Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Το Ηρωϊκό ναυτόπουλο


Οι ήρωες, οι αληθινοί ήρωες, τις περισσότερες φορές παραμένουν άγνωστοι. Λησμονημένοι και στη ζωή και άταφοι στο θάνατο…
Ευτυχώς όμως για το ηρωϊκό ναυτόπουλο φρόντισε ο ανηψιός του κ. Διαμαντής Σκηνίτης να δωρίσει, το Νοέμβριο του 2013, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την αλληλογραφία εκείνης της περιόδου (1910 – 1913). χάρη σε αυτή την ευγενική προσφορά, η ζωή κι ο θάνατος αυτού του ηρωϊκού Εγνουσιώτη ναυτικού, γίνεται κτήμα του ελληνικού λαού.

Ο Δημήτριος Δ. Σκηνίτης, γιος του Διαμαντή και της Μαριγώς, γεννήθηκε στις Οινούσσες το 1887 και ήταν ο μεγαλύτερος από τα τρία άλλα αδέλφια του, Γιωργή, Κωστή και Ανάργυρο. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα όπως και η πλειονότητα των συντοπιτών του αφού το άγονο και μικρό νησί το μόνο που διαθέτει είναι η απέραντη θάλασσα.
 Μπαρκάριζε λοιπόν μαζί με τον καραβοκύρη πατέρα του στο ιστιοφόρο τους, που όπως και τα περισσότερα της περιοχής, ταξιδεύανε στα λιμάνια της ανατολικής κυρίως Μεσογείου. Αυτός όμως τα τελευταία βέβαια χρόνια έφτασε στην Αμερική όπου και εργάστηκε για κάποιο χρόνο.
Αν όμως και η πατρίδα του ήταν ακόμη υπόδουλη στους Τούρκους, η Χίος απελευθερώθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1912, ο πατέρας από την 31 Οκτωβρίου 1912 του έγραψε να εγκαταλείψει την Αμερική και επιστρέφοντας στην Ελλάδα να καταταγεί στον Ελληνικό στρατό και να πολεμήσει τους εχθρούς της.
Δεν είναι επακριβώς γνωστή η ημερομηνία που έφτασε στην Ελλάδα αλλ’ ούτε και πότε παρουσιάστηκε στο στρατό αλλά από το γράμμα του 2/4/1913 διαβάζουμε πως το τάγμα του είχε στρατοπεδεύσει μια ώρα έξω από τη Θεσσαλονίκη και πως όλα ήταν καλά. Σε άλλη επιστολή του (1/5/1913), από Θεσσαλονίκη κι αυτή, γράφει πως υπηρετεί στο δεύτερο τάγμα, ενώ με το γράμμα του στέλνει χαιρετισμούς, τρώγοντας φασολάδα από το συσσίτιο, στον αδελφό του Κωστή που γιορτάζει σήμερα.
Τα τελευταία του νέα είναι από την Παλιόχωρα στις 26/5/1913 που γράφει πως ετοιμάζονται πυρετωδώς να αντιμετωπίσουν τους Βουλγάρους. Υπάρχει όμως και ένα γράμμα ακόμη του αδελφού Γιωργή, από τον Πειραιά ημερομηνίας 13/7/1913, που πληροφορεί τη μητέρα του πως αδυνατεί να επικοινωνήσει έστω και τηλεγραφικά με τον Δημήτρη για να μάθει νέα του…
Ο στρατιώτης Δημήτριος Διαμαντή Σκηνίτη, εξ Οινουσσών, έπεσε για την πατρίδα «κάπου» στην περιοχή της ηρωϊκής, νικηφόρας αλλά και φονικής μάχης Κιλκίς – Λαχανά μεταξύ των ημερομηνιών 19ης, 20ης και 21ης Ιουνίου 1913 και είναι ένας από 5662 ηρωϊκούς Έλληνες στρατιωτικούς νεκρούς και τραυματίες και ο τάφος του είναι σε όλα τα Μνημεία του Αγνώστου Στρατιώτη της ελληνικής επικρατείας.

Φρίξος Δήμου, Πλοίαρχος Ε.Ν.