Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Ιάκωβος Χ. Δραγάτσης. 160 χρόνια από τη γέννησή του


Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης
Στις 31 Ιουλίου του 1853 ο Ιάκωβος Δραγάτσης γεννιέται στον Πειραιά, σε ένα σπίτι που όπως το περιγράφει ο ίδιος στο ημερολόγιό του, βρίσκεται σε ένα μικρό δρόμο απέναντι από τη νότια πλευρά του ναού του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για την οδό Τομπάζη. Η βάπτισή του γίνεται στο διπλανό ναό του Αγίου Νικολάου, το ναό των Υδραίων και τόπο καταγωγής της μητέρας του Άννας. Ο πατέρας του ο Χαρίδημος Σιφναϊκής καταγωγής, θα διορισθεί Καθηγητής στο νησί του την Σίφνο και έτσι όλη η οικογένεια θα τον ακολουθήσει, μέχρι το 1862 που θα μετατεθεί εκ νέου στο Γυμνάσιο Πειραιώς. 


Ο Ιάκωβος Δραγάτσης μετά τις εγκλύκλιες σπουδές του, φοιτά στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και τον Μάρτιο του 1877 λαμβάνει το διδακτορικό του. Μαθαίνει γερμανικά από τον τέως Γραμματέα του Βασιλιά Όθωνα, τον Μαναράκη και Ιταλικά από τον Πιτσιόνε που ήταν Διευθυντής της Ιταλικής Σχολής Πειραιά. Κατά την διάρκεια των σπουδών του εργάζεται ως βοηθός του αρχαιολόγου Στέφανου Κουμανούδη, στο σπίτι του οποίου πήγαινε καθημερινώς αφού εκεί στεγάζονταν τα γραφεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας. 
Ο Δραγάτσης για την εργασία του αυτή ποτέ δεν λαμβάνει την αμοιβή του αλλά την δωρίζει στην αρχαιολογική εταιρεία. Στην συνέχεια διορίζεται Καθηγητής στο Γυμνάσιο Πειραιώς, έχοντας διάθεση να προσφέρει τα μέγιστα στον Πειραιά, αλλά ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα όπως πολλοί θα φαντάζονται. Κάτω από δύσκολα επαγγελματικές και προσωπικές καταστάσεις, παράγει έργο, διαψεύδοντας όσους πιστεύουν ότι το πνευματικό έργο παράγεται μόνο όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Αρκεί να πούμε ότι στην 25ετή Δημόσια υπηρεσία του (από το 1878 έως το 1910), πολέμησε για την παραμονή του στον Πειραιά τόσο που υπέστη τρεις απολύσεις, εξαναγκάστηκε μια φορά σε παραίτηση, μια σε αργία στην υπηρεσία, μετατέθηκε εννιά φορές σε Κόρινθο, Καλαμάτα, Ληξούρι, Ανδρίτσαινα, Αθήνα και αρνήθηκε μια φορά προαγωγή γιατί ήθελε να παραμείνει στον Πειραιά. Παράλληλα τον συναντούμε Καθηγητή στη Ναυτική Σχολή των Δοκίμων που στεγάζονταν στην οικία Φεράλδη. Στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων Πειραιώς θα αναπτύξει φιλία με τον υποδιοικητή αυτής Αθανάσιο Πολιτόπουλο, την κόρη του οποίου, την Ελένη, θα γνωρίσει και θα την κάνει σύντροφο της ζωής του.

Το 1900 γίνεται γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Πειραιώς και το 1903 υποβάλει την παραίτησή του στο Δημόσιο προκειμένου να ιδρύσει το Δραγάτσειο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Τερψιθέα, ίδρυμα το οποίο βρίσκεται αμέσως υπό την προστασία του Πρίγκηπος Γεωργίου ο οποίος το επισκέπτεται συχνά. Από το 1879 ο Δραγάτσης έχει ξεκινήσει στον Πειραιά την συλλογή αρχαιοτήτων. Αρχικά ότι έβρισκε τα αποθήκευε εντός του οικήματος του Γυμνασίου Πειραιώς. Αυτά αποτέλεσαν και την πρώτη βάση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς, το οποίο όπως αναφέρει ο ίδιος ο Δραγάτσης, έγινε στην πίσω πλευρά του Γυμνασίου, κάτω από ένα υπόστεγο, σε οικόπεδο που αργότερα κτίσθηκε το Μέγαρο του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έτσι όλα τα αρχαία στην συνέχεια, μεταθέρθηκαν πίσω από το αρχαίο θέατρο της Ζέας (εκεί που βρίσκεται το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς). Ο Δραγάτσης ενεργεί ανασκαφές σε όλον τον Πειραιά όπως στους νεώσοικους Ζέας, στη Μουνυχία, στα Λουτρά κοντά στον Όμιλο Ερετών εκεί που μάλιστα βρήκε και την περίφημη κεφαλή της Μέδουσας που δυστυχώς σήμερα βρίσκεται εκτός Πειραιά. Βεβαίως αναπτύσσει την δράση του σε όλη την Ελλάδα. Γίνεται Πρόεδρος του Πεζοπορικού Ομίλου Πειραιώς, ενώ συναντούμε δράσεις του Δραγάτση σε 33 σωματεία! Συγγράφει 27 βιβλία, είναι συνεργάτης σε 16 περιοδικά, 45 εφημερίδες!
Φτάνει να λάβει μέρος ακόμα και σε θεατρική παράσταση του επίσης Πειραιώτη Αντώνιου Αντωνιάδου και διαθέτει τα κέρδη της υπέρ της Εθνικής Άμυνας. Θεωρείται επίσης πρωτεργάτης στην Ελλάδα στην καθιέρωση της γυμναστικής ως υποχρεωτικού μαθήματος στα σχολεία, ενώ το Γυμνάσιο Πειραιώς λαμβάνει την πρώτη θέση σε γυμναστικούς αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αν και αγωνίζεται ως μόνο πειραϊκό σχολείο ανάμεσα σε πολλά αθηναϊκά. Το έργο του Δραγάτση είναι πολύπλευρο και ανεκτίμητο, δύσκολο να καταγραφεί σε λίγες αράδες ενός άρθρου.  

Στις 27 Νοεμβρίου του 2013 τον λαμπρό αυτό πνευματικό άνδρα του Πειραιά, τίμησε η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιωνιδείου. Εκδήλωση που κράτησε όμως το φως αναμμένο, σε ένα σκότος πνευματικό που ασχολείται μόνο με τηλεοπτικούς μαϊντανούς, με τελετές πυροτεχνημάτων και αναγγελίες μελλοντικών κατορθωμάτων στην πόλη, όταν τα ήδη καμωμένα με αγώνα, πνευματικά κατακτήματα των Πειραιωτών αγνοούνται και εξαφανίζονται στον καιάδα της άγνοιας! Κι αν κάποτε η πόλη αυτή τίμησε τον Ιάκωβο Δραγάτση δίνοντας το όνομά του σε έναν μικρό δρόμο μπροστά από το Δημαρχείο, στην Πλατεία Κοραή, πως άραγε τον τιμά σήμερα που ο δρόμος αυτός εξαφανίστηκε και έγινε μέρος της πλατείας; Κλείνοντας το μικρό αυτό αφιέρωμα να αναφέρουμε ότι μαθητές του Δραγάτση υπήρξαν και οι: Παύλος Νιρβάνας, Ζήσης Αγραφιώτης, Γεράσιμος Βώκος, Άννα και Μαρία Καλουτά, ο Μυράτ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, οι πρώην Δήμαρχοι Πειραιά Ρετσίνας και Ρινόπουλος και πλήθος άλλοι.