Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Πολυτάλαντοι Πειραιώτες οι Λαουτάρηδες

Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες, η εφημερίδα φωνή των πειραιωτών και ο πολιτιστικός κοινωνικός σύλλογος εν πλω σας καλωσορίζουν στην σημερινοί εκδήλωση. Πιστοί και ταγμένοι στην υπόσχεσή μας να διατηρήσουμε το κοινωνικό προφίλ μιας εφημερίδας  που αγκαλιάζει όλους ανεξαιρέτως τους πειραιώτες, τους καθημερινούς  προβληματισμούς, τις αγωνίες, τη ζωή, το περιβάλλον, και  τα πολιτιστικά δρώμενα που αιώνες τώρα δονούν την περιοχή ετούτη.
φιλοδοξούμε, να φιλοξενήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πειραιώτες δημιουργούς,  καλλιτέχνες, αλλά και αγωνιστές της πειραϊκής κοινωνίας σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό ή πολιτιστικό…  και την ανάδειξη του έργου και του αγώνα τους, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο σύλλογό μας, που αποτελεί, το εκτελεστικό όργανο της, ας μου επιτραπεί λαϊκής αυτής εφημερίδας, αποτυπώνοντας κάθε τομέα της δραστηριότητας των συμπολιτών μας μικρών και μεγάλων, λαϊκών ή μεγαλόσχημων, πολιτικών ή μη.
Ζώντας  το αρχαιότερο πολιτιστικό περιβόλι, το στοργικότερο λιμάνι της γης, έχοντας κάτω από τα σπίτια μας, θαμμένη, στρώσεις     γη ιερή ευκλεών προγονών, στιβάδες αποτυπώματα, καινών, που διδάξαν στην οικουμένη τη φιλοσοφία, τις τέχνες, τη δημοκρατία, το ευ ζην.
Τη σημερινή βραδιά αφιερώνουμε σε μια πειραιώτικη οικογένεια, που σεμνά κι αθόρυβα, εδώ κι έναν ολόκληρο αιώνα, τίμησαν τον μουσαγέτη κιθαρωδό Απόλλωνα, στο αρχαιότερο ιστορικό λιμάνι του κόσμου.
Παρόντες οι γιοί του μουσικοσυνθέτη, μαέστρου, ιδρυτού του Λυρικού Ωδείου μαντολινάτα Πειραιώς αείμνηστου Γιάγκου Λαουτάρη. Ο Εμμανουήλ, ο Δημήτρης και ο Αντώνης, έπεσαν σαν τα μήλα κάτω από το καρποφόρο δένδρο της καλλιτεχνικής φύσης αλλά και παιδείας του πατέρα τους.
Ο Γιάγκος Λαουτάρης, ως γνωστών έμεινε στην ιστορία μετά την ηχογράφηση του ύμνου του ολυμπιακού, το 1932, σε στίχους Βασιλειάδη, μουσική δική του, κι ερμηνεία από τη μεγάλη χορωδία ανδρών, ο δίσκος αυτός μετά το πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας, που έλαβε χώρα ως μέγα αθλητικό γεγονός το 1930-31, αποτέλεσε γεγονός στην ιστορία της πειραϊκής ομάδος.
Όλος ο Πειραιάς τραγουδούσε: «ένα-δύο τρία γκολ / παντού πανικός / θρίαμβος-νίκη / Ολυμπιακός!»
Άλλα και στις ημέρες μας τα άξια παιδιά του Πειραιώτη μουσικοσυνθέτη, ζουν και εργάζονται  ανάμεσα μας, με ήθος και σεμνότητα  που διακρίνει αυθεντικούς δημιουργούς.
Ο Μανώλης, αγιογράφος, ζωγράφος, ποιητής, θιασάρχης θεάτρου σκιών και μουσικός, ο Αντώνης, ζωγράφος, αγιογράφος και μουσικός και ο Δημήτρης, που κέρδισε ολοκληρωτικά η Ευτέρπη, η μούσα της μουσικής,

Σήμερα  είναι κοντά μας, για να μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές με τις μελωδίες του αείμνηστου πατέρα τους Γιάγκου Λαουτάρη
Με την έξοχη ερμηνεία, της σοπράνο και μαθητρίας του συνθέτου Άννας Ψαράκη-Λαγά
και του βαρύτονου Κωνσταντίνου Σαρίδη. Απαγγέλει η ηθοποιός Ελευθερία Χατζηδουλή, ενώ η πιανίστα Γιούλα Ανδρέου – Ζωγράφου θα παρουσιάσει τη βραδιά.
Από τον πολιτιστικό κοινωνικό Σύλλογο Εν Πλω το Προεδρείο και τα μέλη του, την εφημερίδα που αγκαλιάζει τον Πειραιά και δίνει βήμα και φωνή στους Πειραιώτες,τη Φωνή των Πειραιωτών, ένα θερμό ευχαριστώ για την παρουσία σας τούτη τη βραδιά, που η αρμονική συνύπαρξη μελωδίας και εικαστικών έργων της οικογενείας Λαουτάρη, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δροσερό ιντερμέτζο εν μέσω  μνημονιακού σκοταδισμού και τρομοκρατίας, που όμως ουδόλως δύνανται να πτοήσουν την ελεύθερη, ανίατα πρωτοπόρα, ριζοσπαστικά νεωτεριστική, νικηφόρα εκπολιτιστική φύση του Έλληνα και δη του Πειραιώτη δημιουργού.
Από τον Εν Πλω και δη την εφημερίδα της Φωνής των Πειραιωτών ένα μεγάλο ευχαριστώ κι ένα θερμό καλωσόρισμα στους συντελεστές αυτής της  οπτικοακουστικής  πανδαισίας. Καλή διασκέδαση.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμαρχο  Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο για την παραχώρηση του αίθριου της πινακοθήκης, που άλλωστε πάντοτε με προθυμία αποτελεί αρωγό κάθε καλής προσπάθειας και στον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Ν. κ. Σιγάλα.
Μαρία Μπουκουβάλα