Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

   Η 25η Νοεμβρίου ορίστηκε ως ημέρα εορτασμού της εθνικής αντίστασης. Βέβαια, αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε, η αντίσταση κατά των κατακτητών δεν υπήρξε στην κυριολεξία εθνική, αφού οι πρωταγωνιστές της, αριστεροί και δεξιοί, είχαν θέσει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την ιδεολογία τους πάνω από την πατρίδα μας. 

Γι’ αυτό άλλωστε και οι «σύμμαχοί» μας δεν δυσκολεύτηκαν διόλου να μας εξωθήσουν στον αδελφοκτόνο σπαραγμό μετά τη λήξη του μεγάλου πολέμου. Υπήρξε όμως εθνική για όλους εκείνους τους πατριώτες, που αποκρίθηκαν στο όποιο κάλεσμα για αγώνα κατά των κατακτητών με μοναδικό σκοπό την απελευθέρωση της πατρίδας μας.
        Η αντίσταση φάνταζε αποκρουστική στα μάτια των νικητών του εμφυλίου, καθώς αυτοί, για να εξασφαλίσουν τη νίκη τους, είχαν αμνηστεύσει τους προδότες – συνεργάτες των κατακτητών. Μάλιστα έδωσαν στη συνέχεια σ’ αυτούς την εξουσία να τρομοκρατούν στην ύπαιθρο όλους εκείνους που στρατεύτηκαν στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και να προσάπτουν σ’ αυτούς την κατηγορία του «μιάσματος», του εθνικού μειοδότη, λόγω της συμπόρευσης τους τάχα με τον ξενοκίνητο κομμουνισμό, και να μονοπωλούν επί δεκαετίες με αποκορύφωμα την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας τον τίτλο του εθνικόφρονα! Σαν να μην ήταν όλοι εκείνοι, που είχαν καταφύγει στην Αίγυπτο και ζούσαν ως παράσιτα στην «αυλή» των Άγγλων αποικιοκρατών τόσο ξενοκίνητοι, όσο και οι σταλινικοί «ειδωλολάτρες»!
        Οι κομμουνιστές αποδέχθηκαν ευχαρίστως αυτή την υποτίμηση της αντίστασης εκ μέρους των νικητών του εμφυλίου. Αναγνώριζαν κατ’ αυτόν τον τρόπο οι κρατούντες εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτή υπήρξε έργο των κομμουνιστών, έστω και αν ελάχιστοι από τους στρατευθέντες στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ γνώριζαν τι είναι ο κομμουνισμός! Οι ηττημένοι κάνουν λόγο κυρίως για την αντίσταση στο βουνό και παραθεωρούν την αντίσταση στις πόλεις, την οποία εν πολλοίς δεν κατάφεραν να ελέγξουν. Ακόμη και εκείνο το λαμπρό κατόρθωμα της ανατίναξης του κτιρίου, που είχε διατεθεί από τους Γερμανούς κατακτητές στους δοσιλόγους συνεργάτες τους της ΕΣΠΟ (Εθνικής σοσιαλιστικής πατριωτικής (!) οργάνωσης) έσπευσαν να μειώσουν με καταγγελία της ενέργειας ως άκαιρης μόνο και μόνο επειδή δεν την οργάνωσαν αυτοί!
Οι οργανώσαντες τη δολιοφθορά (20.9.1942) ήσαν μέλη της ΠΕΑΝ (Πανελλήνιας ένωσης αγωνιζομένων νέων). Ας μνημονεύσουμε τα ονόματά τους, που οι πάντες έχουν παραδώσει στη λήθη: Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της αεροπορίας, Αντώνης Μυτιληναίος,  τεχνικός τηλεπικοινωνιών, Σπύρος Γαλάτης, φοιτητής Νομικής και Ιουλία Μπίμπα, δασκάλα. Από την έκρηξη καταστράφηκε το κτίριο και φονεύτηκαν 42 Γερμανοί και 29 «Έλληνες» συνεργάτες τους! Σχεδόν αμέσως, η Γκεστάπο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης. Χρειάστηκαν τη συνδρομή ενός προδότη υπαξιωματικού της Χωροφυλακής, του Πολύκαρπου Νταλιάνη, για να εξαρθρώσουν μετά δίμηνο τον επιχειρησιακό πυρήνα της ΠΕΑΝ. Περρίκος, Μπίμπα, Μυτιληναίος και Γαλάτης συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στα ανακριτικά γραφεία της Γκεστάπο. Παρότι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, δεν λύγισαν και δεν μίλησαν. Μάλιστα, ο Αντώνης Μυτιληναίος κατόρθωσε να δραπετεύσει και να διαφύγει στη Μέση Ανατολή. Πολλά από τα μέλη της ΠΕΑΝ συμπαθούσαν τον πολιτικό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ο οποίος είχε επιλέξει, όπως και πλείστοι όσοι αστοί πολιτικοί, τη φυγή στην Αίγυπτο, για να καλοπερνά στις δεξιώσεις των «συμμαχικών» πρεσβειών στο Κάιρο και να ετοιμάζεται για την επάνοδο στην εξουσία μετά τη διανομή της «λείας»! Μετά το κτύπημα η ΕΣΠΟ δεν ξανασυστάθηκε!
Καλό είναι να γιορτάζεται η δολιοφθορά της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Όμως αυτή έγινε κατ’ απαίτηση των Άγγλων, οι οποίοι ένοιωθαν ασφυκτικό τον κλοιό των στρατευμάτων του Ρόμελ. Εκεί ο αρχηγός του ΕΔΕΣ έδειξε δέσμιος των Άγγλων και ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ σύρθηκε απρόθυμα, όπως στη συνέχεια απρόθυμα συρόταν από τους επιτελείς του ΚΚΕ. Αυτή υπήρξε η πρώτη και τελευταία ενωτική αντιστασιακή δράση. Ευθύς αμέσως άρχισε ο εμφύλιος σπαραγμός, που μας οδήγησε στα Δεκεμβριανά και στον εμφύλιο.

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»