Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Αυτισμός μέσα από την Τέχνη

   Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με χαρίσματα άλλοτε εμφανή και άλλοτε όχι. Είναι τόσο διαφορετικά τα χαρίσματά μας αυτά, όσο και τα χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα, η προσωπικότητά μας. Αυτή την κατά το όλον μας διαφορετικότητα συνοδεύει η μοναχικότητα της ζωής μας. Ορισμένοι νιώθουν τη μοναχικότητά τους από πολύ νωρίς, την απολαμβάνουν και χαίρονται. Αποτελεί ένα βασικό χάρισμα, που καθορίζει τη διαφορετικότητά τους.
            Στην τέχνη κάθε διαφορετικότητα έχει την ξεχωριστή θέση της. Ο Stephen Wiltshire, καλλιτέχνης που σχεδιάζει και ζωγραφίζει λεπτομερή πανοράματα πόλεων, γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου του 1974. Το 2006 τού απονεμήθηκε βραβείο για τις υπηρεσίες του προς τον κόσμο της τέχνης. Η μοναδικότητα των δημιουργημάτων του ξεδιπλώνεται μέσα από την τέχνη και τις σπάνιες δεξιότητές του. Το έργο του είναι δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελείται από μια σειρά σημαντικών συλλογών.
            Ως παιδί παρουσίαζε καθυστέρηση στην ανάπτυξή του, απουσία ομιλίας και προσπάθειας δημιουργίας σχέσης με τους άλλους ανθρώπους. Στην ηλικία των τριών χρόνων έλαβε τη διάγνωση του Αυτισμού.

            Στην ηλικία των πέντε ετών, το διδακτικό του σχολείου, που πήγαινε, παρατήρησε ότι το μόνο παιχνίδι που απολάμβανε ήταν το σχέδιο. Σύντομα επικοινωνούσε με τον κόσμο μέσω των σχεδίων του. Όταν ήταν περίπου επτά ετών γοητευόταν να σκιαγραφεί σημαντικά κτίρια του Λονδίνου. Έμαθε να μιλάει στην ηλικία των εννέα ετών. Ένας από τους δασκάλους του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόσωπο του Stephen και προέβαλε το έργο του σε διαγωνισμούς τέχνης παιδιών, στους οποίους ο Stephen κέρδισε πολλά βραβεία. Σε σύντομο χρονικό διάστημα όλοι μιλούσαν για τον καλύτερο, πιθανότατα, «μικρό» καλλιτέχνη στη Βρετανία!
Αργότερα, με τη βοήθεια ανθρώπων της τέχνης, σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική. Κέρδισε πολλές διακρίσεις και έγραψε τρία βιβλία, που έγιναν μπέστ σέλλερς Τα έργα του φανερώνουν τη μυστηριώδη δημιουργική ικανότητά του να συλλαμβάνει την «ευαισθησία» του κτιρίου, και αυτό είναι που καθορίζει το χαρακτήρα της τέχνης του. Είναι αυτή η ιδιοφυία που τον καθιστά απόμακρο και παρέχει σ ‘αυτόν την ιδιότητα του καλλιτέχνη. «Για ένα παιδί που κάποτε ήταν κλειδωμένο μέσα στο σπίτι, στη φυλακή του δικού του κόσμου, χωρίς να μπορεί να μιλήσει, ανίκανος να ανταποκριθεί στην κοινωνική επαφή με τους άλλους, αυτή η συναρπαστική ανάπτυξη της γλώσσας, το γέλιο και η τέχνη δεν μπορεί να είναι παρά ένα θαύμα».
            Η χαρισματική καλλιτεχνική του φύση έδωσε και μουσικά δείγματα. Οι δάσκαλοί του είχαν αντιληφθεί την όχι αμέσως εμφανή επιθυμία του να τραγουδάει. Ενώ τα άτομα με Αυτισμό δεν καταφέρνουν, συνήθως, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να αναγνωρίσουν αυτά των άλλων, ο Stephen ήταν σε θέση να μεταφέρει μια μουσική ιστορία στο ακροατήριο, μέσω της οποίας το τελευταίο μπορούσε να ερμηνεύσει τα συναισθήματά του. Η ικανότητά του αυτή γοήτευσε τους ψυχολόγους και την ιατρική κοινότητα.
            Τα έργα τέχνης του Stephen εκτίθενται σε χώρους σε όλο τον κόσμο. Στα τέλη του 2003 πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση των έργων του, της τελευταίας εικοσαετίας. Περισσότεροι από 40.000 επισκέπτες παρακολούθησαν την έκθεση, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ επισκέψεων της γκαλερί!
Έχει επισημανθεί από πολλούς παρατηρητές του έργου του ότι ο Stephen έχει μια ισχυρή προσωπικότητα και με έντονη αίσθηση του χιούμορ, στοιχείο που δεν χαρακτηρίζει συχνά άτομα με Αυτισμό! Συχνά παρουσιάζει αυτοσχέδιες απομιμήσεις τραγουδιστών, με τις οποίες διασκεδάζει.
Για να νιώθει ένας άνθρωπος χαρούμενος, ίσως χρειάζεται πολλά, ίσως πάλι χρειάζεται μόνο να αποδέχεται με ειλικρίνεια και αγάπη τον εαυτό του, τη μοναδικότητά του, τη διαφορετικότητά του και με αυτή να αγωνίζεται να ζήσει τη δική του ζωή! ( Πηγή: http://www.stephenwiltshire.co.uk)

Ειρήνη Νίτη (Δασκάλα στην Ειδική Αγωγή)