Το fonipeiraioton.blogspot.gr μεταφέρθηκε στη νέα μας σελίδα www.fonipeiraioton.gr

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στη νέα διεύθυνση. Αν αυτό δε συμβεί πατήστε το σύνδεσμο
http://www.fonipeiraioton.gr

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ
WWW.FONIPEIRAIOTON.GR για άμεση ενημέρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

«ΣΩΠΑΣΕ» ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ… έφυγε ο Μανώλης Χατζημάρκος

Ήταν μέχρι χτές ολοζώντανος, ο «θρύλος» της βυζαντινής μουσικής. Τώρα ανήκει στη γειτονιά των αγγέλων. Ξημερώματα την Κυριακή έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος πρωτοψάλτης, χοράρχης, μελουργός και δάσκαλος Μανώλης Χατζημάρκος.

Καθηγητής της Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής και του Δημοτικού Τραγουδιού ελληνικών Ωδείων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χοράρχης του «Πρότυπου Βυζαντινού Χορού», Πρωτοψάλτης καθεδρικών Ναών, μελουργός και σολίστας της βυζαντινής και νεοελληνικής ποιητικής δημιουργίας, διευθυντής της Ανώτερης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, συγγραφέας μουσικών ανθολογιών και μουσικοπαιδαγωγικών έργων, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος επί είκοσι χρόνια, αφήνει πίσω του εκατοντάδες μαθητές και άλλες τόσες εκδόσεις ηχογραφικών μουσικών έργων – κληρονομιά και παρακαταθήκη στην ιστορία της πατρώας ελληνικής τέχνης.

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1927 και από πολύ μικρός διακρίθηκε για την εντυπωσιακή καλλιφωνία του. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στην συνέχεια μαθήτευσε κοντά στους Πρωτοψάλτες Χρήστο Πάντα, Κωνσταντίνο Πρίγγο, Θεοδόσιο Γεωργιάδη και Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου τον Φωκαέα. Ολοκλήρωσε  τις μουσικές σπουδές του στο  Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Έχει ψάλει σε όλη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια σε πανηγυρίζοντες Ι. Ναούς, έπειτα από πρόσκληση και απέκτησε πολλούς φίλους, θαυμαστές και μιμητές τής ψαλτικής του τέχνης.

Έχει εκδώσει πέντε τόμους με τον γενικό τίτλο: «Μελωδική Ανθοδέσμη», 22 δίσκους 33 στροφών, 8 δίσκους 45 στροφών και 40 κασέτες με Βυζ. Εκκλ. ύμνους. Εξέδωσε επίσης το ορατόριο «Ιησούς Χριστός», δύο βιβλία Ευρωπαϊκής μουσικής και προσφάτως έγραψε την Βυζαντινή Συμφωνία για την Ολυμπιάδα τού 2004.

Μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στο Ηρώδειο, στην Πάτρα, στον «Παρνασσό», στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στο Χίλτον, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Χάϊφα, Βιέννη, Στουτγκάρδη, Ρώμη κ.α. Από την θέση του ως Αντιπροέδρου τού Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης προώθησε την έκδοση τού «Λεξικού τής Βυζαντινής Μουσικής» (τής Ολυμπίας Τολίκα) και την πολύτομη έκδοση των χειρογράφων τού Αγγέλου Βουδούρη – Α΄ Δομεστίκου τού Ιακώβου Ναυπλιώτη. Σημαντική ήταν η προσφορά του και από τις εκπομπές του μέσω τού Ρ/Σ τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, καθώς και οι συνεργασίες του με τον αείμνηστο Γιάννη Χατζηφώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα τής ΕΡΑ.

Ο Μανώλης Χατζημάρκος αποτελεί πράγματι για την εποχή μας μια εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία με πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική. Η μοναδικότητα τής μελωδικής του φωνής δέσποσε επί δεκαετίες και έγινε πρότυπο μίμησης επηρεάζοντας βαθύτατα τους νέους ψάλτες.

Τιμήθηκε με πλήθος ελληνικών και διεθνών διακρίσεων και με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων.

Νίκη Παπουλάκου