Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Παναγία Φανερωμένη Ξυλοκάστρου

 Η Παναγία δεν είναι μια απλή προστάτιδα της Ελλάδας, είναι η Μάνα, η Ελπίδα και το Αποκούμπι μας, η Αρχή και το Τέλος κάθε Προσευχής μας, το Σημείο Αναφοράς μας ως Ελλήνων και Ορθοδόξων.
Δεν υπάρχει μέρα του Χρόνου που να μην γιορτάζει η Παναγία και κάθε τόπος έχει τη δική του μικρή ή μεγάλη Εκκλησία για να της την Αφιερώσει και να τη γιορτάσει με ευλάβεια, όπως αυτός νομίζει καλύτερα.
Στις 23 Αυγούστου βρεθήκαμε ως απλοί προσκυνητές στην Εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, η οποία εόρταζε. Η προσέλευση των πιστών από κάθε γωνιά του Νομού ήταν συγκινητική και η πίστη στα πρόσωπα όλων κάτι παραπάνω από εμφανής.
Ο Ναός αυτός είναι ένα σπάνιο είδος εκκλησίας και βγήκε μέσα από τις προσευχές και τα οράματα του Μακαριστού π. Νίκωνα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για να μπορέσει να τον δει τελειωμένο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε πλήρως, όμως το έργο του συνεχίζουν τα πνευματικά του παιδιά, οι ενορίτες, οι πιστοί που από μακριά στέλνουν τον όβολό τους.
Όλες οι Εικόνες του Ναού είναι από ψηφίδες, δεν υπάρχει Ιερό όπως το γνωρίζουμε στις περισσότερες εκκλησίες και η Λειτουργία γίνεται σχεδόν στο κέντρο του Ναού για να συμμετέχουν όλοι. Το οικοδόμημα του Ναού περικλείεται από υψηλό μαρμάρινο τείχος που έχει πάνω του σκαλισμένες μορφές Αγίων.
Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούν να ειπωθούν για αυτό το όμορφο έργο του π. Νίκωνα, αλλά καλό είναι να αφήσουμε καθένα μας να τα δει και να τα θαυμάσει από μόνος του, με επίσκεψή του και προσκύνημα. Εξάλλου η απόσταση του Ναού από τον Πειραιά είναι τόσο μικρή που σίγουρα κάθε επιθυμία γίνεται και πραγματικότητα.
Πλούσιο το κέρασμα των ανθρώπων του Ναού και η διάθεσή τους κάτι παραπάνω από ανθρώπινη και Χριστιανική.

Γιώτα Κανδεράκη