Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Γιώργος Καραμπελιάς και Δροσουλίτες στην Ευαγγελίστρια Πειραιά Εκδήλωση με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με τη μάνα Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013, στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Την εκδήλωση επιμελήθηκε το Σωματείο για την Κρητική ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «Δροσουλίτες».


Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, μέλη του σωματείου τραγούδησαν ριζίτικο τραγούδι.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Μανώλης Δεληγιαννάκης, απηύθυνε ένα χαιρετισμό και αναφερόμενος στην επέτειο των 100 χρόνων της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, διαπίστωσε πως «η Κρήτη, περνώντας από διαδοχικούς κατακτητές, χρειάστηκε να χύσει ποταμούς αίματος».
Λαμβάνοντας το λόγο ο Συγγραφέας και Εκδότης του περιοδικού «ΑΡΔΗΝ», κ. Γεώργιος Καραμπελιάς, μίλησε για το πώς εκδηλώθηκε το αντιστασιακό πνεύμα της Κρήτης, μέσα σε αυτές τις δύσκολες εποχές και πώς αυτό φαίνεται και προσφέρεται ως υπόδειγμα αντίστασης που συμπυκνώνει όλο το αντιστασιακό φρόνημα του λαού μας. Πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή, ο κ. Καραμπελιάς αναφέρθηκε στην αντιστασιακή παράδοση της Κρήτης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αναφέρονται 27 επαναστάσεις σε όλη αυτή την περίοδο. Αναρίθμητες ανταρσίες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη χρονικά επανάσταση στην ιστορία».
«Η Κρήτη αποτελεί το αρχέτυπο της αντίστασης, διότι από το 1205 που την κατέλαβαν οι Ενετοί, μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, διαρκώς επαναστατεί», ανέφερε ο κ. Καραμπελιάς και ξεκίνησε μιλώντας για την πρώτη μεγάλη επανάσταση που είχε στόχο την αποτίναξη του Ενετικού ζυγού.
Προχωρώντας πιο πολύ στην ιστορία των Κρητικών Επαναστάσεων, ο κ. Καραμπελιάς μίλησε για τις επιρροές του Ρωσοτουρκικού πολέμου στην Κρήτη, ενώ διαπίστωσε πως το 1669 έφυγε η πλειοψηφία των κατοίκων του Ηρακλείου και κατέφυγε στα Επτάνησα.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Καραμπελιάς μίλησε εκτενώς για την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη. «Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη ήταν η πρώτη Κρητική επαναστατική κίνηση εναντίον των Τούρκων», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «η επανάσταση του Δασκαλογιάννη σηματοδοτεί μια ιστορική τομή για την Κρήτη».