Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Ο Πειραιώτης «Καστριώτης», ο Κένεντι και η Σοφία Σλήμαν!


Του Στέφανου Μίλεση
Τον Απρίλιο του 1964 ο γλύπτης Γιώργος Καστριώτης παρουσιάζει στον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Ελλάδα Χένρυ Λαμπουΐς και στην σύζυγό του, μια προτομή σε φυσικό μέγεθος του προσφάτως τότε δολοφονημένου Τζων Κένεντι (δολοφονήθηκε το 1963). Η παρουσίαση της προτομής έγινε προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή, προκειμένου αυτός να την παραδώσει στην Ζακλίν (Jacqueline) Κένεντι. Ο Καστριώτης χωρίς να έχει μπροστά του τον Αμερικανό Πρόεδρο, εργάσθηκε με βάση τις φωτογραφίες που είχε στην διάθεσή του (κυρίως από εφημερίδες και περιοδικά) πετυχαίνοντας τέλεια ομοιότητα του έργου του προς τον δολοφονημένο Αμερικανό Πρόεδρο.
Το έργο αυτό φιλοτεχνήθηκε από ειδικό μείγμα γυαλιού και τσιμέντου. Στην βάση του το έργο φέρει την χάραξη "Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται". Ο Λαμπουΐς που είχε φιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μόλις είδε την προτομή, ταράχθηκε. Πίστεψε ότι ο Καστριώτης είχε γνωρίσει από κοντά τον Κένεντι και εκείνος που ήταν Αμερικανός Πρέσβης δεν γνώριζε τίποτα! Όταν ο Καστριώτης του είπε ότι η φιλοτέχνηση έγινε με βάση φωτογραφίες περιοδικών, ο Πρεσβευτής, απλά δεν το πίστευε. Η προτομή αυτή υπάρχει σήμερα την Βιβλιοθήκη «Κένεντι» της Μασαχουσέττης που βρίσκεται και το Μουσείο του πρώην Αμερικανού Προέδρου. Αυτός λοιπόν είναι ο Γιώργος Καστριώτης, που η σύζυγός του Μαίρη μετά τον θάνατό του, διάλεξε τον Πειραιά για να δωρίσει τα έργα του. Σήμερα μπορεί κάποιος να τα θαυμάσει πηγαίνοντας μια βόλτα στην αίθουσα «Γ. Καστριώτη» στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Ανέφερα αυτή την ιστορία για να πω ότι ο Καστριώτης δεν είναι απλά κάποιος γλύπτης, που πρόσφερε τα έργα του στον Πειραιά, αλλά ένας θησαυρός μάλλον άγνωστος στους Πειραιώτες.

Ο Καστριώτης ήταν ανηψιός και βαφτισιμιός της Σοφίας Σλήμαν (της συζύγου του Ερρίκου Σλήμαν που ανακάλυψε την Τροία). Όταν η Σοφία Σλήμαν πέθανε ο Καστριώτης παρουσίασε την προτομή της θείας του, να φέρει στην κεφαλή το περίφημο διάδημα της Τροίας, αυτό το εξαίσιο κόσμημα που βρέθηκε στα υπόγεια του Βερολίνου και στην συνέχεια με την είσοδο των Ρώσων εξαφανίσθηκε από τις Ρωσικές Μυστικές υπηρεσίες για να βρεθεί πρόσφατα σε υπόγειο του Μουσείου Πούσκιν. Σήμερα Κυβερνήσεις της Γερμανίας, Τουρκίας, Ρωσίας, Αγγλίας, δίνουν πόλεμο για το ποιος θα το κατακτήσει. Στον Πειραιά όμως αυτό το διάδημα και η μοναδική απεικόνισή του μπορεί σήμερα κάποιος να το θαυμάσει, απλά αν πάει μια βόλτα στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, όπου θα δει την Σοφία Σλήμαν να το φέρει στο κεφάλι της. Μια άλλη προτομή της Σλήμαν βρίσκεται και στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία» που η Σοφία Σλήμαν δημιούργησε. Αλλά η Μαίρη Καστριώτη, αυτήν την προτομή με το διάδημα της Τροίας, την χάρισε σε εμάς! Αλήθεια πόσοι έχουν πάει να την δουν; Πόσοι το γνωρίζουν; Ίσως αν κάποιο μουσείο Παγκοσμίου φήμης την εκθέσει, να καταλάβουμε τι είχαμε στα χέρια μας και δεν διαθέσαμε ούτε πέντε λεπτά από τον χρόνο μας να πάμε να δούμε! Να σημειώσω κλείνοντας ότι το γλυπτό που τοποθετήθηκε στον περίβολο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Δίπλα στην είσοδο της Πινακοθήκης από Καραολή και Δημητρίου) είναι επίσης του Καστριώτη και φέρει τον τίτλο «Νεότης».