Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία


Πόσα δεινά, πόσες παρεξηγήσεις, πόσες δυσλειτουργίες, πόσες έριδες, ασυμφωνίες, τσακωμοί, διαπληκτισμοί ακόμη και φόνοι προκύπτουν στη ζωή μας κάθε λεπτό μόνο και μόνο από την κακή χρήση και ερμηνεία της αντιληπτικής μας ικανότητας. Οι πράξεις μας είναι σχεδόν πάντα συνέπεια του τρόπου που εμείς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, πιστεύοντας ακράδαντα – και εδώ είναι το λάθος – ότι αυτός είναι ο μόνος και ο πιο σωστός τρόπος να τα δει κανείς τα πράγματα. Το ίδιο βεβαίως πιστεύει και ο Άλλος.

Οι Άγγλοι έχουν μια παροιμία που λέει ότι για να καταλάβεις τον ΄Άλλο πρέπει να μπεις στα παπούτσια του. Που σημαίνει ότι όταν συζητάμε, όταν προσπαθούμε να συμβιώσουμε αρμονικά με τον Άλλο ή τους Άλλους, αυτό που πρέπει πρωτίστως να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την «θέση» του, το πώς αντιλαμβάνεται εκείνος τα πράγματα. Αν είμαστε ανοιχτοί σε αυτό, σίγουρα θα βρεθούμε προς εκπλήξεων. Θα ανακαλύψουμε πολύ γρήγορα ότι υπάρχουν και άλλες σκέψεις και άλλοι τρόποι εξ ίσου καλοί αν όχι καλύτεροι και λειτουργικότεροι από τους δικούς μας. Αρκεί να μην είμαστε περιχαρακωμένοι στα στενά σύνορα του εγώ μας. Άλλωστε τι σημαίνει αντίληψη; Ο Αναξαγόρας την περιέγραψε σαν μία μορφή «λύπης» δηλαδή έναν ανεπαίσθητο πόνο που αισθανόμαστε ερχόμενοι σε επαφή οπτική, ακουστική κλπ. με κάτι ανόμοιο. Έτσι εξηγείται γιατί προτιμάμε πολλές φορές την σιωπή από οποιοδήποτε ακόμη και ευχάριστο ήχο. Έτσι εξηγείται γιατί δεν βλέπουμε στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια εξωτερική πηγή φωτός για να δούμε (και οι γάτες που βλέπουν στο σκοτάδι; Αυτά να βλέπουμε και να μην νομίζουμε ότι είμαστε σε όλα ανώτερα όντα από τα ζώα). Άλλωστε οι μεγαλύτεροι μάντεις και ποιητές της Αρχαιότητας ήταν τυφλοί που σημαίνει ότι διέθεταν εσωτερικά ανώτερο φως μέρα – νύχτα.
Έτσι λοιπόν αντίληψη σημαίνει και κάτι αντίθετο της πραγματικότητας. Τα φαινόμενα όντως απατούν. Παράδειγμα ο Πρωθυπουργός μας που αντιλήφθηκε ολόκληρο το Success story. Άπειρα τέτοια παραδείγματα. Αρκεί να ξεχωρίζουμε. Να μην τα συγχέουμε με την ορθή κρίση και την όσο το δυνατό σωστή και τεκμηριωμένη αντίληψη. Εδώ είναι που χρειάζεται λίγη δουλειά!
Οι αντιλήψεις είναι πολλές αλλά η σύλληψη της αλήθειας είναι μία και δεν συμβαίνει ούτε κάθε μέρα. Τις περισσότερες φορές δεν φθάνει ούτε μία ολόκληρη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογοητευόμαστε. Οι αποτυχίες είναι δικαιολογημένες. Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι η έλλειψη προσπάθειας δηλαδή μόχθου. Όλα είναι δρόμος και το ΤΑΟ σημαίνει δρόμος. Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει αν εμείς επιλέξουμε λάθος δρόμος. Οι θρησκείες μας δείχνουν τον Δρόμο όπως στον Αρχαίο Μύθο του Δρόμου της Αρετής και της Κακίας. Η επιλογή είναι δική μας και γίνεται κάθε μέρα κάθε λεπτό; Δεν υπάρχουν σημαντικά και ασήμαντα θέματα γιατί όλα είναι σημαντικά, όπως το πέταγμα της πεταλούδας, στον Αμαζόνιο που μπορεί να προκαλέσει θύελλα στην άλλη άκρη του κόσμου.
Αν όλοι προσπαθούμε να είμαστε στον σωστό δρόμο τότε σίγουρα κάπου θα συναντηθούμε. Όπως όλες οι παράλληλοι κάπου στο Σύμπαν συναντιούνται. Άλλωστε ευθεία δεν υπάρχει. Αλλά εδώ ανοίγει καινούργιο θέμα…

Βαρβάρα Τσιάλτα