Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Κράτος και ΟΛΠ Υπαίτιοι της Κρίσης στη Ζώνη


 Σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου σχετικά με την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στην οποία εκτός των άλλων παραβρέθηκαν και, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ανδριανός Μιχάλαρος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Ζησιμάτος, νιώσαμε καθαρά την Κραυγή Αγωνίας της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την διάσωσή της.

Στη σύσκεψη ειπώθηκαν πολλές αλήθειες για το πώς φτάσαμε στο σημείο μηδέν της Ζώνης με βυθισμένες στο σκοτάδι όλες σχεδόν τις υπάρχουσες μονάδες μας, οι οποίες μέχρι και την Δεκαετία του 80 κυριαρχούσαν στο χώρο, όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και ολοκλήρου του κόσμου.
Κύριες αιτίες, κατά τους ομιλητές, αυτής της πορείας που μας έφτασε από την παγκόσμια κυριαρχία στην επισκευή και την τεχνογνωσία στην πλήρη απαξίωση είναι βασικά το κράτος με την ανύπαρκτη πολιτική και την αδιαφορία του και η απαράδεκτη τακτική του ΟΛΠ, ειδικότερα φταίνε:
Α. Η μη εκμετάλλευση της Κοινοτικής οδηγίας που εφαρμόστηκε για τα μεγάλα ναυπηγεία και απέκλεισε τις μικρές επιχειρήσεις της ζώνης.
Β. Ο μη εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων γιατί δεν εκμεταλλευτήκαμε τις επιδοτήσεις που παρείχε η ΕΕ.
Γ. Η αδιαφορία και η έλλειψη Κυβερνητικής Στρατηγικής Πολιτικής για την τύχη των Επιχειρήσεων της Ζώνης.
Δ. Η αδυναμία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η απαγόρευση υπαγωγής των Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων σε Κοινοτικά προγράμματα.
Ε. Η ανεπαρκής και περιορισμένη, υπάρχουσα υποδομή του ΟΛΠ για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων καθώς και η υπέρογκη τιμολογιακή πολιτική του, που είναι απαγορευτική για κάθε είδος εργασίας.
ΣΤ. Το ασταθές εργασιακό, φορολογικό και Ασφαλιστικό περιβάλλον.
Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι ενώ ο ΟΛΠ κάνει τεράστια έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Λιμάνι για την κρουαζιέρα, δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ στην Ναυπηγοεπισκευή για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.
Λύσεις ακούστηκαν αρκετές που όλες έχουν να κάνουν με τον ΟΛΠ και το Κράτος:
Επαναλειτουργία ναυπηγείων Ελευσίνας, κίνητρα για τη στήριξη της Ακτοπλοΐας και την επανάκαμψη της Ποντοπόρου Ναυτιλίας, επιδοτήσεις απασχόλησης, μείωση κόστους εργασίας με μείωση φόρου και εισφορών, πρόσβαση μονάδων ζώνης στα πιστωτικά ιδρύματα, αναστολή πλειστηριασμών και δικαστικών διεκδικήσεων, στήριξη των επιχειρήσεων από τον ΟΛΠ.

Γιάννης Κανατσέλης