Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Το άνθος του Κάκτου


Πριν λίγο καιρό είχα φυτέψει ένα μικρό κακτοειδές φυτό αποτελούμενο από λίγα απλά ασήμαντα θα έλεγε κλωναράκια. Ρίχνοντας μια ματιά τυχαία στην μικρή ζαρντινιέρα που ήταν αυτό το φυτό μαζί με άλλα, έμεινα με ανοιχτό κυριολεκτικά το στόμα: Ένα καταπληκτικό άνθος είχε προβάλλει! Ήταν μεγάλο σε σχέση με το φυτό, με πέντε χονδρά φύλλα που σχημάτιζαν ένα άστρο.

 Στο κέντρο ένας κύκλος και μέσα στον κύκλο ένα άλλο άστρο. Τα χρώματά του μαγευτικά, σκούρο μωβ με πολλές αποχρώσεις και διάσπαρτες κιτρινωπές πιτσιλιές. Και ω της βλασφημίας! Μου θύμισε κάποιες πανάκριβες καρφίτσες που βλέπει κανείς στη Βουκουρεστίου. Έχουμε τόσο απομακρυνθεί από την φύση, ώστε όταν δούμε ένα ασυνήθιστο λουλούδι αυτό να μας θυμίζει ένα κόσμημα, αντί να συμβαίνει το αντίθετο! Αλλά εκτός από αυτό, θαυμάζοντας αυτό το μικρό έργο τέχνης της φύσης σκέφτηκα τόσα πολλά πράγματα που με ταρακούνησαν αλλά και με ηρέμησαν. Σκέφτηκα πρώτον όλη αυτή την τέλεια αρμονία χρωμάτων, αναλογιών, σχημάτων που προέκυψε από ένα μικρό πράσινο κλωναράκι και τροφοδοτήθηκε από έναν ακόμη πιο μικρό και λεπτό μίσχο. πως πέρασαν τόσες «πληροφορίες», που ακόμη και σήμερα δεν έχουμε πλήρως αποκωδικοποιήσει; Αυτό το πεντάκτινο αστέρι, μέρος του δωδεκάεδρου του «ιερού» στερεού και του Πυθαγόρα, ο οποίος βέβαια πρώτος τα ανακάλυψε  συμβόλιζε την υγεία και ήταν το μυστικό σύμβολο μεταξύ των Πυθαγορείων, με το οποίο άρχιζαν και τις μεταξύ τους επιστολές σαν ευχή και σαν χαιρετισμό για υγεία και ευημερία. Το δωδεκάεδρο ως το τελειότερο στερεό που εγγράφεται  στον κύκλο αντιπροσώπευε τον αιθέρα στον οποίο ορκίζονταν οι Πυθαγόρειοι. Υπάρχει σήμερα στην ζωή μας καμμία επαφή με τον αιθέρα του Σύμπαντος; Όχι βέβαια. Ούτε σαν λέξη ξέρουμε καλά καλά τι σημαίνει. Κάποτε σήμαινε ένα φαρμακευτικό υγρό που ανέπνεε κάποιος σε περίπτωση λιποθυμίας.
Η γνώση και η επαφή με τον αιθέρα ήταν κάτι που οι Πυθαγόρειοι είχαν πετύχει αλλά μετά από πολυετείς δοκιμασίες, ασκήσεις, μελέτες, διαλογισμό. Πως ήταν δυνατόν να συμβιβαστεί αυτός ο τρόπος ζωής και σκέψης με τους στόχους της «εξέλιξης»; Γι αυτό και οι Πυθαγόρειοι και όλοι οι μυημένοι, έπρεπε να τηρούν και να σέβονται επί ποινή θανάτου τον όρκο της Σιωπής: Γιατί οι μεγάλου Μύστες, όπως ο Πυθαγόρας ήξεραν πολύ καλά αυτό που έχουμε καταλάβει όλοι μας σήμερα: Τι σημαίνει να πέσει μια επιστημονική ανακάλυψη σε λάθος χέρια. (Νομίζω ότι γι’ αυτό βλέπουμε τον Αϊνστάϊν συνεχώς αχτένιστο στις φωτογραφίες του: Τράβαγε συνέχεια ο άνθρωπος τα μαλλιά του από τις εφαρμογές που έκαναν και προσπαθούσαν να κάνουν στις ανακαλύψεις του. Το ίδιο και ο Nobel που θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία για να εξιλεωθεί προφανώς για τις δικές του ανακαλύψεις).
Ένα μικρό λουλούδι λοιπόν μας διδάσκει τους νόμους της Αρμονίας. Όπως και ένα κοχύλι (ο Ναυτίλος είναι ο μεγαλύτερος μαθηματικός της φύσης). Όπως το τιτίβισμα των πουλιών, ο κυματισμός της θάλασσας και τόσα άλλα ή μάλλον τα πάντα στη φύση. Όμως περνούν απαρατήρητα γιατί αντί να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής και του μυαλού μας στα θαύματα που μας περιβάλλον, αντί ν’ αφουγκραστούμε τους κατάλληλους ήχους για την ψυχική μας ισορροπία, την αναζητούμε στα ηρεμιστικά, στα αγχολυτικά, στα αντικαταθλιπτικά, στα υπνωτικά, στο shopping,  στα κουτσομπολιά της τηλεόρασης, στην ανούσια διασκέδαση γενικώς. Συνήθως τέτοια εποχή ψάχνουμε να βρούμε τη φόρμα μας για να χάσουμε τα κιλά των διακοπών, ώστε να ξαναπάρουμε τα Χριστούγεννα και πάει λέγοντας. Προτείνω να βρούμε πρώτα την πνευματική και ψυχική μας φόρμα, η οποία είναι 100% βέβαιοι ότι θα φέρει και την σωματική. Ο καθένας μας ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή του μπορεί να βρει αυτά που του ταιριάζουν μία και ο τόπος μας προσφέρει τα πάντα: Βουνά για παζοπορία, θάλασσα για μπάνια και περίπατο καλό καιρό. Είναι ιδανικές συνθήκες που δεν τις απολαμβάνουν όλοι οι κάτοικοι του Πλανήτη. Εμείς γιατί να τις περιφρονούμε και να επιμένουμε να μαυρίζουμε την ζωή μας και την ψυχή μας με την κρίση τους; Ναι δεν είναι απαραίτητο να φορέσουμε ένα ξένο ρούχο που δεν μας πάει και δεν μας αρέσει. Άσε που είναι ποτισμένα με θανατηφόρα δηλητήρια. Σαν εκείνο που φόρεσε ο Ηρακλής, που του το είχε δώσει η γυναίκα του, που της το είχε δώσει ο Κένταυρος, που ο Ηρακλής είχε τραυματίσει θανάσιμα γιατί είχε προσπαθήσει να βιάσει την Δηϊάνειρα. Άσχετο; Ποτέ ένας μύθος δεν είναι άσχετος. Γι΄ αυτό ήταν πάντα ευπρόσδεκτοι, αλλά εδώ πρέπει να παραδώσω σ΄εσάς την άκρη του νήματος.

Βαρβάρα Τσιάλτα