Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Η ΠΙΚΡΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΑΗ..Η ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πολύ λυπήθηκε η Κυριακούλα, σαν έμαθε ότι, ο γιός της φίλης της, είχε προσβληθεί από ανίατη ασθένεια. Ένας τυχαίος έλεγχος, μια απλή ακτινογραφία θώρακος, ανέδειξε την οδυνηρή αλήθεια.
Μεγάλη πλευριτική συλλογή και κάποιο ύποπτο μόρφωμα...
Θεραπεία; Μόνο για να κλείσουν ραντεβού στο Δημόσιο Νοσοκομείο, έπρεπε να πληρώσουν σχεδόν δέκα ευρώ, καλώντας τον πενταψήφιο αριθμό...

Έχεις κανέναν γνωστό Κυριακούλα; Ρωτούσε με αγωνία η γυναίκα. Κάποιον, που να μην ζητά χρήματα. Το παιδί μου είναι άνεργο δυό χρόνια και η γυναίκα του ίσα, που τα βγάζει πέρα με το μισθό του σούπερ μάρκετ...
Αυτές τις λυπηρές καθημερινές ιστορίες ακούμε όλοι μας, θεωρώντας, ίσως, ότι ο μεγάλος κίνδυνος της θανατηφόρου ασθενείας, θα χτυπήσει επιλεκτικά την πόρτα του διπλανού μας. Αυτή η νοοτροπία, εξέθρεψε παντός είδους ατασθαλίες.
Το ψάρι βρωμίζει απ΄ το κεφάλι και η πάταξη της κακοδιοίκησης, είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, σκέφθηκε η Κυριακούλα.
Η παιδεία, είναι πολιτική απόφαση,η υγεία, είναι πολιτική απόφαση, η διάλυση της οικονομίας είναι πολιτική απόφαση.
Τα σχολικά βιβλία, που διανέμονται, διαμορφώνουν εθνικές συνειδήσεις, σε μια χώρα, που ωθείται σε πολυπολιτισμική χαώδη κουλτούρα.
Το φακελάκι, που επίσης είναι θέμα παιδείας, ανθούσε, αλλά γιατί δεν διώκεται ποινικά και εκείνος, που δωροδοκεί; Συγκεκριμένα, πληρώνει τον ασυνείδητο, προκειμένου, να παραβιάσει την όποια λίστα και να λάβει ειδική μεταχείριση, σε βάρος του συμπολίτου, που δεν διαθέτει χρήματα. Επομένως ο δωρολήπτης είναι εξίσου ένοχος με τον δωροδωκούντα.
Εάν υπήρχε νομικό υπόβαθρο, δεν θα υπήρχε διαφθορά. Αλλά, ουδείς επιθυμούσε να πατάξει την παρανομία, που εξέθρεψε τον ραγιαδισμό και το κοτζαμπασιλίκι.
Ομοίως, εάν, υπήρχε πρόβλεψη, θα ευνοείτο η εγχώρια παραγωγή, προκειμένου, η χώρα να αποκτήσει αυτάρκεια. Αλλά οι παραγωγοί, εξολοθρεύτηκαν.
Κάποτε, η καλή μας Πικραγγουριά, είχε ακούσει από γνωστό φαρμακοβιομήχανο, το παράπονό του, γιατί να χρησιμοποιούνται λ.χ. οροί εισαγωγής στα δημόσια Νοσοκομεία μας, τη στιγμή, που το εργοστάσιό του, δύνατο να παρέχει τους όμοιους, σε τιμή κάτω από την μισή! Γιατί άραγε;
Το εν λόγω εργοστάσιο, φυσικά, έκλεισε, ενώ τα εξαιρετικά και προ πάντων φθηνότερα σκευάσματα, που παρήγαγε, δυσφημούντο συστηματικά από το σύστημα.
Μα τι περιμένετε από μιά τόσο φθηνή αντιβίωση; Να σας γιατρέψει το συνάχι;
Τόνιζε ο αναρμόδιος πωλητής, στον αφελή ενδιαφερόμενο...Κάνει αλλεργίες! Έχει παρενέργειες! Είναι αρχαίο! Ποιός γιατρός το έγραψε; Άααα, αυτή η τρελλή...
Έτσι κατάντησε η υγεία κερδοσκοπικό παραπροϊόν και όργανο στα χέρια αδίστακτων κερδοσκόπων.
