Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Ξεπουλούν και “Χαρίζουν” δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια, 100 εκ. ευρώ στον αγοραστή της ΕΥΑΘ

Παράνομη και παράτυπη χαρακτηρίζει τη σχεδιαζόμενη προνομιακή παραχώρηση συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής αξίας 100 εκ. ευρώ, της εταιρείας ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) σε ιδιώτη, με επείγουσα ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί αδρά τα έργα υποδομής που αναμένεται να παραδοθούν το 2016, ακόμη και μετά τη προωθούμενη πώληση της ΕΥΑΘ, που μεθοδεύεται να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες στις αρχές του 2014.
 Στην περίπτωση που η δημόσια εταιρεία περιέλθει στα χέρια του ιδιώτη – αγοραστή, τότε αυτός θα καρπωθεί εντελώς ανέξοδα την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΑΘ εμφανίζει στον ισολογισμό του 2012 καθαρά κέρδη 18 εκ. ευρώ, ενώ το αποθεματικό της το 2013 αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ.
Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι με την πώλησή της δεν εκχωρείται μόνο η διαχείριση του νερού, αλλά παραχωρείται στην ίδια τιμή και η χρήση των παγίων και υποδομών της, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το τίμημα παραχώρησης της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι «πινακίου φακής» (110 εκ. ευρώ με βάση την εκτιμώμενη χρηματιστηριακή της αξία), μόλις που «ισοφαρίζει» την αξία των έργων υποδομής που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται με δημόσιους πόρους. Με τα παραπάνω δεδομένα εκτιμάται ότι ο αγοραστής της θα αποσβέσει με διαδικασία fast track το κεφάλαιό του, το πολύ στα επόμενα 3-4 χρόνια. Στην ουσία δεν πρόκειται για επένδυση, αλλά για προκλητικό «δώρο» της κυβέρνησης στον ιδιώτη!