Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Ποιος είναι αλήθεια ο Άγιος Βαλεντίνος;


Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αιγηΐδα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο χρόνος με τη Ρόζι» του κ. Μαυρουδή Ευάγγελου – ιατρού με παρουσιάστρια και συνομιλήτρια την κα Ελένη Αϋφαντή, εξαιρετική πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα. Το βιβλίο έδωσε αφορμή για μικρή συζήτηση γύρω από το θέμα του ανεκπλήρωτου έρωτα που ήταν το βασικό πρόβλημα του ήρωα του βιβλίου και που επάνω του προσέκρουε συνέχεια σε όλη του τη ζωή έως τον σχεδιασμό της αυτοκτονίας του. Επειδή το θέμα, μας αφορά όλους ας πούμε λίγα πολύ γενικά γιατί πραγματικά ακόμη και για τον καθένα από εμάς ίσως ούτε ένα ολόκληρο βιβλίο θα ήταν αρκετό.

Είναι βασικό να διακρίνουμε κατ΄ αρχάς τον έρωτα από το σέξ αλλά και την χριστιανική ηθικολογία και τον πουριτανισμό. Ο συγγραφέας – άνδρας που – τα συγχέει. Φοβάμαι ότι οι γνώσεις μας πάνω στο πιο σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής είναι σήμερα πολύ πιο συγκεχυμένη και σκοτεινή απ’ ότι των προγόνων μας.
Ο έρωτας του Ησίοδου που γεννήθηκε από το χάος και την γη, ο Έρωτας του Πλάτωνα που οδηγεί στον κόσμο των Ιδεών, μακριά και πάνω από την ύλη αλλά και μέσα από αυτήν και όχι «Πλατωνικά» όπως συνηθίζουμε να το λέμε, ήταν ο Θεός που οδήγησε τον άνθρωπο στην εξέλιξή του και στην ανέλιξή του. Όταν η ηθική αντικαταστάθηκε από την ηθικολογία, η θρησκεία από την θρησκειοληψία, το ήθος από τις ενοχές η γνώση από τις προκαταλήψεις, η αγνότητα από την κακία, το φυσικό από το διεστραμμένο τότε και ο έρωτας έχασε όχι μόνο τα φτερά του, δηλαδή τα δικά μας φτερά, τα φτερά της ψυχής μας, αλλά και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του και κατάντησε αυτή η θεία έννοια συνώνυμη με το sex. Δεν ξέρω αν σε καμμία γλώσσα του κόσμου υπάρχει λέξη συνώνυμη με την ελληνική λέξη «Έρως». Στις Ευρωπαϊκές πάντως γλώσσες δεν υπάρχει. Έχουν μία λέξη για όλα. Όμως οι επαΐοντες ακόμη και στις Ινδίες χρησιμοποιούν την ελληνική λέξη EROS. Θυμάμαι ότι αισθάνθηκα πολύ περήφανη όταν στο Δελχί έμεινα σ’ ένα ξενοδοχείο που λεγόταν «Shangri-la Eros». Η Ινδική ερωτική κουλτούρα έχει πιο πολλά κοινά με την αρχαιοελληνική παρά η σύγχρονη δική μας.
Έτσι λοιπόν φτάνουμε σήμερα να μιλάμε, να γράφουμε, να διαβάζουμε, να βλέπουμε σινεμά, θέατρο για τον έρωτα εννοώντας πράγματα εντελώς διαφορετικά οι άντρες από τις γυναίκες, οι μικροί από τους μεγαλύτερους ακόμα και ο ένας από τον άλλο μέσα στο ίδιο το ζευγάρι.
Πώς να μην προκύψουν ασυνεννοησίες, καυγάδες, απογοητεύσεις, νευρώσεις ακόμα και αυτοκτονίες; Και όλα αυτά γιατί αντί να φροντίζουμε να έχουμε μάθημα ερωτικής αγωγής – αλλά που να βρεθούν οι «ερωτικοί» δάσκαλοι, όπως θα έλεγε και ο Σωκράτης. Βάλαμε ένα μάθημα σεξουαλικής αγωγής, χρήσιμο ίσως από τεχνική άποψη, μόνο που—πώς να το κάνουμε – τα τεχνικά θέματα είναι για τους υδραυλικούς και τους ηλεκτρολόγους. Η ψυχή χρειάζεται άλλη προσέγγιση. Όχι προσθέτοντας αλλά αφαιρώντας. Και βέβαια όσο πιο μικρός είναι κάποιος, αυτό είναι πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό. Ίσως στην ώριμη ηλικία ξαναγίνεται εύκολο. Όταν συνειδητοποιήσει κανείς πόσα περιττά έχει συσσωρεύσει και αποφασίσει να απαλλαγεί από όλα αυτά και να ξαναγίνει παιδί. Οπότε αντί να βαραίνει θα αισθάνεται πιο ελαφρύς, χωρίς δυστροπίες, παραξενιές, παραλογισμούς, ανοησίες και όλα αυτά που ταλαιπωρούν όχι μόνο τους άλλους αλλά και τους ίδιους.

Βαρβάρα Τσιάλτα