Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Ποιητική βραδιά για τον Κων/νο Καβάφη από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πειραιά.Καραβά - Γαλάνη Μαρίνα
Φιλόλογο Λυκειάρχη, ερευνήτρια της Ελληνικής Γλώσσας

Στην αίθουσα Tελετών της Ελληνογαλλικής Σχολής, Πειραιά, «Jeanne dArc» , πραγματοποιήθηκε μια ποιητική βραδιά, όνειρο, για τον Αλεξανδρινό μας ποιητή Κων/νο Καβάφη, τη Δευτέρα, 3 -2 -2014.
Μια βραδιά ποιητικής πανδαισίας διοργανωμένη από την εκλεκτή πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων, κα Ναούμ – Γιάνναρου Αικατερίνη, η οποία και μας εισήγαγε στο θέμα της ποίησης του Καβάφη πληρέστατα, και των λοιπών μελών του Συνδέσμου Φιλολόγων.
Μια κατάμεστη αίθουσα παρακολουθούσε απνευστί τα όσα λέγονταν για τον Κων/νο Καβάφη. Μια πλήρη αρτιότατη ανάλυση , έκθεση της ζωής και των ποιημάτων του ποιητή με τη σύγχρονη βιωσιμότητά του
Εκλεκτότατοι αναλυτές γράψαντες πραγματείες για το έργο του ποιητή, άριστες, άγνωστες και λίαν ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες πληροφορίες και γνώσεις αποδόθηκαν τόσο από τον υπέροχο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Στέφο Αναστάσιο, ο οποίος αναφέρθηκε στο ποίημα « Ιουλιανός στην ποίηση του Καβάφη», που ακούοντας όσα ανέφερε πρωτάκουστα για τον Ιουλιανό, έμενες κατάπληκτος, όσο κι από όλες τις κυρίες Σχολικούς Συμβούλους που έγραψαν εμβριθέστατα και τελειότατα για την ξεχωριστή ποίηση του Κων/νου Καβάφη.
Η κα Καραγεωργίου Τασούλα ανέπτυξε Ταφικές  επιγραφές και Επιτύμβια Επιγράμματα ως ποιητική ύλη στον Καβάφη, μια εξαιρετική και άριστη εργασία.
Η κα Γεωργιάδου Αγάθη αναφέρθηκε στον «Ερωτικό» Καβάφη με πολύ όμορφη προσεγμένη και σεμνή αναφορά στο είδος αυτό του έργου του ποιητή.
Αποδόθηκαν με εξαίρετη απαγγελία από τον πολύ σπουδαίο θεατρώνη καθηγητή και ηθοποιό κ. Μαρίνο Ιωάννη του 4ου ΓΕΛ Κερατσινίου, που έχει ανεβάσει τόσα έργα στο Σχολείο του και αλλού, ποιήματα του ποιητή.
Ο καθηγητής Μουσικής κ. Μούσουρας Δημήτρης της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά « Zean dArc» συνόδευσε με την κιθάρα του τις μαθήτριες που τραγούδησαν -και που ο ίδιος δίδαξε – μελοποιημένα τραγούδια από τα ποιήματα του ποιητή, με υπέροχες γλυκύτατες κοριτσίστικες φωνές, καθώς και ο κ. Καλύβας Παναγιώτης, απόφοιτος της Σχολής, συνόδευε στο πιάνο.
Την όλη προβολή του έργου του ποιητή Κων/νου Καβάφη έκλεισαν μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Καλλίπολης με μια ιδιότυπη δραματική κινησιολογική σε χαρακτηριστικά ποιήματα του ποιητή υπό τη σκηνοθεσία και διδασκαλία της φιλολόγου καθηγήτριας κας Βεντούρη Λένας με άριστη απόδοση. Οι δε μαθητές μάς συγκίνησαν πάρα πολύ.
Την προβολή των εικόνων και των ποιημάτων στην οθόνη είχε ο Γραμματέας του Συνδέσμου κ. Γεώργιος Γεωργίου, καθηγητής του 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης.
Η κα Μπρετάκου Κατερίνα δ.φ Σχολική Σύμβουλος, φιλόλογος θεατρολόγος, υπήρξε στο Προεδρείο και μας ενημέρωνε ευστοχότατα.
Η όλη αφιέρωση του ποιητή έκλεισε προσφέροντας από την κα Πρόεδρο σε όλους τους συμμετέχοντες τριαντάφυλλα.
Για την όλη έξοχη, καταπληκτική και πανέμορφη παρουσίαση του ποιητικού έργου του Κων/νου Καβάφη, τα « Συγχαρητήρια» στο Σύνδεσμο και στην κα Πρόεδρο και σε όλους τους συμμετέχοντες δεν αρκούν, είναι πολύ ανεπαρκή.
Την ποιητική αφιέρωση αυτή την παρακολούθησαν πολύ διακεκριμένοι φορείς, μεταξύ των οποίων ο τέως Σχολικός Σύμβουλος κ. Παπαδάκης Μανόλης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου και Δραπετσώνας κ. Τζαννής Λουκάς και η εξαίρετη και αλησμόνητη ηθοποιός κα Τζέννη Ρουσσέα.
Εκφράζουμε τα «Συγχαρητήρια» με τις ευχαριστίες μας στη Διεύθυνση της Ελληνογαλλικής Σχολής « Jeanne DArc », που επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί αυτή η πανέμορφη και εποικοδομητική παρουσίαση του Κωνσταντίνου Καβάφη με την παραχώρηση της μεγάλης αίθουσας Τελετών του Σχολείου τους και ήσαν παρούσες, καλοπροαίρετες, διακριτικές, ευγενείς.