Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Ψυχανεμίσματα...Καλά Χριστούγεννα


Κάθε πέρσι και καλύτερα που λένε! Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα από τα άλλα για πολλούς δυστυχώς! Και όχι αλλιώτικα προς το καλύτερο , αλλά προς το χειρότερο! Άλλοι με μισό εισόδημα, άλλοι απλήρωτοι κι άλλοι με μηδενικό εισόδημα! Αυτός είναι ο απολογισμός της τελευταίας τριετίας!... Σε κάθε κάδο σκουπιδιών και κάποιος ψάχνει, σε διάφορους δρόμους άνθρωποι κοιμούνται κατά γης με μια κουβέρτα μόνο! Η όψη της πόλης καμιά σχέση με την εικόνα χρόνων του κοντινού χθες! Τα μαγαζιά σχεδόν άδεια από πελάτες, τι κι αν μένουν ανοιχτά 10-12 ώρες! Το δώρο των Χριστουγέννων μια ανάμνηση γλυκιά από το χθες!
Ουρές στα Κοινωνικά Παντοπωλεία για λίγα φαγώσιμα! Ουρές στα συσσίτια! Κάθε μέρα και μια αυτοκτονία! Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση εν έτει 2013! Οι δρόμοι άδειοι το βράδυ και από πεζούς και από αυτοκίνητα! Τα ταξί ουρές στις πιάτσες ψάχνουν για πελάτη! Βιτρίνες στολισμένες αραιά και πού κι αυτές με φειδώ! Σκοτεινά μαγαζιά και θλιμμένα πρόσωπα συναντάς παντού!
Κι όμως είναι Χριστούγεννα, ημέρα αγάπης, χαράς και θαλπωρής! Κι όμως κάποιοι δεν θα έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι... κάποιοι δεν θα έχουν ούτε ρεύμα ... κάποιοι άλλοι θα είναι στο δρόμο! Και πώς να χαρείς όταν νιώθεις δίπλα σου τον άλλον να υποφέρει; Και το κακό είναι πως μπορεί να υποφέρει ο διπλανός και να μην το ξέρεις, γιατί πιθανόν η αξιοπρέπειά του δεν του επιτρέπει να το κοινοποιήσει! Ας προσπαθήσουμε αυτές τις μέρες να ανακαλύψουμε πού υπάρχει ανάγκη και στα πλαίσια του δυνατού ας βοηθήσουμε!
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο το γιορτινό τραπέζι, το γλέντι, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Αυτό το έλεγα χρόνια και προ κρίσης! Είναι μέρα γιορτής , αγάπης και χαράς που μοιράζει ο ένας στον άλλο! Υπάρχουν και υπήρχαν τόσοι άνθρωποι που ζούνε μόνοι, συγγενείς, φίλοι... ας τους σκεφθούμε έστω αυτές τις μέρες των εορτών, ας βάλουμε άλλο ένα πιάτο στο τραπέζι και ένα ζεστό χαμόγελο, έναν καλό λόγο για κάθε άνθρωπο μόνο, απελπισμένο, προβληματισμένο, πονεμένο! Ακόμα και η ηθική συμπαράσταση μετράει κι ας μην έχουμε δυνατότητα για υλική στήριξη!
Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος ειδικά όταν δεν υπάρχει άνθρωπος δίπλα σου να σε στηρίξει έστω και ηθικά! Το δόσιμο δίνει χαρά, αποζημιώνει! Ας μη γυρνάμε την πλάτη στο πρόβλημα του άλλου για να μη χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας! Σήμερα αυτός, αύριο εμείς! Καμία εξασφάλιση δεν υπάρχει πλέον για το μέλλον κανενός! Πέραν των εκατομμυριούχων φυσικά! ''Ο χορτάτος το νηστικό δεν πιστεύει'' λέει πολύ σοφά ο λαός! Αν δεν έχεις περάσει φτώχεια, αν δεν ξέρεις πώς βγαίνει το μεροκάματο, αν δεν έχεις πονέσει, δεν έχεις κλάψει, δεν έχεις χάσει, δύσκολα μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει γύρω!... Τι θα πει, δεν έχω να πάρω τα φάρμακά μου, δεν έχω να πάρω γάλα στα παιδιά μου, δεν έχω για εισιτήριο! Είσαι αλλού και λειτουργείς εντελώς διαφορετικά από τις αγωνίες και τις ανασφάλειες του απλού ανθρώπου! Αλλιώς την εννοεί την κρίση ο πλούσιος και άλλη είναι η πραγματική της έννοια! Πρόσφατο παράδειγμα ... τον άγγιξε η κρίση και δεν είχε να πληρώσει ασφάλιστρα και τέλη για το αυτοκίνητο!... και θεώρησε σκόπιμο και λογικό να κάνει και μια βόλτα με ''πλαστές'' πινακίδες! Ωστόσο για ταξίδια δεν τον άγγιξε η κρίση! ... Βλέπουμε λοιπόν από πολλά παραδείγματα γύρω αυτή τη διαφορά μεταξύ εχόντων και μη εχόντων! Και παρ' όλα αυτά περιμένουμε από καλοζωϊσμένους και καθόλου ταλαιπωρημένους, να μας καταλάβουν και να μας σώσουν! Πώς να σε σώσει, αφού το ίδιο πιστεύει πως κάνεις κι εσύ ... δηλαδή ότι έχεις και δεν πληρώνεις προφασιζόμενος την κρίση! Άλλωστε και κάποιος άλλος είχε πει ''λεφτά έχει ο Έλληνας στα σεντούκια''! Αυτά πιστεύουν για σένα λοιπόν ... εσύ ακόμα τους πιστεύεις;
Και κλείνω με αυτό :
'' Κάποια παλιά Χριστούγεννα η θύμηση μου φέρνει / τότε που τα προσμέναμε με απέραντη χαρά! / Όλη η φαμίλια ήτανε στο σπίτι μαζεμένη / το δέντρο να στολίσουνε μεγάλοι και παιδιά! / Πάντα μια φάτνη φτωχική στη βάση φωτισμένη / με δέος και κατάνυξη η ελπίδα ποτισμένη!'' Εύχομαι σε όλους αυτά τα Χριστούγεννα να είναι γεμάτα αγάπη και χαρά κοντά σε δικούς μας και ξένους! Εύχομαι να ξαναβρούμε το δρόμο, τις αξίες μας και την ελπίδα! Καλά Χριστούγεννα!!
Νίκη Άννα Παπουλάκου.