Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ


Όλα στη ζωή μας είναι θέμα προσδοκιών. Όσο νωρίτερα και όσο καλύτερα το συνειδητοποιούμε τόσο πιο ευτυχισμένοι θα αισθανόμαστε, άρα και θα είμαστε. Αν αισθανόμαστε ευτυχείς, με τα δικά μας κριτήρια και τις δικές μας προσδοκίες, δεν θα είμαστε κιόλας; Θα μου πείτε υπάρχουν και οι αντικειμενικοί εξωτερικοί παράγοντες όμως, όπως ένα γερό στομάχι είναι σε θέση να επεξεργάζεται κάθε τροφή που του δίνεται έτσι και ένας γερός νους και ένας σταθερός και αρραγής συναισθηματικός κόσμος, μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα όποια έκταση, μορφή, ποιόν, χαρακτηριστικά και να έχουν. Η τέλεια κατάσταση αυτής της διαδικασίας είναι η αρχαιοελληνική απάθεια δηλαδή η απουσία πάθους με την έννοια της ασθένειας (νοητικής, ψυχικής και κατά συνέπεια σωματικής), αλλά και η Βουδιστική Νιρβάνα!

Αν όμως εμείς οι ίδιοι υπονομεύουμε αυτή την πορεία προς αυτόν τον ιδανικό στόχο αντί να την διευκολύνουμε, τότε κάνουμε πολλαπλό κακό τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας. Πως υπονομεύουμε την ευτυχία μας; Μα με τις «μεγάλες προσδοκίες» μας. Γιατί οι μεγάλες και ανεδαφικές και εξωπραγματικές προσδοκίες δεν περιορίζονται μόνο στον ρομαντικό κόσμο της Jane Austin.  Ένα μικρό παράδειγμα οι γιορτές. Τώρα που περάσανε ελπίζω καλά για όλους σας, πείτε μου δεν περιμένατε να περάσετε καλύτερα; Εκεί στο βάθος του μυαλού σας ένα παιδί δεν ονειρευόταν κάποια άλλα Χριστούγεννα από αυτά που τελικά ζήσατε;
Οι ψυχολόγοι έχουν αποφανθεί ότι οι γιορτές όπως και οι διακοπές, πυροδοτούν εξάρσεις στην κατάθλιψη, την μελαγχολία ακόμη και στις αυτοκτονίες. Ναι είναι τα προβλήματα, τα αιώνια προβλήματα που πολλές φορές ενώ θα μπορούσαν να μειωθούν, αντίθετα αυξάνονται. Και εμείς αντί να κάτσουμε να τα εξετάσουμε ψύχραιμα, ρεαλιστικά, να αναζητήσουμε τις σωστές και δίκαιες λύσεις, το μόνο που κάνουμε πολλές φορές είναι να επιλέξουμε αυτό που μας βολεύει εκείνη την στιγμή, λησμονώντας το παρελθόν, αγνοώντας το μέλλον, περιφρονώντας το περιβάλλον μας. Συγχρόνως εκτρέφουμε και προσδοκίες ότι οι άλλοι και το Σύμπαν ολόκληρο θα «συνωμοτήσουν» ώστε οι προσδοκίες μας να βγουν αληθινές.
Ωραία ο Paolo Cohelo έχει πουλήσει τα περισσότερα βιβλία από κάθε άλλον, γράφοντας τέτοιες εύκολες συνταγές με πολύ ωραίο τρόπο πράγματι. Και τώρα λέμε ότι μας εξαπάτησε ότι μας πήρε στο λαιμό του είναι αλήτης! Και βέβαια αυτός γελάει με την καρδιά του και απολαμβάνει τους πλούσιους καρπούς της ευφυΐας του.
Οι μεγάλες προσδοκίες που μετατρέπονται σε Μεγάλες Προδοσίες για τις οποίες οι μόνοι υπεύθυνοι είμαστε εμείς Αυτά είναι τα βαρίδια της ψυχής μας μαζί με όλες τους τις δαιδαλώδεις, πολυποίκιλες και αξεδιάλυτες συμφύσεις.
Εύχομαι λοιπόν για την καινούργια χρονιά μικρές και ρεαλιστικές προσδοκίες και πολύ αποφασιστικότητα. Γιατί ας μην γελιόμαστε. Τα «μικρά» δεν είναι πιο εύκολα από τα «μεγάλα», τα οποία γρήγορα τα εγκαταλείπουμε με το πρόσχημα ότι είναι πολύ μεγάλα και ακατόρθωτα για μας. Ας βάλουμε λοιπόν μικρούς αλλά κατορθωτούς στόχους και είμαι σίγουρη ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει δυνατότερους. Καλή προπόνηση.

Βαρβάρα Τσιάλτα