Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Ταξίδι στ’ αστέρια με τους προγόνους μας


Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του κ. Γιάννη Γκανάσου με θέμα: «Η Τεχνολογική Επανάσταση κατά την Ελληνιστική περίοδο» Μέρος 5ο Αστρονόμοι: Αρίσταρχος, Ίππαρχος κ.ά.
Πριν μας οδηγήσει στο ουράνιο στερέωμα, ο ομιλητής μας μίλησε για τις εφευρέσεις των Αρχαίων μας προγόνων. Όχι όλες βέβαια γιατί αυτό θα ήταν αδύνατον. Αν ήταν για τους Κινέζους θα μπορούσαμε να εξαντλήσουμε το θέμα με όλο τον σεβασμό στην συνεισφορά τους στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αλλά για τους Έλληνες που τους ανακαλύπτεις πρώτους διδάξαντες σε όλα σχεδόν τα επιτεύγματα τι να πρωτοπείς; Ακόμη και η πυροσβεστική αντλία που χρησιμοποιούν στην Αγγλία, το υδραυλικό ρολόϊ, αλλά και το εκκλησιαστικό όργανο, η «ύδραυλις» ήταν εφευρέσεις του Κτισίβου (3ος αι. π.Χ.).

Ο ομιλητής στη συνέχεια μας πήγε στην αστρολογία (όπως πρέπει κανονικά να λέγεται η αστρονομία). Τα μέσα που υπήρχαν στην διάθεσή τους για να παρατηρήσουν την Γη, τον Ήλιο, την Σελήνη, τους πλανήτες, ήταν ανύπαρκτα. Όμως χρησιμοποιώντας Τριγωνομετρία (που επίσημα αναφέρεται σαν επιστήμη 15 αιώνες αργότερα) και ανώτερους μαθηματικούς υπολογισμούς έκαναν μετρήσεις που πολύ αργότερα, με τηλεσκόπια και άλλα όργανα θα επιβεβαιώνονταν.
Ο Αρίσταρχος λοιπόν μαθαίνοντας ότι μία συγκεκριμένη μέρα του χρόνου ο ήλιος καθρεφτίζεται ολόκληρος σε ένα πηγάδι της Συήνης (σημερινό Ασουάν) πήγε και έβαλε μια ράβδο εκεί, ώστε ο Ήλιος να πέφτει κατακόρυφα χωρίς να σχηματίζεται καθόλου σκιά. Εν συνεχεία μέτρησε την αντίστοιχη σκιά μιας ράβδου στην Αλεξάνδρια και την απόσταση των δύο πόλεων. Έτσι με πολλούς βέβαια υπολογισμούς μέτρησε την περίμετρο της Γης.
Ο Αρίσταρχος ήταν ο πρώτος που τοποθέτησε τον Ήλιο στο κέντρο του Σύμπαντος και μάλιστα κατηγορήθηκε για αθεΐα και τιμωρήθηκε. Ο Κοπέρνικος χρησιμοποίησε τις γνώσεις της πραγματείας του. Οι γραμμές αυτές όμως σβήστηκαν με μελάνι και δεν τυπώθηκαν ποτέ. Το βιβλίο όμως βρίσκεται στην βιβλιοθήκη της Βαρσοβίας.
Μετρώντας επίσης την σκιά της Γης και παρατηρώντας ότι αυτή χωρά 3 σελήνες, μέτρησε και την περίμετρο της Σελήνης. Αργότερα ο Ίππαρχος ο Ρόδιος διόρθωσε αυτόν τον υπολογισμό, καθότι όπως υποστήριξε η σκιά είναι κωνοειδής.
Ο Αρίσταρχος απέδειξε την σφαιρικότητα της Γης παρατηρώντας πως τα πλοία εξαφανίζονται σιγά – σιγά στον ορίζοντα και όχι απότομα όπως θα συνέβαινε αν η γη ήταν επίπεδη όπως υποστήριζε ο Θαλής, ή κυλινδρική όπως έλεγε ο Αναξίμανδρος.
Αμέτρητες οι μετρήσεις των πάνσοφων προγόνων μας, του Αρχιμήδη, του Εύδοξου, του Ερατοσθένη ακόμη και του Αριστοτέλη. Μέτρησαν ακόμα και το φως καθορίζοντας 10 βαθμούς φωτεινότητας των ουρανίων σωμάτων και αυτή η διαβάθμιση ισχύει ακριβώς η ίδια έως σήμερα! Δεδομένου ότι το φως είναι τα πάντα, ακόμη και η μουσική, καταλαβαίνουμε πόσο μπροστά ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες ακόμη και από τους σημερινούς επιστήμονες. Αν σκεφθούμε τις ιδιότητες του Απόλλωνος, όσες τουλάχιστον γνωρίζουμε θα αισθανθούμε δέος. Όπως και για το γεγονός ότι στο κέντρο του Σύμπαντος τοποθετούσαν την Εστία, η οποία βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο, ενώ ο Ήλιος περίπου χιλιόμετρα μακρύτερα. Περιττό να πούμε ότι αυτό έχει επιβεβαιωθεί. Η αρχαία Κοσμολογία και Φιλοσοφία καθώς και η μυθολογία ήξεραν ακριβώς που βρισκόταν το κέντρο του Σύμπαντος πριν την ανακαλύψει η αστρονομία.
Αυτά για να θυμηθούμε την ασημαντότητά μας. Γιατί ακόμη και αυτός ο ουράνιος κόσμος που θαυμάζουμε δεν είναι παρά η εικόνα ενός άλλου ακόμα πιο θαυμαστού που βέβαια δεν είναι ούτε υλικός, ούτε αισθητός.
Βαρβάρα Τσιάλτα