Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ;


Γράφει η Μαρία Ν. Ταστσόγλου
Κυκλοφορούσε το 2011 στο Διαδίκτυο ένα κείμενο αγνώστου συντάκτου με τίτλο «Γιατί πρέπει να ψηφίζουμε», το οποίο, αφού προχωρούσε σε μια μαθηματική ανάλυση, έδινε την απάντηση ότι «ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΧΗΣ/ΛΕΥΚΩΝ/ΑΚΥΡΩΝ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ». 

Κατόπιν προέτρεπε τους Έλληνες να σηκωθούν από τον καναπέ και να πάνε να ψηφίσουν, για να μην αφήσουν στους άλλους την εκλογή ενός «ακατάλληλου» ατόμου για την Διοίκηση. Μάλιστα δε παρέπεμπε στον Επιτάφιο του Περικλή, όπου ο Θουκυδίδης τόνιζε πως «είμαστε ο μόνος λαός που, αυτόν που δεν μετέχει στα κοινά, δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο» (μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον νομίζομεν).
Η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι μόνο δικαίωμα, αλλά είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη, είναι καθήκον του να διαμορφώνει ο ίδιος τις συνθήκες της ζωής του, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της Πολιτείας, τους ισχύοντες νόμους και κατά το κοινό συμφέρον. Προς τούτο, επιλέγει από την πολιτική σκηνή ένα άτομο της εμπιστοσύνης του, ένα άτομο που εκφράζει τις ιδέες και τις απόψεις του και με την ψήφο του το καθιστά υπεύθυνο να διαχειρίζεται τα συμφέροντά του. Κάτω από αυτήν την οπτική, κανείς μας δεν θα έπρεπε να επιτρέπει στους άλλους να ψηφίζουν για λογαριασμό μας. Άρα ΟΛΟΙ τρέχουμε στις κάλπες, για να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, για το οποίο τόσοι αγώνες έγιναν στο παρελθόν και τόσο αίμα έχει χυθεί σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ποιον, όμως, θα εκλέξουμε; Ποιος είναι εκείνος που θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε; Αυτός που δείχνει ότι είναι εκφραστής των ιδεών μας, θα είναι και ο τοποτηρητής μας στο ρινγκ των συμφερόντων; Θα εργαστεί για το καλό της Πολιτείας, του Δήμου, του Λαού; Αν όχι, αν δηλαδή μας προδώσει, τότε εκλέγουμε άλλον στην επόμενη ευκαιρία που μας δίνεται από τον Νόμο. Ψάχνουμε τότε να βρούμε κάποιον μη αλλοτριωμένο από την έπαρση της πολιτικής. Ποιον, όμως; Ποιος και τι θα είναι αυτός ο μη αλλοτριωμένος; Κι εδώ έρχεται πάλι να απαντήσει ο Θουκυδίδης λέγοντας: «Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα έναντι των νόμων στις ιδιωτικές τους διαφορές, ενώ ως προς την θέση τους στον δημόσιο βίο κάθε ένας, ανάλογα με την επίδοση σε κάποιο τομέα, προτιμάται για ένα από τα δημόσια αξιώματα, και όχι από την πολιτική του παράταξη όσο από την αρετή του, ούτε εξαιτίας της φτώχειας, ενώ έχει την ικανότητα να παράσχει κάποια υπηρεσία στην πατρίδα του, εμποδίζεται από το γεγονός ότι είναι άσημος».
Τα μεγάλα ονόματα, οι σπουδαίοι τίτλοι και οι οικογένειες πολιτικών δεν προεξοφλούν την ορθή διακυβέρνηση ούτε υπόσχονται εκπλήρωση των προσδοκιών ενός λαού. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι πολλές φορές άνθρωποι ανάξιοι εκμεταλλεύονται το όνομά τους και προβάλλουν τον πλούτο τους ή την «αριστοκρατική» καταγωγή τους, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να παρασύρουν τον λαό να τους ψηφίσει.

Στις επόμενες εκλογές, λοιπόν, είτε αυτές είναι κοινοβουλευτικές είτε δημοτικές, ας ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ να ψηφίσουμε και να διαλέξουμε έναν άνθρωπο που φαίνεται να διαθέτει αρετές, που φαίνεται να αγαπά τον λαό, που φαίνεται να αγαπά τον τόπο του από τις πράξεις, τις δράσεις και τις συμπεριφορές του προς τον πλησίον.