Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Το γεύμα του Καραϊσκάκη στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου


Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου εόρτασε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πολιούχου της Πόλης. Την παραμονή 5 Δεκεμβρίου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία και ανήμερα 6 Δεκεμβρίου τελέστηκαν, Όρθρος, Θεία Λειτουργία και περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου.

Αυτό όμως που κάθε χρόνο γίνεται σε αυτό το μικρό εκκλησάκι, που είναι το μοναδικό απομένον κτίσμα στην περιοχή του Πειραιά από την εποχή της τουρκοκρατίας, είναι η κοινή τράπεζα που στήνεται στο πνευματικό του Κέντρο και αποτελεί μια συνήθεια ιστορική που ξεκίνησε από τον ήρωα του 21, Στρατάρχη Γεώργιο Καραϊσκάκη, ο οποίος ανήμερα του Αγίου Νικολάου παρέθετε κοινή τράπεζα για τα παλικάρια του για να επικοινωνεί μαζί τους, να τα εμψυχώνει και να τους δείχνει το δρόμο για τη Λευτεριά.
Πολλά χρόνια τώρα ο προϊστάμενος του Ναού π. Πολύκαρπος αναβίωσε αυτό το έθιμο του Καραϊσκάκη και κάθε επέτειο της γιορτής του Αγίου παραθέτει τράπεζα για όλους στην οποία σιτίζονται κάθε φορά πάνω από 1000 άτομα.
Παρ’ όλη την οικονομική κρίση που μας μαστίζει όλους, πάντα ο Άγιος Νικόλαος φροντίζει να υπάρχουν χορηγοί και άνθρωποι που αγαπούν τον πλησίον, γα να βοηθούν το Ναό του Αγίου Γεωργίου, να ανταπεξέρχεται σαυτή τη μεγάλη τράπεζα που αναβιώνει και διατηρεί με θρησκευτική ευλάβεια, ο προϊστάμενος του Ναού π. Πολύκαρπος Δημητριάδης.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους στην κοινή αυτή Τράπεζα αγάπης διακρίναμε, εκτός των άλλων και, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Τραγάκη, τον Δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή, τον Πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Πειραιά κ. Γιάννη Μαρωνίτη, την Αντιδήμαρχο κ. Ειρήνη Μόσχου, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Κούλη Βρεττάκο. Ζαχαρία Ζούπη, τον κ. Νίκο Πολίτη των Ολυμπιτών Καρπάθου, τον κ. Μπάμπη Σηφακάκη.
Ευχόμαστε υγεία σε όλους τους συντελεστές της αναβίωσης του ωραίου αυτού εθίμου που δείχνει για άλλη μια φορά ότι η Ελληνική ψυχή είναι, όχι μόνο αδούλωτη και αθάνατη, αλλά ότι μπορεί κάθε φορά να μεγαλουργεί, να δημιουργεί ιστορία, να εξέρχεται από κάθε δυσκολία πιο δυνατή.
Γιώτα Κανδεράκη