Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Ελληνικό σινεμά…


Ο κινηματογράφος είναι η πιο προσιτή σε όλους μορφή τέχνης. Έχει προσφέρει πάρα πολλά και ειδικά τώρα τη χώρα μας, θα μπορούσε να κάνει θαύματα. Όπως έχει κάνει στις Ινδίες το Bollywood για να μην αναφέρω την Τουρκία….
Δυστυχώς σε μας υπάρχει μόνο ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος με σεναριογράφους, ηθοποιούς, παραγωγούς να φτιάχνουν μικρά αριστουργήματα – με λίγα μέσα – που πλέον έχουν γίνει κλασικά. 

Όσο για την σύγχρονη παραγωγή, θεωρεί την κουλτούρα συνώνυμη του ακαταλαβίστικου, του αρρωστημένου, του διεφθαρμένου. Ή πιστεύουν ότι οι ταινίες είναι ψυχοθεραπευτικό μέσο μετά επιδοτήσεων και βραβείων για τους «δημιουργούς» τους.
Το μοιραίο αποτέλεσμα είναι να τις τρώει το σκοτάδι γιατί, παρά τις πομπώδεις παρουσιάσεις και προβολές τους, απλά δεν αντέχουμε να τις βλέπουμε. Γιατί πώς να αποφύγουμε τις συγκρίσεις όταν βλέπουμε μία ταινία «τριτοκοσμικής» χώρας που χωρίς να είναι «υπερπαραγωγή» μας καθηλώνει και μας προσφέρει όλη την αληθινή ψυχαγωγία ενός έργου τέχνης.
Δεν έχω δει ταινία του Ιράν που να μη με ενθουσίασε το σενάριο, οι ηθοποιοί, η ευαισθησία για τον άνθρωπο, την φύση, τις παραδόσεις.
Είναι πράγματα που υπάρχουν πλούσια και στην δική μας παράδοση. Τα δημοτικά μας τραγούδια: Διγενής, Ακρίτας, Ερωτόκριτος, τόσα έθιμα, ένας τρόπος ζωής με τις αξίες του, τις διηγήσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων, τα παραμύθια, τους μύθους, την σοφία των γεροντότερων. Αν όλο αυτό το αστείρευτα πλούσιο υλικό εχρησιμοποιείτο για να γίνουν ταινίες, το όφελος θα ήταν πολλαπλό. Θα μάθαιναν οι νέοι πράγματα για τον τόπο τους που δυστυχώς τους είναι άγνωστα. Και έτσι θα τον αγαπούσαν περισσότερο, θα προβαλλόταν όλος αυτός ο πολιτισμός του λαού μας διεθνώς, όπως προβάλλεται ο πολιτισμός της Ινδίας, του Ιράν, του Αφγανιστάν κλπ. Το οικονομικό όφελος επίσης θα ήταν τεράστιο. Θα ανύψωνε το ηθικό όλων μας. Θα βοηθούσαμε να σωθεί η κληρονομιά μας από τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης και της αλλοτρίωσης και τις «ξενομανίας» και της τυφλής μίμησης αμερικάνικων και άλλων θολών προτύπων.
Έχουμε και ένα Υπουργείο Πολιτισμού, που αν ήθελε θα μπορούσε να ενισχύσει αυτού του είδους τις παραγωγές. Είναι τόσο κρίμα να «βομβαρδιζόμαστε» από τόσα ξένα προϊόντα και να μένουμε απαθείς.

Βαρβάρα Τσιάλτα.