Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

 Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στον Πειραϊκό  Σύνδεσμο, ο Ομιλος Πειραιώς για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Ορθοδοξία και Ελληνική Γλώσσα», με ομιλητή τον π. Γεώργιο Μεταλληνό.
Γνωστότατος και αγαπητός σε όλους μας ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός για την προσωπικότητα και την ευρύτητα του πνεύματος και περισσότερο παρά για τους τίτλους του που περιλαμβάνουν τρία πτυχία, δύο διδακτορικά και μια καθηγητική έδρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον καταλληλότερο, που θα μπορούσε να προσκαλέσει ο Όμιλος για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, από τον χώρο της Εκκλησίας και της αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και την τόσο ενημερωτική ομιλία καθώς και στον Πειραϊκό Σύνδεσμο για την ζεστή και φιλόξενη αίθουσα.

Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός μας είπε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα που ακριβώς λόγω της σπουδαιότητάς τους δεν μπορούν να μεταφερθούν όλα επειδή ο χώρος μας είναι περιορισμένο. Παρ΄ όλο που είχε έρθει πολύς κόσμος και μάλιστα από μακριά θα ήθελα πολύ μεγαλύτερη προσέλευση και μάλιστα από τον χώρο της Εκκλησίας. Έστω για να τιμήσουν τον «συνάδελφό» τους. Παρίστατο μόνο ένας ιερέας εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σεραφείμ, μάλλον όχι τυπικά. Εν πάση περιπτώσει είναι δυσάρεστο να βλέπει κανείς ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι αφοσιωμένοι στο δύσκολο έργο τους και στα φλέγοντα προβλήματα της κοινωνίας, να εμφορούνται από μικρότερες και στενές προσωπικές αγκυλώσεις.
Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός αναφέρθηκε στην δύναμη και την αξία της Ελληνικής Γλώσσας, την γλώσσα των Ευαγγελίων, των Πατερικών κειμένων, των Εκκλησιαστικών Ύμνων.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες να την αντικαταστήσουν με μεταφράσεις. Όλες απέτυχαν παταγωδώς, γιατί όλοι ακόμα και οι πιο αγράμματοι, αντιλαμβάνονται τον Θείο Λόγο, μόνο μέσω αυτής της Αρχαίας Γλώσσας που τους είναι περισσότερο οικεία απ’ ότι διατείνονται οι υπέρμαχοι των μεταφράσεων.
Ο π. Μεταλληνός μάς ανέφερε στα πάμπολλα παραδείγματα, μεταξύ των οποίων της αγαπημένης του Νόνας δηλαδή της γιαγιάς του, η οποία είχε πάει μόνο μέχρι την Τρίτη Δημοτικού, αλλά διάβαζε και καταλάβαινε την Αρχαία Γραφή, τόσο καλά ώστε να μεταδώσει και σε εκείνον πολλά πράγματα που έχουν μείνει στο μυαλό του μέχρι σήμερα.
Είπε ότι δεν υπάρχουν ιερές γλώσσες, όπως κάποιοι θέλησαν να καθιερώσουν. Ανέφερε μάλιστα τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο, ο οποίος όταν ήταν ιεραπόστολος στην Αφρική είχε μάθει Σουαχίλι. Είπε για τις προσπάθειες των Προτεσταντών να εξοβελίσουν την Ελληνική γλώσσα. Δυστυχώς και εμείς κάθε άλλο παρά αμέτοχοι υπήρξαμε σ’ αυτόν τον πόλεμο κατά της Γλώσσας των προγόνων μας και της θρησκείας τους. Ακόμη και σήμερα την αναφέρουν ως ειδωλολατρική. Διερωτώμαι γιατί δεν βλέπουμε την σημερινή ειδωλολατρία που μαστίζει την ανθρωπότητα και που εναντίον της δεν είναι μόνο η Καινή Διαθήκη (γιατί η Παλαιά είναι υπέρ) αλλά και όλη η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία.
Μεταξύ των παρόντων διακρίναμε, εκτός των άλλων και, τον π. Γεώργιο Καλαμάρη, την Λογοτέχνιδα Ιατρό κ. Τούλα Μπούτου, τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάκη Κουβάτσο, την Καθηγήτρια Χορού κ. Βάνα Χαραλαμποπούλου – Παπαγιαννοπούλου, τον Στοχαστή κ. Τάσο Μπούχλα, τον Αρχιπλοίαρχο κ. Άγγελο Γαβιώτη, τους Επιχειρηματίες κ.κ Δημήτρη Μερεμέτη, Παναγιώτη Πρεδάρη, τον Ποιητή κ. Αντώνη Ζαρίφη, τον Μηχανικό και Πρόεδρο της ΓΕΧΑ Πειραιά κ. Πέτρο Τζιά, τον κ. Γιώργο Οικονομόπουλο, την κ. Δήμητρ Αδαμοπούλου.
Συγχαρητήρια και πάλι στον Πρόεδρο του ΟΔΕΓ κ. Γιώργο Παυλίδη και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άριστη αυτή εκδήλωση.
Βαρβάρα Τσιάλτα