Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ..Χρηματοδότηση του Προτύπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Καλλιθέας


Από σχετική ερώτηση στη Βουλή
Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας (Π.Ε.Ν.) είναι Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ν.Π.Ι.Δ, επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Χρονολογείται από το 1912, όταν αρχικά λειτουργούσε ως Εθνικό Ορφανοτροφείο Θυμάτων Πολέμου, ενώ αργότερα, το 1978, μετονομάσθηκε σε Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο και φιλοξενεί σήμερα 28-30 παιδιά προσχολικής ηλικίας 2 ½ έως 5 ½ ετών.

Απώτερος σκοπός του Π.Ε.Ν. είναι να φροντίζει για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών των παιδιών, που φιλοξενεί, τη διαπαιδαγώγησή τους, όπως επίσης και για τη στήριξη των ιδίων και των οικογενειών τους, έτσι ώστε, να γίνει δυνατό, φεύγοντας τα παιδιά, να μπορούν να επιστρέψουν στις φυσικές τους οικογένειες.
Επιπλέον, τα τελευταία 23 χρόνια, στο χώρο του Π.Ε.Ν., λειτουργεί Παιδικός Σταθμός με στόχο την κοινωνικοποίηση των παιδιών, που φιλοξενούνται και την παρακολούθηση αντίστοιχου με την ηλικία τους εκπαιδευτικού προγράμματος. Ακόμα, στηρίζει το θεσμό της εθελόντριας οικογένειας, προσφέροντας φιλοξενία σε ορισμένα παιδιά, που οι γονείς τους αδυνατούν να τα φιλοξενήσουν, κατά τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους εορτών και διακοπών.
Δυστυχώς, σήμερα η λειτουργία του Π.Ε.Ν. απειλείται με τερματισμό, λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης. Η Περιφέρεια οφείλει στο Π.Ε.Ν. τη 2η και την 3η δόση (ύψους 170.000 ευρώ) από την επιχορήγηση που εγκρίθηκε για το 2013 και που συνολικά ανέρχεται σε 460.000 ευρώ περίπου, ενώ μέχρι τέλος του έτους εκκρεμεί και η 4η δόση.
Να σημειωθεί επίσης ότι, η 1η δόση της επιχορήγησης που πληρώθηκε από την Περιφέρεια μέσα στον Ιούλιο του 2013, με καθυστέρηση, παρακρατήθηκε αυτόματα από το ΙΚΑ, έναντι ληξιπροθέσμων οφειλών του 2012, ενώ ταυτόχρονα οι 30 εργαζόμενοι του Ιδρύματος παραμένουν απλήρωτοι από 01/01/2013 έως και σήμερα.
Επιπλέον, το Ίδρυμα από το 2012 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος, διότι ενώ είχε καταθέσει ετήσιο προϋπολογισμό της τάξεως των 750.000 ευρώ, τελικά το Υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την επιχορήγηση μόνο των 460.000 ευρώ και πρότεινε στο Ίδρυμα για το υπόλοιπο ποσό να βρει τρόπους αυτοχρηματοδότησης. Φυσικά, το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και με το φετινό προϋπολογισμό του Π.Ε.Ν.