Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Οι θαυμαστές ιδιότητες της Μουσικής


Το Παρίσι, η πόλη το φωτός μία από τις πιο πολιτισμένες πόλεις του κόσμου, έχει γεμίσει ποντίκια. Το ίδιο έχει συμβεί και εδώ σε αρκετές πόλεις. Ελπίζουμε όλοι βέβαια αυτό το «φαινόμενο» να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατό. Κανείς δεν διανοείται μια νέα επιδημία πανώλης στην Ευρώπη. Έχουμε μπει σε έναν μεσαίωνα σε πολλούς τομείς αλλά όχι σε πανούκλα! Είναι δυνατόν η ανθρωπότητα να ξαναζήσει αυτή την φρίκη; Τα σφραγισμένα σπίτια με τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί απομονωμένους, απελπισμένους, αβοήθητους; Η οικονομική κρίση θα έμοιαζε σαν, παιδική αρρώστια που της δώσαμε πολύ περισσότερη σημασία απ’ ότι έπρεπε….

Αν υποτεθεί ότι προκύψει κάποιο κρούσμα είμαι σίγουρη ότι η σύγχρονη ιατρική διαθέτει τα κατάλληλα φάρμακα και εμβόλια.
Τι γινόταν όμως στην αρχαιότητα, πως αντιμετωπιζόταν η επιδρομή των ποντικών που έφερναν και την μόλυνση;
Ίσως όταν ήσασταν μικροί θα είχατε διαβάσει ένα παραμύθι όπου σε μία πόλη που είχε γεμίσει από ποντίκια, παρουσιάστηκε ένας νεαρός με μια φλογέρα, την οποία άρχισε να παίζει στους δρόμους της πόλης. Όλα τα ποντίκια ξετρύπωσαν από τις φωλιές τους και τον ακολούθησαν. Μπροστά ο νεαρός και πίσω ολόκληρος στρατός μαζεμένων από την μουσική ποντικών! Ο νεαρός βέβαια δεν είχε σκοπό να διασκεδάσει τα ποντίκια, αλλά να τα οδηγήσει στο κοντινότερο ποτάμι όπου και τα έπνιξε πάντα με την βοήθεια της μουσικής του.
Αυτά λέει το παραμύθι, αφήνοντας την εντύπωση στα παιδιά ότι ο νεαρός ήταν ένα είδος μάγου ότι η μουσική του ήταν μαγική και ότι ως δια μαγείας τα ποντίκια εγκατέλειψαν την πόλη. Όμως μια τεράστια, ασύλληπτη γνώση κρύβεται πίσω από αυτό το ωραίο παραμύθι.
Ένα από τα επίθετα δηλαδή τις χαρακτηριστικές ιδιότητες του θεού Απόλλωνα ήταν Σμίνθιος που σημαίνει αυτός που εξολοθρεύει τα ποντίκια! Δηλαδή στον θεό της Μουσικής αποδίδεται και η ιδιότητα του εξολοθρευτού των ποντικών! Φαινομενικά ασύνδετα και άσχετα εντελώς μεταξύ τους, αυτά τα δύο, όμως όπως ξέρουμε συνεχώς ανακαλύπτονται νέες ιδιότητες της μουσικής μεταξύ των οποίων και οι θεραπευτικές. Αλλά μπορεί η Μουσική να θεραπεύει και την πανούκλα; Ίσως είναι ένα από τα μυστικά που προερχόμενα από την αρχαία Ελληνική γνώση διασώθηκαν με κάποιο τρόπο από κάποιους και χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους στον Μεσαίωνα. Κάποιοι γνώριζαν π.χ. ότι παίζοντας ένα συγκεκριμένο Rondo, αυτός που είναι ετοιμοθάνατος από πανώλη, θεραπεύεται εντελώς.
Καταλαβαίνετε τι σήμαινε να έχει κάποιος στην κατοχή του το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι. Πολλά έχουν κριθεί στην Ιστορία από τέτοια μυστικά όπλα και αν μας φαίνονται φαντασιοπληξίες και υπερβολές ας δούμε τι γίνεται σήμερα.
Εν πάση περιπτώσει δεν ξέρω πως οι σύγχρονοι Παριζιάνοι θα μπορούσαν να ζητήσουν την βοήθεια του θεού του Φωτός, επειδή και η πόλη τους τυγχάνει πόλη του φωτός υποτίθεται και πνευματικοί και όχι μόνο ηλεκτρικού για να απαλλαγούν από τα ποντίκια, αλλά φανταστείτε τι ωραία εικόνα και τι πραγματική είδηση θα ήταν να βγαίναν μουσικοί στους δρόμους του Παρισιού, παίζοντας κάποια κομμάτια – ας ψάξουν να βρουν ποια! – και τα ποντίκια να τους ακολουθούν και να πέφτουν στον Σηκουάνα;
Σας βλέπω να γελάτε. Και εγώ γελάω άλλωστε, αλλά πιστέψτε με μιλάω σοβαρά.
Βαρβάρα Τσιάλτα.