Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΗΛΙΑ ΛΑΣΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΛΟΛΟΓΟ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

 Ο Δήμος Περάματος στην αίθουσα των εκδηλώσεών του, πραγματοποίησε την Τετάρτη 19/02/14, Εκδήλωση Μνήμης για το Μεγάλο Μανιάτη, Καθηγητή, Φιλόλογο, Ιστορικό και Συγγραφέα ΗΛΙΑ ΛΑΣΚΑΡΗ. Στην αίθουσα, που ήταν γεμάτη από ανθρώπους του Πνεύματος, των Γραμμάτων και της Επιστήμης, από Φίλους και συναδέλφους του Εκπαιδευτικούς, περίσσευε η αγάπη και η συγκίνηση, που ανέδυε η αύρα και η θύμηση του Μεγάλου Εκλιπόντος.
Όλοι οι ομιλητές, αναφέρθηκαν κατ’ αρχήν στο πλούσιο συγγραφικό έργο του, τη γεμάτη από δράση και επιτυχίες επαγγελματική του ζωή, αλλά και την περισσή αγάπη και στοργή που έδινε πάντα προς την οικογένειά του και τους μαθητές του και γενικά προς τον Άνθρωπο, ανεξάρτητα, από χρώμα, γλώσσα και θέση στην κοινωνία, για τη λατρεία του στην πόλη που μεγάλωσε και δραστηριοποιήθηκε, το Πέραμα, αλλά και για τη Γενέτειρά του, τη Μάνη. Ιδιαίτερα υπογράμμισαν τα χαρακτηριστικά που τον διέκριναν και ήταν η Χριστιανική Πίστη, ο Αγώνας για το Κοινό συμφέρον, η Πίστη στη Φιλία, η Αρετή, η Καλοσύνη, το Ήθος και η προσφορά του στην Επιστήμη, στα Κοινά και στον Πολιτισμό, που συνοδεύονταν πάντα από Διακρίσεις και Αναγνώριση.
Η Εκδήλωση ξεκίνησε με Χαιρετισμό του Δημάρχου Περάματος κ. Παντελή Ζουμπούλη που με συγκίνηση και λόγια αγάπης, αναφέρθηκε στο Μεγάλο Ιστορικό και Συγγραφέα, λέγοντας ότι τίμησε το Πέραμα, με την Όλη Παρουσία του και η πόλη αυτή σαν Αναγνώριση θα δώσει το όνομά του σε μία οδό ή πλατεία. Στη συνέχεια, έκανε σύντομο χαιρετισμό ο υποψήφιος Δήμαρχος Περάματος και Πρόεδρος της Ένωσης Μανιατών και Λακώνων Περάματος, Ιατρός κ. Δημήτρης Θεοδωρολέας, υπογραμμίζοντας το Μανιάτικο στοιχείο που συνόδευε πάντα τον Ηλία Λάσκαρη. Εν συνεχεία πήρε το λόγο ο Θεολόγος και Φιλόλογος κ. Κων/νος Νάσιος που παρουσίασε με γλαφυρότητα και ανέλυσε το βιβλίο του Ηλία Λάσκαρη «Μοιρολόγια και Τραγούδια της Μάνης». Κατόπιν, ο Καθηγητής Φιλόλογος και Ιστορικός κ. Ευάγγελος Λάσκαρης, γιός του εκλιπόντος, με συγκίνηση, θέρμη και αγάπη αναφέρθηκε αναλυτικά στα μεγάλα συγγραφικά έργα του πατέρα του, «Βυζαντινοί Αυτοκράτορες», Βυζαντινές Μελέτες» και «Ιστορικά Δοκίμια». Έπειτα, ο βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης, με λεκτικές «δυνατές πινελιές», παρουσίασε τον Ποιητή Ηλία Λάσκαρη, όχι μόνον σαν τον συγγραφέα που έγραφε στίχους, αλλά τον ποιητή στο βίο του γενικά, αναφερόμενος στη γνωριμία τους, από τα νεανικά χρόνια. Τέλος, την Εκδήλωση έκλεισε ο Οικονομολόγος και Επίτιμος Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ένωσης Περάματος, κ. Πάτροκλος Λεβαδίτης, κυρίως με απαγγελία ποιημάτων, από τη συλλογή του Ηλία Λάσκαρη «Εξομολογήσεις». Υπογραμμίζοντας τη φιλία που τους συνέδεε, απήγγειλε και ένα ποίημα, που έγραψε ο ίδιος για τον εκλιπόντα, με τίτλο «Στον Αείμνηστο Φίλο» και το οποίο παρέδωσε με αγάπη στο γιό του εκλιπόντος κ. Ευάγγελο Λάσκαρη.
Στη μεγάλη και γεμάτη αίθουσα, εκτός των προαναφερθέντων ομιλητών, ήταν παρούσα η (ψυχή της Εκδήλωσης) σύζυγος του Τιμώμενου, Καθηγήτρια κ. Ζαφειρούλα Ιωακείμ. Παραβρέθηκαν επίσης και τίμησαν με την παρουσία τους την Εκδήλωση, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Λαμπρινάκος, η αγαπητή σε όλους και επί δεκαετίες Εκπαιδευτικός κ. Σεβαστή Τσαγγαρινού. Από την Πολιτιστική Ένωση Περάματος, της οποίας ο Ηλίας Λάσκαρης ήταν επί σειρά ετών Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος καθώς επίσης και συνιδρυτής της μαζί με τον Καθηγητή Φυσικής και Μαθηματικών κ. Χαράλαμπο Δρακάτο, που παραβρέθηκε στην Εκδήλωση, ήταν επίσης ο Πρόεδρός της κ. Νίκος Καρασαρίνης και ο Ταμίας κ. Κώστας Κούτης. Από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Σάββας Τσαλίκης, ο Ταμίας κ. Δημ. Κορυζής, το Μέλος του Δ.Σ. κ. Κυριακή Μάγγουρα και ο Επίτιμος Πρόεδρος κ. Στ. Τραϊφόρος. Από την Ένωση Μανιατών – Λακώνων Περάματος, εκτός του προαναφερθέντος ομιλητού κ. Δ. Θεοδωρουλέα, παραβρέθηκε ο Αντιπρόεδρος κ. Τάκης Νικολινάκος. Από την Ένωση Ποντίων Περάματος, ήταν ο Πρόεδρος κ. Τάκης Βοργιαζίδης και η υπεύθυνη Δημοσίων  Σχέσεων κ. Θεοδώρα Παπαδοπούλου. Επίσης παραβρέθηκαν, ο Δημοσιογράφος και Αρχισυντάκτης της «Φωνής των Πειραιωτών» κ. Γιάννης Κανατσέλης, ο Πρόεδρος της Τοπ. Οργάνωσης της Ν.Δ. Περάματος κ. Ηλίας Ορφανός, ο Γεν. Γραμματέας της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Παύλος Μπαλόγλου, ο Πρόεδρος του Ομίλου Πειραιά για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας κ. Γεώρ. Παυλίδης, ο αγαπημένος «μαθητής» του Τιμώμενου, μαιευτήρας κ. Γρηγόρης Παπανικολάου, πολλοί κάτοικοι του Περάματος και όλοι σχεδόν οι αγαπημένοι του Φίλοι, ένας από τους οποίους είμαι κι’ εγώ, ο υπογράφων, που Υποκλινόμενος στη Μνήμη του, καταθέτω την ψυχή, την Αγάπη μου και την Βαθειά Εκτίμησή μου, στον Μεγάλο Εκλιπόντα.

Κώστας Μπουρής