Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Μέτρα για ενίσχυση της Ναυτικής Εργασίας

Από ομιλία στη Βουλή του κ. Βαρβιτσιώτη
«Είναι αλήθεια ότι έχει αυξηθεί η ανεργία των ναυτικών, λόγω της αύξησης της προσφερόμενης εργασίας. Πολλοί άνθρωποι, που είχαν φύγει από τη θάλασσα, επανέρχονται και επανεργοποιούν τα ναυτικά τους φυλλάδια, γιατί δεν βρίσκουν δουλειά στην ξηρά.
Για εμάς, αυτό που είναι το κύριο μέλημά μας, είναι να αναβαθμίσουμε τη ναυτική εκπαίδευση και να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες στους σπουδαστές που βρίσκονται στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, προχωρήσαμε σε μια συμφωνία με την ΠΝΟ και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ώστε να μπορούν να ναυτολογούνται και να παίρνουν προσόντα, όχι μόνο στα πλοία υπό ελληνική σημαία, που είναι περίπου οκτακόσια ενενήντα, αλλά και στα ελληνόκτητα πλοία υπό ξένη σημαία, που είναι περίπου άλλα δύο χιλιάδες. 

Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα περισσότερης απασχόλησης.Δίνουμε, δηλαδή, τη δυνατότητα να επανδρώσουν πολύ περισσότερα πλοία. Πιστεύουμε ότι μόλις εκδοθεί η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση θα λύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα.
Προχωράμε στην ενίσχυση της ναυτικής εργασίας και προχωράμε με δυο βασικές ρυθμίσεις.
Πρώτα απ’ όλα, αναβαθμίζουμε το ΓΕΝΕ, το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, μέσα από την ενσωμάτωσή του στον Οίκο Ναύτου, ώστε να παρέχουμε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες: Και να κάνουμε μείωση στο διοικητικό κόστος, αλλά και να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες προς τους ναυτικούς μας.
Το δεύτερο το οποίο κάνουμε είναι μια αναβάθμιση στη ναυτική εκπαίδευση. Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης γίνεται μέσα από την αναβάθμιση κατ’ αρχάς των ίδιων των σχολών.

Η δική μας στόχευση είναι μέχρι την άνοιξη να έχουμε παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο αναμόρφωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, γιατί είναι αμαρτία σε μία χρονιά όπου έρχονται πλέον μαθητές του δεκαεπτά και του δεκαοκτώ στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, να μην μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα παιδιά.
Βρισκόμαστε, σε συνεργασία με τα ΤΕΙ και με το Πολυτεχνείο, ώστε να ανοίξουμε το επάγγελμα του ναυτικού και σε άλλες κατηγορίες, όπως παραδείγματος χάριν στους ηλεκτρονικούς. Σήμερα, εξάλλου, τα πλοία έχουν εξελιχθεί. Χρειάζονται ηλεκτρονικοί πάνω σε αυτά.

Και, βεβαίως, πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη και τον πλούτο του ελληνικού στόλου».