Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙ – ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821


Ο Ιερός Λόχος, ήταν το εκλεκτότερο τμήμα, αγωνιστών, το οποίο προσωπικά είχε συγκροτήσει και οργανώνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Αποτελείτο από νέους, απόφοιτους Γυμνασίου, οι οποίοι έσπευσαν στη Φωνή της Πατρίδας, να πολεμήσουν για την απελευθέρωσή της, από τον τουρκικό ζυγό.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, έστειλε τον Νικ. Υψηλάντη, με τον Ιερό Λόγο και τμήμα Ιππικού, εις τον Βας. Καραβιά, με εντολή να πλησιάσουν το Δραγατσάνι, να συλλέξουν πληροφορίες, σχετικές με τη δύναμη και τις θέσεις των Τούρκων και να περιμένουν, χωρίς να προβούν σε άλλη ενέργεια. Ο Βας. Καραβιάς, ο οποίος προπορεύουν με το τμήμα του ιππικού, όταν πλησίασε, είδε καπνούς και φλόγες στα ακραία σπίτια και νόμισε, ότι οι Τούρκοι είχαν εγκαταλείψει το Δραγατσάνι και έβαλαν φωτιά. Τότε σπεύδει με τους ιππείς του, προς τα εκεί, παραβαίνοντας την εντολή του αρχηγού.
Οι Τούρκοι, που ήσαν οχυρωμένοι στην παρυφή του χωριού, τον υποδέχονται με φονικά πυρά. Το τμήμα του πανικοβλήθηκε και φεύγει προς τα ορεινά. Τη στιγμή αυτή, που έφθανε προς ενίσχυση ο Νικ. Υψηλάντης με τον Ιερό Λόγο, οι Τούρκοι τους κύκλωσαν, ενώ οι Ιερολοχίτες αμύνθηκαν ηρωϊκά και με πείσμα, κατορθώνουν να φονεύσουν πολλούς Τούρκους. Την κρίσιμη αυτή στιγμή της μάχης, φτάνει ο Γεωργάκης Ολύμπιος, τον οποίο έστειλε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με το τμήμα του και ρίχνεται επάνω στους Τούρκους και κατορθώνει να σώσει περί τους εκατό Ιερολοχίτες. Οι άλλοι διακόσιοι είχαν πέσει στο πεδίο της μάχης.
Η ήττα του Ιερού Λόχου, επηρέασε δυσμενώς το ηθικό των άλλων τμημάτων, τα οποία είχαν απομακρυνθεί. Στη συνέχεια, στο μοναστήρι Σέκα, όπου οι Τούρκοι είχαν κυκλώσει τους ΄Ελληνες, ο Γεωργάκης Ολύμπιος με το πιστόλι του κτυπά την πυριτιδαποθήκη, που τινάχθηκε στον αέρια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι άνδρες του και πολλοί Τούρκοι. Τη θυσία των Ιερολοχιτών, οι οποίοι με το αίμα τους δόξασαν την Ελλάδα αποθανάτισε ο εθνικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος με τα εξής λόγια:
«Ως γνήσια της Ελλάδας τέκνα,
ψυχές που πέσατε στον αγώνα ανδρείως,
τάγμα εκλεκτών ηρώων νέων»


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΓΑΛΛΟΣ