Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Την 1η Δεκεμβρίου 1913 η Κρήτη ενώνεται με την Ελλάδα

Στα πλαίσια του αφιερώματος για την Κρήτη του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», πραγματοποιήθηκε σε 2 βραδιές εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιώς «Η Ομόνοια».

Το Α’ Μέρος του αφιερώματος (την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου), ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή στις Επαναστάσεις που κινήθηκαν στη Μεγαλόνησο για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού.

Η ιστορία της Αδελφότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κρητική επανάσταση και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, τόνισε και ο πρόεδρος της Αδελφότητας, κ. Θεόδωρος Τσόντος, μιλώντας για το έργο και την ιστορία της, πρόκειται για το αρχαιότερο και ιστορικότερο Κρητικό σωματείο. Αφορμή για τη σύσταση της Αδελφότητας «Η Ομόνοια», στάθηκε το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου το 1866, όπου και δημιουργήθηκε η ανάγκη σύστασης μιας επιτροπής για την περίθαλψη των Κρητών μεταναστών στον Πειραιά. Έτσι, σκοπός του σωματείου ήταν η περίθαλψη, η φροντίδα και η οικονομική ενίσχυση των Κρητών που κατέφθαναν στον Πειραιά κατά τη διάρκεια των Κρητικών επαναστάσεων.
Στο Β’ Μέρος του αφιερώματος (την Κυριακή 24 Νοεμβρίου) έγινε ιστορική αναδρομή στις Κρητικές Επαναστάσεις που ξεκίνησαν από τα Βυζαντινά Χρόνια και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σ αυτό το Β’ Μέρος του Αφιερώματος στην «Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα», έγινε μνεία στον τελευταίο κρίκο των Κρητικών επαναστάσεων, την επανάσταση των ετών 1895-1898, η οποία καταφέρνει να απελευθερώσει την Κρήτη από τον Τουρκικό ζυγό. Προχωρώντας χρονολογικά, φτάσαμε στην εποχή του Βασιλιά Γεωργίου και στη μεταφορά του Πρίγκιπα Γεωργίου στην Κρήτη. Έγινε, μάλιστα, ειδική μνεία στην μεταφορά του Πρίγκιπα Γεωργίου από τον Πειραιά στην Κρήτη με τη συνεισφορά της Αδελφότητας «H Ομόνοια» για τη ναύλωση του πλοίου, η οποία σήμανε την έναρξη μιας ελπιδοφόρας και αισιόδοξης εποχής για τους Κρήτες.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν παραδοσιακοί Κρητικοί χοροί, από τα μεγάλα, αλλά και τα μικρότερα σε ηλικία μέλη της Αδελφότητας Κρητών Πειραιώς «H Ομόνοια», και τραγούδια από τη Γυναικεία Χορωδία του Σωματείου.