Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Η ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ


Γράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου

«Τα κύρια προτερήματα που πρέπει να έχει ο άνθρωπος, για να απολαμβάνει της εκτίμησης των άλλων, είναι η καλή φύση, η φιλαλήθεια, η λεπτότητα και η καλή ανατροφή». (Τόμας Έντισον)
Σε όλες τις εποχές υπήρχαν άνθρωποι με τα προτερήματα που αναφέρει ο Τόμας Έντισον, όπως υπήρχαν και άνθρωποι ανάγωγοι, ανειλικρινείς και άκομψοι στους τρόπους και τη συμπεριφορά. Δεν είναι χαρακτηριστικά της δικής μας μόνο εποχής η αναξιοπιστία, η έλλειψη λεπτότητας και η κακή ανατροφή, απλώς σήμερα φαίνονται πιο έντονα, επειδή μαζί με άλλα ελαττώματα «επιβραβεύονται». 
Δεν υπάρχει «τιμωρία», δεν υπάρχει καμμία ποινή και αναδεικνύεται η κακή συμπεριφορά, αφού φαίνεται πως γίνεται «αποδεκτή» από τους άλλους. Αφήνει κανείς να περνά απαρατήρητη η προσβλητική συμπεριφορά κι έτσι αυτή επαναλαμβάνεται, γίνεται συνήθεια και στο τέλος θεωρείται και φυσιολογική. Μάλιστα δε, αφού οι ίδιοι οι ταγοί της κοινωνίας φέρονται απαράδεκτα και η κοινωνία αποδέχεται, παραδειγματίζεται και ομοίως συμπεριφέρεται, πώς να μην καθιερωθούν οι τρόποι της κακής φύσης και της κακής αγωγής; Και βέβαια, οι απαράδεκτοι χαίρουν της εκτιμήσεως των ομοίων τους, δεδομένου ότι «όμοιος ομοίω αεί πελάζει».
Όμως, όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Υπάρχουν πολλοί – και άνδρες και γυναίκες – που προσέχουν να μη θίγουν, να μην προσβάλλουν, που φέρονται με αβρότητα και υπολογίζουν τους άλλους ως οντότητες άξιες σεβασμού. Λέγεται ότι καλή ανατροφή είναι η ικανότητα να υποφέρεις την κακή αγωγή των άλλων. Σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι και «ασύμβατοι» με την εποχή. Σημαίνει ότι συμπεριφέρονται όπως υποδεικνύει η φύση τους και η αγωγή τους και είναι ήσυχοι με τη συνείδησή τους, γιατί παραμένουν αναλλοίωτοι. Μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν επίσης ότι «καλή ανατροφή είναι να κρύβεις πόσο πολύ εκτιμάς τον εαυτό σου και πόσο λίγο τους άλλους». Φαίνονται πως είναι ανεκτικοί, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι, απλώς κάνουν το χρέος τους ως άτομα υπεύθυνα, ευσυνείδητα και ανεξάρτητα μέσα σε μια κοινωνία ανεκτική που «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται στην «παθολογία» της ανεκτικής κοινωνίας, που ξεφτίζει και φτωχαίνει από το ένδυμα της καλής φύσης και της καλής αγωγής και στο τέλος βρίσκεται γυμνή από αρετές: «Προσβολές που κάναμε τάχα πως δεν τις καταλάβαμε, μεγάλες αποφάσεις τη νύχτα που τις έθαψε σε λίγο ο ύπνος, ένας τυφλός εγωισμός όταν χρειαζόταν λίγη κατανόηση ή μια ηλίθια συγχώρεση όταν έπρεπε να τους πιάσεις από το λαιμό».