Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014

Διάλεξη για την Παιδεία στην Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά


 Στην κατάμεστη αίθουσα της Ιωνιδείου Σχολής μίλησε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς με θέμα: «Ποια παιδεία εγγυάται ανάπτυξη;». Η διάλεξη οργανώθηκε από το Δήμο Πειραιά, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Ο καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς αφού επισήμανε ότι «ο καλύτερος γιορτασμός της επετείου των Ελληνικών Γραμμάτων είναι ο προβληματισμός για την παιδεία», τόνισε: «τον εκσυγχρονισμό της παιδείας τον καταλαβαίνουμε καθαρά χρησιμοθηρικά. Ο τίτλος που βάλαμε στη σημερινή εισήγηση αυτό θέλει να δείξει. Κάτι καθολικά αποδεκτό είναι ότι η παιδεία πρέπει να υπηρετεί την ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και επομένως την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό το πνεύμα έχει επικρατήσει  ολοκληρωτικά στο χώρο της παιδείας, ώστε οι καίριες προϋποθέσεις μόρφωσης του ανθρώπου, μορφοποίησης της προσωπικότητας να παραθεωρούνται. Οι βασικές προϋποθέσεις για να χτίσουμε πάνω σε αυτές πληροφοριακή ενημέρωση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής φαντασίας, είναι η γλώσσα και τα μαθηματικά.  Η γλώσσα ως λογική και τα μαθηματικά ως γλώσσα.  Η παιδεία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη σημαίνει να βγάλει ανθρώπους εξειδικευμένους σε πρακτικές εφαρμογές της γνώσης, ανθρώπους ικανούς να παράγουν. Αυτό μοιάζει να είναι η κυρίαρχη νοοτροπία με επιπτώσεις οι οποίες είναι προβληματικές».

Μετά την εισήγηση επακολούθησε πλούσιος διάλογος ανάμεσα στον καθηγητή κ. Γιανναρά και στο κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον. Στο τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος απένειμε αναμνηστική τιμητική πλακέτα  του Δήμου στον κ. Γιανναρά.

Μεταξύ των παρόντων διακρίναμε, εκτός των άλλων και, τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Πειραιά π. Νήφωνα, τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, τον Πρόεδρο του Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας κ. Μιχάλη Στρουμπούλη, τον Υπεύθυνο Υγείας Πειραιά κ. Περικλή Αλεβίζο, τον Υπεύθυνο Παιδείας της Μητρόπολης Πειραιά, Εκπαιδευτικό κ. Χρήστο Μακρή, τον κ. Γιώργο Παναγόπουλο, την πρώην Γραμματέα της Νομαρχιακής Β΄ Πειραιά της ΝΔ κ. Τζένη Γεωργαντζή.