Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

«ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ» Ζητήματα λιμενικής πολιτικής και ενωσιακού δικαίου

 Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, στα πλαίσια της ευρύτερης επιστημονικής του δραστηριότητας συνδιοργάνωσε, μαζί με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την υποστήριξη της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ημερίδα με θέμα: «ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ- Ζητήματα λιμενικής πολιτικής και ενωσιακού δικαίου», που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 στην Αίθουσα εκδηλώσεων Μεγάρου Λιμένος Πειραιά.

        Την επιστημονική εκδήλωση συντόνισαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης και ο καθηγητής, Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης. Εισηγήθηκαν, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ και Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πρίντιζι, κ. Ηρακλής Χαραλαμπίδης, ο επικεφαλής του Τμήματος Λιμενικής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Θεολογίτης, ο Αν. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, η Αν Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Λία Αθανασίου, ο Επ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Μαστρομανώλης Εμμανουήλ, ο Επ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων, κ. Αθανάσιος Πάλλης και ο κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, Δ.Ν, δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος του ΟΛΠ.

     Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και Πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Στέλιος Μανουσάκης, ο οποίος επεσήμανε την εξαιρετική σημασία του θέματος της διοργάνωσης, λόγω του νέου σχεδίου κανονισμού για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών που εκδόθηκε στις 23 Μαΐου 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που το καθιστά άκρως επίκαιρο.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα ακόλουθα: «Η σημασία των λιμένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μεγάλη, καθώς έχει υπολογισθεί ότι το 74% των εμπορευμάτων εισάγονται ή εξάγονται από την Ευρώπη δια θαλάσσης. Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, οι αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας ναυσιπλοΐας και δημόσιας ασφάλειας, η ανάπτυξη της συνδυασμένης μεταφοράς θέτουν υπό νέο πρίσμα τη λειτουργία των λιμένων. Η δε σύγχρονη αρνητική οικονομική συγκυρία επιτάσσει γρήγορες και σωστά στοχευμένες νομοθετικές ενέργειες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προστατεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά.
     Ο Πειραιάς, το δικό μας λιμάνι, είχε ανέκαθεν εξαιρετική σημασία για τη Νομική επιστήμη, για το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και για ολόκληρο το ναυτιλιακό κόσμο. Αφενός εξυπηρετεί τη διακίνηση μεγάλου όγκου φορτίων, αφετέρου εξυπηρετεί τη μετακίνηση επιβατών, μέσω της σύνδεσης της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά. Λόγω της σπουδαιότητάς του αυτής, ο Πειραιάς έχει υπάρξει πηγή σημαντικής δικηγορικής ύλης σε πολλαπλά επίπεδα. Ενδεικτική είναι άλλωστε η πλούσια νομολογία των Πειραϊκών Δικαστηρίων, που έχει ασχοληθεί με πλούσια γκάμα θεμάτων (χαρακτηρισμός λιμενικών τελών, ναυάγια και περιορισμός ευθύνης, ευθύνη του ΟΛΠ για ζημίες εμπορευμάτων).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΔΣΠ θέλησε να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση που έχει καθαρά τεχνικό - επιστημονικό χαρακτήρα και έχει σκοπό να προαγάγει το διάλογο, σε ζητήματα με χαρακτήρα έντονης μεταβλητότητας. Είναι αληθές ότι στοιχεία όπως το δημόσιο συμφέρον, η αγορά, ο ανταγωνισμός εμπλέκονται για πρώτη φορά με τόση ένταση στη λειτουργία των λιμενικών οργανισμών».