Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

5 ΜΑΡΤΙΟΥ: Κιλελέρ


Το Κιλελέρ είναι σύμβολο – σταθμός στην ιστορία του Αγροτικού Κινήματος στην Ελλάδα.
6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1910: Ο Μαρίνος Αντύπας, εμπνευστής και διοργανωτής του Αγροτικού Κινήματος, ηγέτης των Θεσσαλών αγροτών 1873 – 1907.
Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά. Είναι από τους πρώτους μεγάλους σοσιαλιστές της χώρας μας. Σημαντική υπήρξε η επίδρασή του, στην αγροτική κίνηση, στην αδικημένη πάντα πατρίδα μας.

Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλία, στο μικρό Κιλελέρ, κάπου κοντά στην Λάρισα. Στις 6 Μαρτίου 1910 αποφασίστηκε παναγροτικό συλλαλητήριο, εκ μέρους όλων των ακτημόνων καλλιεργητών. Το αίτημά τους, ήταν δίκαιο και σωστό και ζητούσαν απαλλοτρίωση τσιφλικιών (μεγάλες ιδιοκτησίες γης). Σύμβολο θυσίας και ηρωϊσμού το μικρό χωριό Κιλελέρ, στην ιστορία του Αγροτικού Κινήματος. Την ώρα που οι αγρότες προσπαθούσαν ν’ ανέβουν στο τραίνο για τη Λάρισα, η στρατιωτική δύναμη κρυμμένη στο συρμό, ύπουλα και προδοτικά, πυροβολεί κατά των αγροτικών μαζών. Το αίμα έβαψε κόκκινο το Θεσσαλικό κάμπο.
Τούτο είναι το πρώτο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο που έμεινε στην ιστορία με το όνομα Κιλελέρ, που πήρε τ’ όνομά του από το χωριό του Θεσσαλικού κάμπου.
6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1910: Μαρίνος Αντύπας, αθάνατος στους αιώνες. Ήρωας κάθε γενιάς, κάθε χρώματος, θρησκείας, φυλής. Η ψυχολογία των λαών για οράματα και ελπίδα πάντα συμφωνούν. Οι λαοί είναι πάντα στο ίδιο έργο θεατές. Το έργο το διαφεντεύουν πάντα γεράκια με νύχια γαμψά, που μόνιμα ρουφούν το αίμα του λαού.

ΟΛΓΑ ΚΥΡΙΤΣΗ