Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Περίπατος στην Πειραϊκή

Περπατώντας προχθές το απόγευμα κατά μήκος της Πειραϊκής, μαγεύτηκα ακόμη μία φορά από την άγρια ομορφιά των βράχων και την ήμερη και γαλήνια ομορφιά του Σαρωνικού. Ο φωτισμός των τειχών του Θεμιστοκλή προσέδιδε μία υποβλητικότητα που προκαλούσες δέος. 
Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι στον Πειραιά δεν υπάρχει τίποτε να δει κανείς. Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα αρχαία τα έχουν εξαφανίσει, όπως την Σκευοθήκη του Φίλωνος, τα ιερά, τα θέατρα, όμως η φυσική ομορφιά της Πειραϊκής, της Καστέλλας, του Προφήτη Ηλία παραμένουν. Και είναι τόσο καλό για το σώμα όσο και για το πνεύμα και την ψυχή ο περίπατος σ’ αυτές τις περιοχές! Αν θέλουμε να ηρεμήσουμε, να σκεφθούμε, να οργανώσουμε αυτά που μας απασχολούν, να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα, να διευκολύνουμε τον ύπνο μας, είναι πολύ καλύτερο και χωρίς παρενέργειες, αντί να καταφύγουμε σε κάποιο χάπι, να φορέσουμε ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια και να ξεκινήσουμε για έναν περίπατο με βήμα ταχύ κατά προτίμηση – που έλεγε και ένα παλιό τραγουδάκι --. Είναι απολύτως σίγουρο ότι θα νοιώσουμε πολύ καλύτερα μετά. Οι σκέψεις μας θα έχουν ξεκαθαρίσει, θα αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και πιο ικανοποιημένοι, αφού θα έχουμε κάνει κάτι ωφέλιμο για μας. Αυτές οι ευχάριστες αλλαγές θα μας κάνουν να καθιερώσουμε αυτό τον περίπατο οπότε τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα.
Άλλωστε τι είναι η κατάθλιψη που όλους μας απειλεί ειδικά σήμερα; Όλοι οι σοφοί μας έχουν πει ότι η ευτυχία είναι δική μας υπόθεση και εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι΄ αυτήν. Άρα και στην κατάθλιψη πρέπει να αναζητήσουμε πρώτα το δικό μας μερίδιο ευθύνης πριν απευθυνθούμε αλλού. Η παραίτηση από τον αγώνα σωματικό, ψυχικό, πνευματικό μας φέρνει κοντά την κατάθλιψη, ενώ η κίνηση η σωματική και η πνευματική την απομακρύνουν. Γι’ αυτό και η εργασιοθεραπεία εφαρμόζεται σαν το καλύτερο φάρμακο.
Όπως ξέρουμε οι αρχαίοι μας πρόγονοι φιλοσοφούσαν περπατώντας. Η περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, ο Κήπος του Επίκουρου, αλά και ο γνωστός πίνακας του Ραφαήλ, δείχνουν τους μεγάλους μας φιλοσόφους, να συζητούν περπατώντας. Βέβαια η Ακαδημία του Πλάτωνος δεν ήταν όπως είναι σήμερα, ούτε η Αθήνα γεμάτη κήπους και πράσινο. Όμως ο Πειραιάς διαθέτει ακόμη μια πανέμορφη ακτογραμμή και μία θάλασσα που είναι κατάλληλη ακόμη και για μπάνιο (Στην Πειραϊκή όλο τον χρόνο υπάρχουν πολλοί που κατεβαίνουν τα βράχια για μπάνιο!).
Αλλά και μόνοι μας όταν περπατάμε, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για διάλογο με τον εαυτό μας, αφού η σιωπή μας βοηθά να στρέψουμε τα μάτια μας προς τα μέσα. Ο παρακείμενος του ρήματος οράω –ώ όπως είχαμε μάθει κάποτε είναι όπωπα. Άρα η λέξη σιωπή δεν σημαίνει το έσω και αυτό που έχει δει; Άρα στη σιωπή «βλέπουμε» αυτό που με τα μάτια της ψυχής μας έχουμε ήδη γνωρίσει. Και το ανασύρουμε το επανεξετάζουμε, το επεξεργαζόμαστε, βρίσκουμε τις αιτίες, τα λάθη, πτυχές, που δεν είχαμε αντιληφθεί και ξαναζούμε τις ευχάριστες στιγμές. Αυτά και μερικά από όλα όσα μας προσφέρει ένας περίπατος. Ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει αυτά που του ταιριάζουν και που σίγουρα υπάρχουν!

Βαρβάρα Τσιάλτα