Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Διάλεξη για τον Κόσμο του Ομήρου στην Αιγηΐδα με την Ειρήνη Βαλέρα

 Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο βιβλιοπωλείο Αιγηΐς, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα; «Η σημαντικότητα του Ομήρου στον Δυτικό Κόσμο με έμφαση στην τέχνη, από την κα Ειρήνη Βαλέρα, αρχιτέκτονα, ιστορικό τέχνης και καθηγήτρια σε κολέγιο της Καλιφόρνιας.
Πολύ ενδιαφέρουσα και αξιέπαινη εργασία της κυρίας Βαλέρα, χάρις στην οποία τα Αμερικανόπουλα γνωρίζουν τον πολιτισμό αλλά και την γλώσσα μας, που πολλές άλλοστε λέξεις της χρησιμοποιούν. Ακόμα και το σύμβολο της Νέας Υόρκης, το Άγαλμα της Ελευθερίας – όπως έχει αποδείξει ο φιλόλογος κύριος Αντώνης Αντωνάκος – με τις επτά ακτίνες του, είναι εμπνευσμένο από άγαλμα του Απόλλωνος.

Η ομιλήτριά μας, είπε ακόμη για ένα περίφημο χρυσό διάδημα, το οποίο θαύμαζε μαζί με τους φοιτητές της στο Μουσείο Γκετύ, το οποίο μαζί με πολλά άλλα εκθέματα του μουσείου, αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόν κλοπής και βρίσκεται στο αρχαιολογικό μας μουσείο. Σημειωτέον ότι στην Ιταλία επεστράφησαν γύρω στα 45 εκθέματα ενώ στην Ελλάδα μόνο 5.
Όπως είπε ο κύριος Αντωνάκος μια απλή απογραφή των Ελληνικών εκθεμάτων που βρίσκονται τα Μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, θα έδειχνε ότι χωρίς αυτά, τα μουσεία τους θα ήταν άδεια! Αλλά ποιος τολμά να κάνει κάτι τέτοιο; Δυστυχώς ούτε τα δικά μας μουσεία δεν μπορούν να θωρακίσουν αποτελεσματικά από κλοπές και άλλους κινδύνους. Όσο για τον Όμηρο, το κυρίως θέμα της ομιλίας, η κυρία Βαλέρα μας έδειξε πολλά έργα τέχνης εμπνευσμένα από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Όπως το περίφημο σύμπλεγμα του Λαοκόοντα που βρίσκεται στο Βατικανό, ακόμη και γραμματόσημα με ομηρικές σκηνές. Ο Οδυσσέας δε, έχει εμπνεύσει πολλούς ποιητές και συγγραφείς, καθώς και ο Αχιλλέας, ο αγαπημένος ήρωας της πριγκίπισσας Σίσσυ, της Ελισάβετ των Αψβούργων που έκτισε το περίφημο Αχίλλειο της Κέρκυρας. Ακόμη και ο κύκλωπας Πολύφημος, ο οποίος παντού σχεδόν απεικονίζεται με δυο μάτια, αφού κύκλους θα πει ακριβώς αυτός που βλέπει κυκλικά.
Όσο για το εάν ο Όμηρος ήταν τυφλός, αυτό αμφισβητείται πολύ σοβαρά από τους μελετητές, οι οποίοι έχουν εντοπίσει τόσες αποχρώσεις χρωμάτων στα Ομηρικά κείμενα, ώστε αποκλείεται ο ποιητής να μην μπορεί να δει. Έπρεπε δε να είχε μεγάλη συγγένεια με τον Οδυσσέα, αφού το ένα του έργο είναι ολόκληρο αφιερωμένο σ΄ αυτόν, στην δε Ιλιάδα δεν υπάρχει σημαντική σκηνή που να μην είναι παρών.
Ο Όμηρος θεωρείται ο αρχαιότερος και ο μεγαλύτερος ποιητής της ανθρωπότητος. Και είναι εκπληκτικό και πολύ αποκαλυπτικό το ότι ενώ για όλα τα λογοτεχνικά κείμενα που έχουν γραφεί δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την κατανόησή τους, για τον Όμηρο χρειάζεται. Αστρονομία, ναυσιπλοΐα και πολλά – πολλά άλλα. Επίσης η αριστοτεχνικά κινηματογραφική γραφή, τα πολύπλευρα νοήματα, οι συμβολισμοί, οι πλούσιες εικόνες οι ιστορικές πληροφορίες (μην ξεχνάμε ότι ο Σλήμαν με οδηγό την Ιλιάδα, την οποία διάβαζε από μικρός ανακάλυψε την Τροία, ενώ όλοι τον κορόϊδευαν).
Είναι λίγες μόνο από τις αρετές των Ομηρικών κειμένων.
Γιαυτό άλλωστε είναι διαχρονικά και είναι αδύνατο να διαβαστούν χωρίς ο αναγνώστης να ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες και χωρίς να αντλήσει διδάγματα για οποιαδήποτε περίσταση. ο Οδυσσέας, η Ιθάκη είναι τεράστια και ανεξάντλητα σύμβολα για τον άνθρωπο κάθε εποχής και κάθε τόπου που αισθάνεται ελεύθερος, ανήσυχος, ασυμβίβαστος. Οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα διαβάζονται από τα μικρότερα παιδιά σαν παραμύθι αλλά και από τους μεγαλύτερους σαν ένα έργο που έχει την μυστική δύναμη να δώσει στον αναγνώστη του αυτό που θα μπορέσει να αντλήσει ο ίδιος.
Το ταξίδι συνεχίζεται για όλους μας και τα έχει όλα: Συμπληγάδες, σειρήνες, θηρία, τέρατα, φουρτούνες, και όλα αυτά μέσα μας, αφού τα κουβαλάμε στην ψυχή μας όπως λέει και ο Καβάφης. Όσο για την Ιθάκη ότι και να σημαίνει για τον καθένα μας, σίγουρα είναι απαλλαγμένη από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, αφού θα τους έχουμε νικήσει. Καλό και άφοβο ταξίδι, λοιπόν και ευχαριστούμε την κυρία Βαλέρα για το έργο που επιτελεί.
Βαρβάρα Τσιάλτα