Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

«ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΘΥΝΙΑ» ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΒΙΘΥΝΩΝ

Γράφει η Ζουμπούλογλου Μαρία-εκπαιδευτικός
Το νέο Ημερολόγιο της Αδελφότητας Βιθυνών με γενικό θέμα «ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΘΥΝΙΑ» είναι ένα εξαιρετικό και πρωτότυπο εγχείρημα. Στις σελίδες του έχουν αποτυπωθεί μαρτυρίες απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων καταγόμενων από την περιοχή της Βιθυνίας. Αφηγήσεις γεμάτες νοσταλγία που σκιαγραφούν ζοφερά τις συνήθειες και το ψυχικό σθένος που διέθεταν. Κι ως εκ τούτου κατάφεραν η μετεγκατάστασή τους να μετουσιωθεί σε μια νέα πνοή δημιουργικότητας και μετάγγισης του πολιτισμού τους στη Μητροπολιτική Ελλάδα.

Οι Βιθυνοί δεν επέτρεψαν το πέπλο της λήθης να καλύψει τις δύσκολες και απάνθρωπες στιγμές που βίωσαν, κράτησαν ζωντανές τις μνήμες και ατένισαν το μέλλον με αισιοδοξία.

Το σπάνιο και εξαίρετο φωτογραφικό υλικό, που συμπληρώνει αυτό το ημερολόγιο, αναδύει μια συγκίνηση, αλλά παράλληλα ενισχύει την ανάγκη, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας, να διατηρήσουμε ζωντανό κάθε απομεινάρι τους και να το μετεμφυτέψουμε στις ψυχές των νεότερων. Αναμφίβολα το Ημερολόγιο αυτό θα πρέπει να κοσμεί κάθε χώρο ως φωτεινός φάρος ιστορικής μνήμης. Συγχαρητήρια στην Αδελφότητα Βιθυνών για τη νέα αυτή προσπάθειά τους.