Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Τα παιδιά δείχνουν το δρόμο


Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του Α΄ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού 2012 -2013 στη μνήμη Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο ομώνυμο Ίδρυμα το οποίο αθλοθετεί τον διαγωνισμό πρωτόλειου διηγήματος, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και στον οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Δόθηκαν συνολικά έξι βραβεία, μερικά μοιράστηκαν λόγω αδυναμίας της κριτικής Επιτροπής να επιλέξει. Απόλυτα δικαιολογημένη η αδυναμία της Επιτροπής να επιλέξει τα καλύτερα, εφ’ όσον – όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από την ανάγνωση, η οποία έγινε από δύο πολύ καλούς ηθοποιούς – το επίπεδο ήταν όχι απλώς εφάμιλλο των σύγχρονων αναγνωρισμένων συγγραφέων αλλά ανώτερο πραγματικά, αυτά τα παιδιά χωρίς να έχουν περάσει από οποιαδήποτε σχολή, όπως αυτές που έχουν ξεφυτρώσει π.χ. Δημιουργική Γραφής, απέδειξαν ότι διαθέτουν όχι μόνο γνήσιο λογοτεχνικό ταλέντο αλλά ωριμότητα, ρεαλισμό, αντίληψη της πραγματικότητας και πάνω απ’ όλα ήθος και αξίες. Αυτό διαφάνηκε όχι μόνο από την γνησιότητα, την αλήθεια και την ευαισθησία των κειμένων τους, αλλά και όταν ένα – ένα κλήθηκαν να παραλάβουν τα βραβεία τους. Ήταν όλα σεμνά, σοβαρά, προσγειωμένα παιδιά.
Έτυχε να κάθομαι δίπλα στην μητέρα μιας βραβευθείσας μαθήτριας, η οποία (μητέρα) μου είπε ότι αν και φιλόλογος η ίδια δεν είχε ιδέα για την συμμετοχή της κόρης της στο διαγωνισμό και ότι όταν την πήραν τηλέφωνο να της πουν για την βράβευση της κόρης της, τους είπε ότι κάνουν λάθος!
Ας δουν επιτέλους κάποιοι μεγαλόστομοι και βαρύγδουποι μεγάλοι (στην ηλικία και στο «αξίωμα») αλλά όχι στην ηθική αξία, πως συμπεριφέρονται τα παιδιά και ας προβληματιστούν για τις δικές τους συμπεριφορές και για το περιβάλλον που ετοιμάζουν σ’ αυτά τα παιδιά.
Χαίρομαι που επαληθεύονται οι διαπιστώσεις μου ότι τα παιδιά είναι πολύ καλύτερα από εμάς. Με τον τρόπο τους χωρίς δόλο, χωρίς μεροληψία, μας δείχνουν τον δρόμο.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΣΙΑΛΤΑ