Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

 ΠΕΣ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ, ΚΑΝ’ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΙΣ! Μόνο τότε θα γίνει κτήμα σου και δεν θα το ξεχάσεις ποτέ!
Το Θέατρο και το Δράμα αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της γενικής παιδείας των παιδιών με πολλά και ανεκτίμητα οφέλη.
Μέσω της τριπλής του ιδιότητας: ως καλλιτεχνικής έκφρασης, ως παραστατικής τέχνης και ως παιδαγωγικού εργαλείου, μας βοηθάει να συνδέσουμε τo λόγο με τον ήχο και τον ρυθμό που αυτός παράγει. 
Η σωματική «έκθεση» του μαθητή-ηθοποιού στον σκηνικό χώρο, θα τον βοηθήσει να κάνει το ίδιο μέσα στην τάξη αλλά και στη ζωή του αργότερα, προκειμένου να «μεταδώσει» σημαντικά μηνύματα προς άλλους αποδέκτες, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του και βασιζόμενος στα συναισθήματά του. Μέσα από την ασφάλεια της θεατρικής «μάσκας» και του θεατρικού παιχνιδιού, οι μαθητές, οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικες καλούνται να εξερευνήσουν τον άγνωστο κόσμο μιας ξένης γλώσσας.
Το Θέατρο και το Δράμα δημιουργούν έναν καθρέφτη μέσα στον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και εμβαθύνουμε στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Mέσα από τη θεατρική αγωγή και την ανάπτυξη της υποκριτικής τέχνης διαμορφώνονται χαρακτήρες ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΙ. Ενεργοποιούν την κριτική σκέψη των παιδιών, τη φαντασία και το συναίσθημα. Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν κατάλληλα και με αυξανόμενη άνεση και αυτοπεποίθηση τον προφορικό και γραπτό λόγο ξεπερνώντας φοβίες και δισταγμούς. Επικοινωνούν αποτελεσματικότερα, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη γλώσσα του σώματος, την κίνηση και το χώρο. Με λίγα λόγια χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις, πράγμα απαραίτητο για την σωστή και γρήγορη εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με τις νέες μελέτες της ψυχολογίας στην εκπαίδευση, όσο πιο πολλές αισθήσεις πάρουν μέρος στην εκμάθηση των ξένων γλώσσων τόσο πιο εύκολα μαθαίνει ο μαθητής.
Μετά από είκοσι χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και πολλές θεατρικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές μαθητές, έχω διαπιστώσει πως πέρα από τον πολύτιμο εκπαιδευτικό του ρόλο όπως ανέλυσα παραπάνω, τα παιδιά αποκομίζουν όλα αυτά τα οφέλη με ευχάριστο τρόπο! Γιατί πάνω από όλα το θέατρο είναι η καλύτερη διασκέδαση! Είναι μία όμορφη περιπέτεια! Η μελέτη μιας ιστορίας απ’όπου αντλούν έμπνευση, η επικοινωνία και το παιχνίδι με τις δασκάλες, οι πρόβες με τα απρόοπτά τους και τις αστείες κωμικές σκηνές, οι αυτοσχεδιασμοί, τα περίτεχνα και χρωματιστά κοστούμια, η κατάκτηση της ξένης γλώσσας, η τελική παρουσίαση ενός μεγαλειώδους επιτεύγματος και το χειροκρότημα είναι μία εμπειρία που μένει ενεξίτιλη στη μνήμη τους! Τα ευτυχισμένα προσωπάκια, τα λαμπερά ματάκια που με κοιτούν με ευγνωμοσύνη και οι σφιχτές αγκαλιές τους με κάνουν κάθε χρόνο την πιο ευτυχισμένη δασκάλα του κόσμου!
ΕΙΡΗΝΗ ΖΑΧΑΡΙΟΥ
Καθηγήτρια Αγγλικής

Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών «ΖΑΧΑΡΙΟΥ» Καλλίπολη.