Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


 Το 1993 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ εισήχθη ο θεσμός της «ιθαγένειας της Ένωσης». Το έτος 2013 συμπίπτει με την εικοστή επέτειο της καθιέρωσης της ιθαγένειας και ανακηρύχθηκε ως το ευρωπαϊκό έτος των πολιτών, το οποίο θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης, όταν αυτοί ασκούν το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα σε ένα άλλο κράτος μέλος. «Θα πρέπει να μεταδοθεί το μήνυμα ότι οι πολίτες της Ένωσης οφείλουν να διαδραματίσουν έναν καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ενίσχυση των εν λόγω δικαιωμάτων μέσω της συμμετοχής τους στην κοινωνία των πολιτών και στον δημοκρατικό βίο». (Απόφαση αριθ. 1093/2012/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012).

Το μήνυμα για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών ανέλαβαν να μεταδώσουν οι μαθητές των δύο παλαιότερων σχολείων του Πειραιά με τη βοήθεια των καθηγητών τους, στο πλαίσιο εκδήλωσης (DEBATE) με επιδεικτικούς ρητορικούς λόγους αφιερωμένους στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, με το Ράλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο Πειραιά και το Υπουργείο Εσωτερικών – Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων.
Επρόκειτο για μία δύσκολη και αξιέπαινη εργασία, η οποία παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά στις 22 Φεβρουαρίου και βασίστηκε στις δραστηριότητες του Ομίλου Ρητορικής – Επιχειρηματολογίας και Προφορικής Αφήγησης του Π.Π.Γ της Ιωνιδείου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Κλαμπανιστή Ευφροσύνη και του Γλωσσικού Ομίλου του Π.Π.Γ της Ιωνιδείου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Παπάζογλου Αναστασία, στο πλαίσιο του Προγράμματος για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, με τη συμμετοχή και της καθηγήτριας κ. Λεουτσάκου Ευγενίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Διευθυντές των σχολείων, του Π.Π.Γ. της Ιωνιδείου κ. Άνθης Μιχάλης και του Ραλλείου Γυμνασίου κ. Μαραγκόζογλου Θρασύβουλος, ο κ. Ιωάννης Κωνσταντόπουλος ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου, καθώς και οι υπεύθυνες για την υλοποίηση του προγράμματος καθηγήτριες. Όλοι τόνισαν τον τρόπο, με τον οποίον εργάστηκαν τα παιδιά, τους δεσμούς αλληλεγγύης που ανέπτυξαν, το ενδιαφέρον που έδειξαν, αλλά και τη δεξιότητα που ανέδειξαν στη ρητορική τέχνη, την επιχειρηματολογία και την προφορική αφήγηση.
Ξεκινώντας τα παιδιά την αφήγησή τους από τον μύθο της Ευρώπης (η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο) και αφού έκαναν μία αναδρομή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφθασαν στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. (μετανάστευση, ανεργία, ρατσισμός, έλλειψη πρόνοιας) και διαπίστωσαν πως για να έχει μέλλον η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με τον πολιτισμό και τους πολίτες της, να κατανοήσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό όλων των λαών της.
Τόνισαν οι μαθητές ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τους, ο οποίος – αν τηρείται – εξασφαλίζει αμοιβαία συνύπαρξη και κοινή πρόοδο. Τα θεμελιώδη δικαιώματα του Χάρτη, που παρουσίασαν τα παιδιά μέσα από τους επιδεικτικούς ρητορικούς λόγους τους ήταν η Δικαιοσύνη, η Αξιοπρέπεια, η Αλληλεγγύη, η Ισηγορία (ελευθερία λόγου), η Ελευθερία, η Ισότητα, η Δημοκρατία και το δικαίωμα στην Εκπαίδευση. Επεσήμαναν, όμως, ότι για να απολαμβάνουν τα δικαιώματα αυτά οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν και υποχρεώσεις. Τέτοιες υποχρεώσεις, για παράδειγμα, είναι ο σεβασμός του πολιτισμού, της γλώσσας, της ιστορίας και των παραδόσεων κάθε λαού οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η τήρηση των νόμων και των ιδιαίτερων κανόνων που ισχύουν σε κάθε κράτος.
Κάτω από τις μελωδικές νότες της Νοσταλγίας του Yanni θαυμάσαμε μικρούς ρήτορες που μιλούσαν με ύφος και στυλ δικανικό, αυριανούς βουλευτές, ίσως, που από τώρα μαθαίνουν να διεκδικούν, να σέβονται, να μοιράζονται, να συνεργάζονται και να ορθώνουν το ανάστημά τους προκειμένου να κατακτήσουν αυτό που τους ανήκει: το ΜΕΛΛΟΝ!!!
Πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές, στις οικογένειές τους και στους καθηγητές που αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών. Δεν έχει σημασία αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει ό, τι οραματίζεται… Σημασία έχει να οραματίζονται τα παιδιά και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους!

Μαρία Ν. Ταστσόγλου