Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Ο δεκάλογος του «καλού» γονέα

  Πολλά έχουν γραφτεί για τον γονεϊκό ρόλο, πλήθος ειδικών τον έχει θέσει ως αντικείμενο μελέτης, ενώ όλοι έχουμε -λίγο ή πολύ- αναρωτηθεί σχετικά μ’ αυτόν. Σ’ ένα παλαιότερο κείμενό μου, διευκρίνιζα ότι ιδανικοί γονείς δεν υπάρχουν και ότι όσο πιο νωρίς το κατανοήσουμε και αποδεχτούμε ότι δεν πρόκειται (αλλά ούτε και χρειάζεται) να γίνουμε ιδανικοί γονείς, τόσο το καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Το ζητούμενο είναι να προσπαθούμε να είμαστε «επαρκώς καλοί» γονείς. Ιδού λοιπόν ο δεκάλογος του «επαρκώς καλού» γονέα:

1) Προσπαθήστε να κατανοήσετε τις πραγματικές ανάγκες τού παιδιού σας. Δώστε του αγάπη, φροντίδα, αποδοχή και ασφάλεια με συνέπεια και σταθερότητα. Δείξτε του ότι θα είστε δίπλα του εάν και όποτε σας χρειαστεί.
2) Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του και τη λήψη πρωτοβουλιών. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι εμπιστεύεστε τις ικανότητές του. Δώστε του υπευθυνότητες. Για παράδειγμα, αφήστε το να συμμετέχει στις καθημερινές δουλειές τού σπιτιού. Μη γίνεστε πολύ αυστηροί ή υπερπροστατευτικοί. Ο καθένας μας χρειάζεται στη ζωή του να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά. Δώστε στο παιδί σας την ελευθερία να μεγαλώσει και μέσα από τα λάθη του. 
3) Δώστε του την απαραίτητη καθοδήγηση και βοηθήστε το να χτίσει τις βάσεις για υγιείς επιλογές μέσα στον κόσμο τής σύγχυσης που ζούμε. Συζητήστε μαζί του τις αξίες και τις πεποιθήσεις σας, διδάσκοντας το κυρίως με τις πράξεις σας.
4) Βάλτε δίκαια όρια και φροντίστε αυτά να τηρούνται. Τα όρια δίνουν στο παιδί την αίσθηση της ασφάλειας. Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς, δηλαδή να τηρείτε την ίδια στάση κάθε φορά που κάποιο όριο παραβιάζεται, καθώς και σταθεροί, χωρίς όμως να γίνεστε υπερβολικοί.
5) Συζητήστε μαζί του τα οικογενειακά προβλήματα, όχι όμως και τα ζητήματα του ζευγαριού. Να είστε ειλικρινείς σε τυχόν δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός διαζυγίου εξηγείστε στο παιδί σας το «γιατί» και βεβαιώστε το ότι η αγάπη σας είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη, διαφορετικά μπορεί το ίδιο να αισθάνεται ένοχο για τον χωρισμό σας.  Στην περίπτωση μιας ασθένειας χρειάζεται να είστε ειλικρινείς και καθησυχαστικοί. Στην περίπτωση ενός θανάτου μην προσπαθήσετε να κρύψετε τον πόνο και τη θλίψη σας. Μάθετε στο παιδί σας ότι ο θάνατος είναι μέρος τής ζωής. Ως προς την οικονομική σας κατάσταση, μιλήστε του σχετικά με τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και γιατί.
6) Φροντίστε να έχει νέες εμπειρίες και ενδιαφερθείτε γι’ αυτές. Ακούστε τι έχει να σας πει. Μην το πιέζεται να πετύχει. Δείξτε ενδιαφέρον κυρίως για την προσπάθεια που κάνει παρά για την επιτυχία.
7) Αφιερώστε μέρος από τον ελεύθερο χρόνο σας σε δραστηριότητες που μπορεί να μοιραστεί όλη η οικογένεια. Προσπαθήστε να μιλάτε και να παίζετε με το παιδί σας. Εάν δουλεύετε και οι δύο γονείς, επιλέξτε από κοινού με μεγάλη προσοχή έναν παιδικό σταθμό ή έναν ενήλικα για τη φύλαξη και τη φροντίδα του.
8) Θυμηθείτε ότι το κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδικότητα και είναι διαφορετικό από τ’ άλλα. Επομένως, φροντίστε κάθε συμπεριφορά σας να είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα τού κάθε παιδιού.
9) Όταν επιπλήττετε το παιδί σας, προσπαθήστε να το κάνετε με τρόπο που να ταιριάζει στον χαρακτήρα του και τις τυχόν ιδιορρυθμίες του. Μπορεί να χρειαστεί να απορρίψετε κάποια συμπεριφορά του, προσπαθήστε όμως να μην του δημιουργήσετε την εντύπωση ότι απορρίπτετε το ίδιο.
10) Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να κάνετε «ό,τι κάνουν και οι άλλοι γονείς». Το παιδί σας θα σας σεβαστεί επειδή έχετε τα δικά σας δεδομένα και τις δικές σας αρχές.

                                                        Dr Κωνσταντίνος Γ. Λουκίδης
                                                        Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Επικοινωνιολόγος     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Διδάκτωρ Ψυχολογίας