Μα να μην σας κάνουν ένα τρίπλεξ γιά την ποδάγρα σας θείτσα μου;
-Αφού σας βρήκαν και ποδοσφαίρια (πυοσφαίρια) στα ούρα....
-Και κλαψε-κι-έλα, (κλεμπσιέλα) κουμπάρα μου....
-Να κάνεις και ένα υπέροχο...(υπέρηχο)...
- Όχι έκανα τρίπλεςς...( τρίπλεξ)...
Η κλινική εξέταση του ασθενούς, παραγκωνίσθηκε από τη σωρεία εξετάσεων και τη χορήγηση σκευασμάτων πολλές φορές αμφίβολης αποτελεσματικότητος.
Η Κυριακούλα, δεν είναι εύκολη περίπτωση. Επιλέγει και ελέγχει. Διαβάζει την ιατρική της Εγκυκλοπαίδεια. Αναζητεί. Εφαρμόζει όλα εκείνα τα περιφρονημένα μέσα, που παλιότερα χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας... Έχει πάντοτε μαζί της ένα μπουκαλάκι με το παλιό δοκιμασμένο, οινόπνευμα και μάλιστα μπλέ, μετουσιωμένο, δεν είναι προς πόσιν άλλωστε... Ποτέ δεν αγγίζει το κεφάλι της, ειδικά μύτη, αυτιά, μάτια και στόμα με άπλυτα χέρια. Εάν ευρεθεί σε συγχρωτισμό, τραίνο, λεωφορεία, άμεσα, καθαρίζει τα χέρια και την άκρη της μύτης της με οινόπνευμα. Άμεσα. Τα μικρόβια μεταδίδονται και με την επαφή, χειραψίες, βήχα, πταρμό.
Το βάμμα της καλέντουλας, η πρόπολη και η άρνικα, δεν λείπουν από το φαρμακείο της.
Τα αυτοσχέδια στοματοπλύματα με χαμομήλι, σόδα, καλέντουλα, είναι στην ημερήσια διάταξη, όποτε αισθανθεί το κοινώς αποκαλούμενο κρυολόγημα.
Ο χυμός λεμονιού επίσης. Τα αφεψήματα, από την πλούσια βοτανική παραγωγή της ελληνικής γης και το μέλι μας, που είναι το ωραιότερο του κόσμου.
Ο ζωμός, ειδικότερα πουλερικών, η πλούσιο σε κολλαγόνα μέρη του κρέατος, όπως το κότσι, το πόδι η κοιλιά, χωρίς τα λίπη.
Η αφυδάτωση, είναι ο πιστότερος σύμμαχος της ασθένειας...
Η δύναμη της φύσης, δεν κλείνεται σε τροχίσκους, όπως αποκαλούσαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι, τα χάπια....
Το φάρμακό σου είναι η τροφή σου, σύστησε η καλή μας Κυριακούλα, σε φίλη, που παραπονέθηκε γιά το διαβήτη, που την ταλαιπωρούσε, την υπερχοληστερολαιμία και το ουρικό οξύ, αλλά κατανάλωνε ασυναίσθητα γλυκά, λίπη, κρέατα και αλάτι, με πρόσχημα, ότι έπινε χάπια για κάθε περίπτωση.
Εάν και εφόσον λοιπόν, κάναμε οικονομία στις παροχές υγείας, καταστέλλοντας την πολυφαρμακία και ευνοώντας την τακτική πρόληψη με συγκεκριμένες-όχι αλόγιστες- εξετάσεις, τότε θα εξοικονομούντο χρήματα, γιά τον ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ, της σοβαρής ασθένειας, που απαιτεί πανάκριβες θεραπείες στο Νοσοκομείο.
Κι αυτό, επίσης είναι θέμα παιδείας, Η αρετή, είναι θέμα παιδείας. Η κρίση είναι θέμα παιδείας.
Η παιδεία όμως, είναι και παραμένει , πολιτική απόφαση. Άρα και η αρετή προκύπτει, όταν υφίσταται πολιτική απόφαση.
Εκεί καταλήγει ο συλλογισμός της Κυριακούλας, που συμπλήρωσε με τσάι του Ευρώτα και μέλι το πρωινό της.

Μαρία Μπουκουβάλα

Ιατρός – Πολιτευτής Πειραιά