Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Ασφαλής η σχέση των παιδιών με το Διαδίκτυο;


            To Διαδίκτυο είναι πλέον ένα βασικό μέσο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και κοινωνικής επαφής. Για τους μαθητές μάλιστα κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας αποτελεί και πολύτιμο βοηθό στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ για τους νέους απαραίτητο επαγγελματικό προσόν οι γνώσεις χειρισμού του, προς εύρεση εργασίας.
            Παρ’ όλα αυτά η αλόγιστη και υπερβολική ενασχόληση με τον «ψηφιακό κόσμο» ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία, ιδιαιτέρως των παιδιών και των εφήβων. Παρατηρείται ότι όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι παραμελούν τις κοινωνικές δραστηριότητες και υποχρεώσεις της ζωής τους, προκειμένου να «βρίσκονται» στο Διαδίκτυο. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος: να «βρίσκονται» τα παιδιά μας σε έναν εικονικό κόσμο, ο οποίος επιτρέπει την ανωνυμία ή τη χρήση ψεύτικης ταυτότητας, και «καλύπτει» παραβατικές ή αποκλίνουσες συμπεριφορές. Η συχνή επίσης προβολή μιας «εξιδανικευμένης» πραγματικότητας προκαλεί έντονα το ενδιαφέρον των παιδιών, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια σχέση «εξάρτησης» με το Διαδίκτυο.

            Σαφώς και η λύση δεν είναι η αποχή ή η απαγόρευση, όπως συστήνουν οι ειδικοί. Υπάρχει και ο τρόπος της δημιουργίας μιας σταθερής και ασφαλούς σχέσης των παιδιών με το Διαδίκτυο, με κάποιες βέβαια προϋποθέσεις. Δύο από τις βασικότερες είναι:
1.    Η έγκυρη, έγκαιρη και ενδελεχής ενημέρωση των γονέων από έμπειρους επιστήμονες, ειδικευμένους στο φαινόμενο του «εθισμού» στο Διαδίκτυο, οι οποίοι είναι σε θέση να προτείνουν τρόπους πρόληψης αλλά και αποτελεσματικής αντιμετώπισης και «θεραπείας»
2.    Η αποφυγή παραμονής των παιδιών στο «λαβύρινθο» του Διαδικτύου, όταν είναι μόνα τους, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, που είναι ενημερωμένος
Ένα πρόγραμμα με στόχο τα προαναφερθέντα υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), μέσω της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ε.Κ.Π.Α. Πρόκειται για το Έργο ΑΡΙΑΔΝΗ, στο οποίο μπορούν να εκπαιδευτούν επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και εκπαιδευτικοί, που ενδιαφέρονται, αλλά και να ενημερωθούν ή να ζητήσουν βοήθεια όσοι την χρειάζονται για τους ίδιους, τα παιδιά τους ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο (http: ariadni.med.uoa.gr/, 800 11 800 15). Μπορούν επίσης να απευθυνθούν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) (www.youth-health.gr, email: info@youth-health.gr, τηλ.: 210-7710824).
Οι ειδικοί του Προγράμματος ΑΡΙΑΔΝΗ μάς δίνουν τις ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές:
·         «Συζητάμε με τα παιδιά για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.
·         Είμαστε ενημερωμένοι.
·         Θέτουμε όρια στο διαδικτυακό κόσμο, όπως ακριβώς και στον πραγματικό.
·         Ενθαρρύνουμε τη χρήση φίλτρων γονεϊκού ελέγχου σε όλες τις συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο.
·         Βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι αυτά που συναντούν στο Διαδίκτυο δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα.
·         Προτρέπουμε τα παιδιά στην ορθολογική χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
·         Είμαστε εξοικειωμένοι με τις Σελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης.
·         Δεν ξεχνάμε ποτέ πως το βασικότερο είναι να μένουν πάντα «ανοιχτές» και «ελεύθερες» οι «γέφυρες» επικοινωνίας με τα παιδιά και τους εφήβους μας, ώστε όποτε μας χρειαστούν να τρέξουν με ασφάλεια κοντά μας, γιατί θα γνωρίζουν ότι πάντα είμαστε εκεί γι’ αυτούς.

Ειρήνη Νίτη (Δασκάλα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση - Λογοθεραπεύτρια)