Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Καπετάν Νικόλας Κωστάρας
Ο πλοίαρχος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ιστορικός ερευνητής, βιογράφος και λαογράφος καπετάν Νικόλας Ι. Κωστάρας γεννήθηκε στα Κακουραίϊκα Ηραίας στην Αρκαδία το 1929. Τελείωσε το δημοτικό στη γενέτειρά του και το γυμνάσιο στη Δημητσάνα και την Ανδρίτσαινα. Μετά την στρατιωτική του θητεία και με το πτυχίο της Ανωτάτης Βιομηχανικής δούλεψε στο ναυτιλιακός στο γραφείο της «Ευπλοίας». Η καθημερινή όμως επαφή και συνεργασία με ανθρώπους της θάλασσας και μάλιστα Αιγνουσιώτες, τον οδήγησαν να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα. 

Έτσι ταξίδεψε με τα φορτηγά βαπόρια τους, σε όλη την υδρόγειο και όταν εξάντλησε όλη την θαλασσινή ιεραρχία, μετατέθηκε στο γραφείο της ίδιας εταιρείας ως αρχιπλοίαρχος. Με τη συνταξιοδότησή του το 1990 άραξε, όπως αναφέρει σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό «Εφοπλιστής», στη δεύτερη πατρίδα του το Μαρούσι, με …στίγμα =38 μοίρες 03,48 πρώτα Β και λ-023 μοίρες και 48,28 πρώτα, μπαρκαρισμένος τώρα στο καράβι της …λογοτεχνίας.
Το πλούσιο πνευματικό έργο του συγγραφέα είναι διεσπαρμένο σε έντυπα, ολιγοσέλιδα βιβλία και περιοδικά, όπως «ο Εξάντας», «Λογοτεχνική Δημιουργία», «Ναυτική Ελλάς», «Ναυτικά Χρονικά», «Εφοπλιστής», «Περίπλους», «Κουμπάσο», «Αργώ», «Ύφος», «Νέα Σκέψη», «Πλοιαρχική Ηχώ», «Απόμαχος Πλοίαρχος», σε όλα σχεδόν τα Αρκαδικά έντυπα και πολλά άλλα.
Στις εφημερίδες επίσης «Εστία», «Καθημερινή», «Φωνή των Πειραιωτών», «Αθμόνιον Βήμα», «Αρκαδία», «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «Αρκαδικό Βήμα», «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ», «ΝΙΚΗ», «Αρκαδικά Νέα», «Οινούσσαι», «Δημητσάνα», «Τύπος της Κηφισιάς», «Νέα Αργολίδος», «Χανιώτικα Νέα» και άλλες.
Σημειώνεται πως από το περιοδικό «Ύφος» εκδόθηκε ένα 320σέλιδο αφιέρωμα στον καπετάνιο που περιλαμβάνει εργασίες του και συγχαρητήριες επιστολές φίλων και αναγνωστών του.
Από το πολύ πλούσιο συγγραφικό του έργο και για οικονομία χώρου σταχυολογούμε κάποιες εργασίες του όπως: Αξιοποίηση των Υδατοπτώσεων του Λάδωνος, η Αρχαία Ηραία, η Αρχαία Γόρτυς, ο Κολοκοτρώνης ως Πλοίαρχος, ο Αγιοθαλασσίτης στην Αρκαδία, η Εμπορική Ναυτιλίας στην Τουρκοκρατία, η Ναυτική Αρκαδία, η Ναυτική Μεγαλόπολη, Γορτυνιακή Ναυτιλία.
Τιμήθηκε ως καπετάνιος – συγγραφέας, για το πνευματικό του έργο με πρώτο Βραβείο Δοκιμίου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, πρώτο επίσης Βραβείο Λογοτεχνίας από το Πνευματικό Κέντρο Αμαρουσίου, Βραβείο περιοδικό «Δελφίνι», τιμητικό Δίπλωμα Λέσχης Αρχιπλοιάρχων, τιμητικό Δίπλωμα Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, Έπαινος Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διπλώματα Τιμής Πατριωτικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών (Λύκαιος Δίας), Ομίλου Φίλων Κλασικού Αθλητισμού (Ολυμπιάς), Παναρκαδικής Ομποσπονδίας Ελλάδος και Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο Νίκος Κωστάρας ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων, της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, του Δ.Σ. του Κέντρου Αρκαδικών Μελετών, της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Μελετών, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών Δημοσιογράφων Ανταποκριτών και τέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων.
Ο κάπτα Νικόλας είχε μια πολύ μεγάλη αδυναμία, η οποία αντιπάλευε την λατρεία του για τη Θάλασσα και αυτή δεν ήταν άλλη από την μακαριστή σύζυγό του Ζηνοβία, η οποία ήταν και η μούσα του στη ζωή. Τα τελευταία χρόνια που η Ζηνοβία αδυνατούσε να διαβάσει, της διάβαζε ολόκληρες ιστορίες τα βράδια και εκείνη ήταν ευτυχισμένη κοντά του γιατί έβλεπε τα πάντα με τα μάτια της.
Ο Θάνατος της Ζηνοβίας πριν λίγα χρόνια τον κατέβαλε απότομα καθώς η το τραύμα από τον χαμό της στάθηκε αδύνατο να επουλωθεί.
Ο Καπετάν Νικόλας, ως καλός καπετάνιος, και Σύζυγος στις 8 Ιανουαρίου 2014, τελείωσαν τα μίλια… της Θάλασσας και της ζωής, εδώ στη γη άλλαξε αμέσως ρότα και έβαλε πλώρη για την αιωνιότητα…, εκεί που τον περιμένει και η αγαπημένη του Ζηνοβία.
Καλό κατευόδιο καπετάν Νικόλα.
Αγαπητέ φίλε Νίκο, καλό ταξίδι.

Φρίξος Δήμου, Πλοίαρχος Ε.Ν.