός από τα δικαιώματα αυτά. Μάλιστα αποτελεί υποχρέωση η προσέλευση στις κάλπες, όχι μόνο για τη δικαίωση των αγώνων, αλλά και γιατί η συνείδηση του πραγματικά ενεργού πολίτη δεν επιτρέπει στους άλλους να εκλέγουν γι’ αυτόν.
Τα πολιτικά πράγματα της χώρας μάς αφορούν όλους. Το μέλλον το δικό μας το αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι και δεν επιτρέπεται να το εκχωρούμε σε τρίτους. Αδιαφορία για τις εκλογές σημαίνει αδιαφορία για τη ζωή μας. Αποχή από την κάλπη σημαίνει ότι αφήνουμε μια μικρή μειοψηφία να εκλέξει για τη ζωή όλων.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, πρέπει στις εκλογές που έρχονται να τρέξουμε ΟΛΟΙ για να αλλάξουμε τα πράγματα και να δείξουμε ότι διεκδικούμε το τιμόνι της ζωής μας. Να τρέξουμε ΟΛΟΙ για να εκλέξουμε αυτούς που εκφράζουν τη θέλησή μας. Άλλωστε αυτή είναι η Δημοκρατία και ως συνειδητά δημοκρατικοί πολίτες έχουμε χρέος να κάνουμε το καθήκον μας. Να προσέλθουμε στην κάλπη και να αποφασίσουμε εμείς για μας!