Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Τα απαραίτητα στηρίγματα στη ζωή μας.


Από Καραβά Γαλάνη Μαρίνα

΄Ο,τι συμβαίνει στον περιβάλλοντα κόσμο μας και μάλιστα στα έλλογα όντα που έχουν νοημοσύνη, δεν προέρχεται έτσι από τυχαία περίπτωση, ούτε παρέρχεται ως διά μαγείας με ένα λόγο ή απλά με τη σκέψη μας. Ό,τιδήποτε γίνεται και επιδρά επάνω τους και κατά φυσικό τρόπο το αισθανθούν, αυτό με την ανάλογη δύναμη που έχει, ασκεί και την ανάλογη επίδραση από την πολύ μικρή μέχρι και την πιο μεγάλη.

Τα όντα και μάλιστα ο άνθρωπος – για τον οποίο μιλάμε- έχει δομηθεί από τη φύση του έτσι, όταν αντιλαμβάνεται και κατανοεί την ευχάριστη ή δυσάρεστη επίδραση, να έχει και την ανάλογη επίδραση. Αυτές οι επιδράσεις δεν περνάνε αμέσως ή απαρατήρητες. Χρειάζεται χρόνος για να τις ξεπεράσεις, ανάλογα με τη δύναμη που ασκούν στο σώμα μας, στο πνεύμα μας, στην ψυχή μας.
Υπάρχουν οι εσωτερικές αυτές δομές στο σώμα μας, που ενεργούν σαν μαγνήτες επάνω και μέσα μας. Στις αισθήσεις μας, στα συναισθήματά μας, στο μυαλό μας, στη μνήμη μας και στη συνείδησή μας, που συλλαμβάνουν και κρατάνε σε εγρήγορση ό,τι τους συμβεί. Θυμάσαι τα πάντα και δεν μπορείς να τα αποβάλεις. Πονάς, χαίρεσαι, θλίβεσαι, ενθουσιάζεσαι, κι αυτά κάνουν τον κύκλο τους και διαγράφουν την τροχιά τους κανονικά, ανάλογα πώς είσαι δομημένος πνευματοψυχοσωματικά. Όταν, λοιπόν, διαταράσσεται η πνευματοψυχοσωματική του ισορροπία, ο άνθρωπος και ο κάθε άνθρωπος πρέπει να προβάλλει και να προτάσσει τις αμυντικές του εφεδρείες, για να ελαφρύνει και να αντέξει τον κάθε τραυματισμό πολλαπλού είδους ή το κάθε γεγονός που του συμβαίνει μέτριο, βαρύ έως και οδυνηρό ή ευχάριστο. Από πού θα αντλήσει αυτά τα αμυντικά στηρίγματα; Θα μου πείτε από τον χαρακτήρα του και την αγωγή που έχει πάρει. Πολύ σωστά. Αυτός ο ίδιος όμως μαζί με τον χαρακτήρα του πατάσσεται. Επομένως, όπως και να έχει, όσο και να αντιδράσει, από αυτόν τον ίδιο περνούν τα αποτελέσματα των δυσκολιών, των χτυπημάτων ή και των αντίθετων καταστάσεων. Πονά, δυσανασχετεί, το σκέπτεται, εκνευρίζεται, υποφέρει, λυπάται, στενοχωριέται, είναι άκεφος, απελπίζεται, δεν ξέρει τι να κάνει, αγαπάει, είναι ευτυχισμένος ή υποφέρει, κλαίει, τραγουδάει, γελάει. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο ίδιος το υφίσταται, δεν γίνεται διαφορετικά, και πρέπει να το αντιμετωπίσει με σύνεση, με εγκράτεια με θάρρος. Να μην το πάρει η δυστυχία του «από κάτω», που λέμε.
Θ’ αντιδράσει αμέσως ή αν έχει το χρόνο, θα το συζητήσει με τον εαυτό του ή με τους δικούς του ανθρώπους ή με τους φίλους του, δείγμα πως έχει ενδυναμωθεί από την εμπειρία του , από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, από την καλλιέργεια της ψυχής του και από τη γνωριμία που έχει κάνει με τον εαυτό του και τους γύρω από αυτόν ανθρώπους, τους οικείους του. Τότε θα έχει μάθει πολλά και θα είναι περισσότερο ψύχραιμος να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις. Έτσι θα ψιλοφιλοσοφήσει τα δυσάρεστα ή τα ευχάριστα με περισσότερη λογική, με σύνεση, συγκατάβαση, πραότητα, και η συμπεριφορά για την αντιμετώπιση της δυσκολίας του θα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνον που δεν είναι εφοδιασμένος με αυτές τις πλεονεκτικές παροχές. Θα τον κάνουν να μη τραυματισθεί πολύ, να μην καταρρακωθεί, να μην πέσει, αλλά να σταθεί στα πόδια του όρθιος και να εξετάσει το πρόβλημα ή το γεγονός που τον απασχολεί. Θα δει το λάθος του ή τι έφταιγε και θα συνετισθεί και θα αντεπεξέλθει το πρόβλημα ωριμότερος. Τότε θα μπορεί να ελέγξει αυτό που του συνέβη για να το αποφύγει ή να μεταβάλει την επόμενη φορά τον τρόπο της επιδίωξής του, « ν’ αλλάξει τακτική » που συνηθίζουμε να λέμε , ή να το μεταβάλει και να το αλλάξει. Θα μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του ή τους άλλους ή τι συνετέλεσε και είχε αυτό το άτυχο αποτέλεσμα. Αν ήταν αδύναμος, αδέξιος, ανίκανος ή κατώτερος των περιστάσεων και έπρεπε να κάνει αυτό ή εκείνο το πράγμα.
Αν οι άλλοι τον έκριναν αυστηρά και σκληρά, εξυπνάκηδες και τον έπιασαν στον ύπνο, αυτοί που ξέρουν να πατούν τους ανθρώπους, να τους πνίγουν και να τους αφαιρούν κάθε πρωτοβουλία και να τους τσαλακώνουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους , να τους στύβουν  και  να  τους  πετούν σαν στυμμένη λεμονόκουπα , αδιαφορώντας για τις κακές συνέπειες που θα έχουν στους συνανθρώπους τους.
Αυτά βέβαια για να τα βιώσεις, πρέπει να ξέρεις, όπως είπαμε, τον εαυτό σου. Η αυτογνωσία σου θα σου κάνει πολύ καλό. Δεν θα είσαι άξεστος, σκληρός, απότομος, παρορμητικός, αδιάφορος, επιπόλαιος. Θα ζυγίζεις τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Οι αντιστάσεις σου θα είναι ισχυρότερες. Θα γνωρίζουν τη χρυσή τομή του μέτρου. Θα περνάς τον « Ρουβίκωνα», όχι άβρεκτος, αλλά θα γνωρίζεις τα επικίνδυνα νερά του και θα παρακάμπτεις τους  υφάλους και τους σκοπέλους. Η μόρφωση που έχουμε πάρει θα μας ανοίξει τα μάτια της ψυχής μας και θα αποκτήσουμε πολλές εμπειρίες με γνώση με κρίση και θα μας διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας επί το βελτιότερο, επί το καλύτερο.

Θέλουν καλλιέργεια, τόλμη και επιμονή τα πάντα στη ζωή. Τότε μαθαίνεις, καλυτερεύεις, γίνεσαι περισσότερο δεξιόστροφος, βρίσκεις σωστότερους τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων σου και σου παρέχουν τα πνευματικά και ηθικά στηρίγματα για να ζήσεις ανετότερα, ανθρωπινότερα, ευτυχέστερα.