Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Ο ρόλος του Ιερέα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία


Μπορεί στην περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης και στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού ο ρόλος του ιερέα να ήταν μόνο τελετουργικός και αγιαστικός και το κύριο καθήκον του να ήταν η τέλεση των μυστηρίων και των ιερών ακολουθιών. Όμως με την πάροδο των αιώνων και τις αλλαγές που εγίνοντο ο ρόλος του καθίστατο πιο σύνθετος και σημαντικός και γνωρίζουμε ιδιαίτερα την σπουδαιότητα που είχε κατά τη διάρκεια των τετρακοσίων (400) χρόνων της δουλείας των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Τον τελευταίο αιώνα και ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες που έχουμε καταιγιστικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής, οικογενειακής και προσωπικής μας ζωής, ο ρόλος του ιερέα είναι αναμφισβήτητα αποφασιστικός και ουσιαστικός. Η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου των ανθρώπων και του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου της κοινωνίας, η υπερκατανάλωση υλικών αγαθών και η προσκόλλησή μας σ’ αυτά, η παγκοσμιοποίηση, η εκκοσμίκευση και απομάκρυνση των χριστιανών από τον Θεό, η χαλαρότητα στη συνείδηση και η απώλεια αντιστάσεων στο φθηνό και στο κακό, είναι μερικοί από τους μεγάλους λόγους και αιτίες που απαιτούν από τον σύγχρονο ιερέα να βρεί τρόπους να τις αντιμετωπίσει. Ως ποιμένας πρέπει πάντα να στέκεται δίπλα και μαζί με τα πρόβατά του, προσπαθώντας να φέρει κοντά του τα απολωλότα και συμπάσχοντας με αυτά σε κάθε δύσκολη τους περίσταση. Ως άνθρωπος πρέπει να φροντίζει για την πνευματική και μορφωτική του καλλιέργεια και άνοδο, να ενημερώνεται ατομικά με μελέτη και συλλογικά με ομιλίες, διαλέξεις, ημερίδες και συνέδρια, και να παρακολουθεί συνεχώς τις ραγδαίες εξελίξεις.
Ως λειτουργός του Υψίστου πρέπει να κάνει συνεχή αγώνα για να αγιάζεται διαρκώς. Ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς του πρέπει να είναι πρότυπο και υπόδειγμα για τους συνανθρώπους του.
Στις ιερές μητροπόλεις και τις ενορίες με την πληθώρα από έργα και δραστηριότητες η προσφορά του είναι γνωστή. Θείες λειτουργίες, κατηχητικά, νεανικές και φοιτητικές συντροφιές, φιλόπτωχα ταμεία και συσσίτια, βοήθεια σε αναξιοπαθούντες, εξωτερική ιεραποστολή, συμπαράσταση σε μετανάστες, ιδρύματα και σχολές κάθε είδους, τεράστια προβλήματα και ερωτήματα βιοηθικής τα οποία ζητούν επιτακτικά λύσεις και απαντήσεις και στα οποία είναι απαραίτητο να δίνει αγώνες για ν’ ανταποκριθεί.
Στα νοσοκομεία η παρουσία του απαραίτητη. Στο Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας γίνεται και εκεί εμφανής. Είναι γνωστό ότι το 2004 δεκάδες επιλεγμένοι, προσοντούχοι κληρικοί βοήθησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Από ετών έχουν γίνει ήδη προτάσεις για την παρουσία και υπηρεσία των ιερέων σε εργοστάσια, πανεπιστήμια, αθλητικούς συλλόγους, φυλακές, στους αθιγγάνους και γενικότερα σε χώρους με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, και πιστεύω κάποια στιγμή θα το δούμε και αυτό να γίνεται πραγματικότητα.
Σήμερα τα πάντα σχεδόν γύρω μας αποτελούν προκλήσεις τις οποίες καλείται η Ορθόδοξη Εκκλησία μας να αντιμετωπίσει με σύνεση, περισυλλογή αλλά και αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και το δυναμικό που διαθέτει. Ο ορθόδοξος ιερέας αποτελεί και θα αποτελεί τον μοχλό και το χέρι της Εκκλησίας και με την χάρι του Θεού και την δική του θέληση και συμβολή θα καταστεί δυνατό ν’ αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

π. Χρυσόστομος Καράμπελας