Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΪΝΙΑ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ… ΑΚΡΟΠΟΛΗΓΡΑΦΕΙ: Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ-ΠΙΣΙΔΗΣ
Λένε πως οι Εβραίοι κατέχουν τα σκήπτρα στο εμπόριο. Έχουν πειθώ και είναι ταλαντούχοι στο να καταφέρουν τον πελάτη ν’ αγοράσει το είδος που εμπορεύονται. Όμως κι εδώ στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω. Υπάρχει μια παλιά ιστορία, κατά την οποία κάποιος Ρωμιός λίγο ήθελε για να πουλήσει σε Αμερικάνο την… Ακρόπολη, ενώ κάποιος άλλος συμπατριώτης μας προσπαθούσε να πουλήσει πάλι σε Αμερικάνο το… άγαλμα του Κολοκοτρώνη στην οδό Σταδίου.

Συμπεραίνει κανείς πως ο Ρωμιός είναι τόσο ατσίδα, ώστε μπορεί να πείσει κάποιον ότι μπορεί να πουλήσει ένα αρχαίο μνημείο ή ένα ιστορικό άγαλμα και ο αγοραστής (στην προκειμένη περίπτωση ο Αμερικάνος) είναι τόσο αφελής, ώστε να τον πιστεύει. Βέβαια, τέτοιοι ατσίδες που πεταλώνουν τον… ψύλλο υπάρχουν σε όλη την υφήλιο. Στην Ιταλία, δεκαετία του 1950, ένας δαιμόνιος Ναπολιτάνος έφτασε λίγο πριν τις υπογραφές για να πουληθεί το… Κολοσσαίο σε εκατομμυριούχο των ΗΠΑ. Και όλη αυτή η όρεξη των Αμερικανών να αγοράσουν αρχαία ιστορικά μνημεία (δεν ξέρω αν υπάρχει περίπτωση Αιγυπτίου να θέλησε να πουλήσει καμιά απ’ τις πυραμίδες τους) στηρίζεται στο γεγονός πως κάποιοι είναι πάμπλουτοι και πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν ό, τι θέλουν.
Όμως, αυτό συνέβαινε πριν από δεκαετίες, όταν είχαν την οικονομική παντοδυναμία. Εδώ και μερικά χρόνια το «σκηνικό» άλλαξε έδρα και βρίσκεται στην Ασία, όπου ένας δισεκατομμυριούχος πρόσφατα εκδήλωσε την επιθυμία να αγοράσει την ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σίγουρα η εφημερίδα δεν έχει σχέση με μνημείο, αλλά δείχνει τη λογική του ζάπλουτου Κινέζου (ο οποίος πλούτισε ασχολούμενος με υλικά ανακύκλωσης κ.λπ.) πως δεν υπάρχει τίποτα που να μη μπορεί να αγοραστεί, όταν μπορείς να το «χτυπήσεις» με τιμές πολλών εκατομμυρίων. Βέβαια, η τιμή της εν λόγω εφημερίδας είναι αρκετά τσουχτερή, γύρω στο μισό δις, όμως πιστεύω πως ο Κινέζος θα δώσει αυτό το ποσόν, γιατί είναι χολωμένος με αυτήν, επειδή δεν την θεωρεί αντικειμενική στην κάλυψη της κινεζικής επικαιρότητας.

Αθανάσιος Πετρίδης