Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού για τον Καρκίνο

Η μάχη κατά του καρκίνου δεν περιορίζεται στη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία, τομείς που αναμφισβήτητα η ιατρική έχει επιδείξει θαυμαστά αποτελέσματα αλλά προχωρά και σε κάτι εξίσου σημαντικό. Πρόκειται για τη ψυχολογία και την πίστη του ασθενή που δεν γεννά φρούδες ελπίδες, ή ψεύτικες προσμονές, αλλά υποστηρίζει την προοπτική αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, παραδοχή που αλλάζει όμως το νόημα και την προοπτική του αγώνα των ασθενών και των φροντιστών τους είτε αυτοί ανήκουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον είτε ως εθελοντές βρίσκονται στο πλευρό τους.

Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα -ως αποστάγματα γνώσεων και εμπειριών- εξειδικευμένων ιατρών και στελεχών Ψυχικής Υγείας που κατατέθηκαν στην ημερίδα που οργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Πειραιά το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ελληνογαλλικής σχολής Saint Paul.
Στην εν λόγω ημερίδα οι εισηγητές αναφέρθηκαν στον πόλεμο κατά του καρκίνου αναγνωρίζοντας δύο σημαντικούς συμμάχους: την εξέλιξη στην ιατρική επιστήμη με ότι αυτό συνεπάγεται -έρευνα, φάρμακα, ιατρικά μηχανήματα, εξειδίκευση των περιστατικών- και τη ψυχολογική υποστήριξη του πάσχοντα.
Ψυχολογική υποστήριξη όχι στο επίπεδο της παρηγοριάς και του «όλα θα πάνε καλά…» αλλά στη βάση των δεδομένων της ασθένειας και της παραδοχής ότι η ποιότητα της ζωής δεν σχετίζεται με το πόσο βαρύ είναι ένα περιστατικό αλλά με τη προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος ασθενής και τη δύναμη που αντλεί από την υποστήριξη που έχει από το περιβάλλον του.

Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας μέσω ομάδας επιστημόνων με διαφορετικό μεν αντικείμενο γνώσης αλλά με κοινό στόχο που αφενός αφορά στην πλήρη εξάλειψη της ασθένειας αφετέρου δε στην αναβάθμιση της ζωής του ασθενή και της σχέσης του με την οικογένεια του και το ευρύτερο περιβάλλον.